Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Niet alleen voorspellen guru's de markt slecht, ze weten ook niet hoe slecht ze de markt voorspellen. Kortom ze nemen beslissingen op basis van onrealistische prognoses. Net als u en ik dus. 

Een nieuwe studie van Don Moore en Sandy Campbell (Berkeley Haas) keek naar 16.559 voorspellingen die sinds 1968 in de Survey of Professional Forecasters zijn gedaan en ontdekten dat degenen die deskundige voorspellingen deden 53% vertrouwen hadden in de nauwkeurigheid ervan, Ze hadden evenwel slechts 23% van de tijd gelijk, aldus Joe Wiggings in Behavioural Investment.

Ruïneren

Een treffend voorbeeld uit het onderzoek is dat wanneer voorspellers 100% vertrouwen hebben in hun voorspelling, ze slechts twee derde van de tijd gelijk hebben. Dat soort beslisingen kunnen banken ruïneren.
 

 

Toch beschikken deze experts over kennis en hebben ze meer informatie tot hun beschikking dan particuliere beleggers. Ze zijn voortdurend bezig in te schatten hoe de markt gaat reagren op macro-economische variabelen - bbp, inflatie, rente - en de gang van zaken bij bedrijven. Maar desondanks hebben ze het gemiddeld vooral vaak fout. 

Overmoed, arrogantie en angst

Voorspellen is dus heel moeilijk, waarom doen we het dan? Uit overmoed, arrogantie en angst.

Je hoeft maar op de IEX forums te kijken om te zien dat er veel posters zijn die menen dat ze beter zijn in beleggen dan andere mensen. En zelfs beter dan de markt. Vaak is die arrogantie niet gebaseerd op kennis.
Verder is het een fundamentele eigenschap van mensen om de toekomst te voorspellen. Het geeft een vals gevoel van veiligheid in een angstige, onzekere wereld. 

Wat te doen?

Iedere belegger voorspelt. Zelfs de meest fervente voorstander van passief beleggen doet bij het samenstellen van zijn portefeuille impliciete voorspellingen over de economische groei (economieën zullen groeien) en de aandelenmarkten (aandelen zullen hogere reële rendementen genereren dan andere beleggingscategorieën). U moet echter spaarzaam zijn in voorspellen, bescheiden in de aannames die nodig zijn om die voorspelling te laten uitkomen, en continu twijfelen aan de nauwkeurigheid er van.

Concentreer u op wat belangrijk is. Voor de meeste beleggers is de lijst met dingen die er toe doen op de lange termijn veel, veel kleiner dan u denkt. Om te voorkomen dat u verstrikt raakt in de voorspellingsmachine, moet u vanaf het begin duidelijk zijn over wat essentieel is.

Doe weinig

Verder willen beleggers continu info en daarover voortdurend communiceren. Het bespreken van financiële markten en beleggingen leidt tot voorspellingen over de toekomst. Het is prima om te discussiëren over de markt maar weet wel dat veel handelen heel zelden leidt tot veel rendement. 

Besef dat u het regelmatig bij het verkeerde eind heeft en sluit uw ogen er niet voor als het gebeurt maar handel er naar.

Weet het niet

Stop met overal een mening over te hebben. Geen guru zegt: “Ik weet het niet.” Gezien het feit dat voorspellen moeilijk is, zelfs voor de best voorbereide deskundigen, is dit schadelijk. U moet niet vragen waarom iemand geen mening heeft, maar waarom hij dat wel heeft.

Niemand op de financiële markten zal er iets om geven dat er weer een onderzoek is dat duidelijk maakt hoe problematisch voorspellingen zijn; alles zal doorgaan zoals voorheen. Beleggers die begrijpen hoe moeilijk het duiden van de toekomst is en dienovereenkomstig handelen, zullen op de lange termijn beter af zijn.

Laatste blogposts

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Sinds de Grote Recessie waren er 260 hoogtepunten

4 maart 2024 - 15:54u

De koersen staan op recordniveaus. Toch zijn er beleggers die nu nog volop in de markt investeren. En daar is niets mis mee want het vestigen van record op record is v... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be