Ondergewaardeerde aandelen in een dure markt

18 juni 2024 - 08:41u

Ondergewaardeerde aandelen in een dure markt

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt dat aandelen in Nederland, met een gemiddelde koerswinstverhouding (CAPE) van 36, te duur zijn geworden. Dat komt met name door wat beleggers voor techfondsen als ASML (k/w 53) willen betalen. Ondanks de aanhoudende all-time highs vindt de onafhankelijke en gerenommeerde beleggingsadviseur Morningstar nog altijd ondergewaardeerde aandelen. 

Ondergewaardeerd

Dit jaar is de Morningstar Netherlands Index zo'n 23% gestegen. Toch zijn er nog altijd interessante fondsen waarvan de koers beduidend onder de Fair Value ligt die Morningstars analisten aan deze aandelen toekennen. Dat wordt weerspiegeld in de koers/Fair Value-ratio. Het zijn deze veertien. 

Deze tabel bevat ook de Morningstar Rating, ofwel de sterren die zijn gebaseerd op zowel de Fair Value als de Morningstar Uncertainty Rating voor elk bedrijf. Vier aandelen met een korting van meer dan 25% worden er uitgelicht.

Just Eat Takeaway 

• Fair Value: €39,00
• Economic Moat: Narrow

 Morningstar-analist Ioannis Pontikis vindt dat het aandeel €39,00 waard is en bij de actuele koers betekent dat een korting van maar liefst 68%. Pontikis is optimistisch over de markt voor maaltijdbezorging. Die beleefde in corona-tijd een plotselinge piek, waarna deze weer terugzakte toen het land weer van het slot ging. Die terugval, in combinatie met de groeistuipen van het jonge bedrijf dat lange tijd groei boven winstgevendheid verkoos, maakte beleggers huiverig. Inmiddels heeft oprichter en CEO Jitse Groen de bedrijfsstrategie verlegd naar een beter operationeel rendement en een blijvend positieve vrije kasstroom. De hoge inflatie remt de bestedingskracht van consumenten en dat voelde de maaltijdbezorger in zijn cijfers over bestellingen en omzet. De vooruitzichten voor de lange termijn zijn goed, vindt Pontikis.

JDE Peets

• Fair Value: €30,50
• Economic Moat: Narrow

Magere resultaten in een deel van de wereld in combinatie met onzekerheid over hoe het zou aflopen met de activiteiten in Rusland hebben de aandelenkoers van de koffiebrander gedrukt. Maar analist Pontikis ziet dat JDE Peets op de goede weg is met duidelijke verbetering van de operationele resultaten en een hoger dan verwachte omzetgroei in de belangrijke Europese landen die de hoogste marges kennen, terwijl onder meer Azie nog altijd achterblijft in volume-ontwikkeling. De hoge inflatie noodzaakt producenten van consumentengoederen om hun prijzen te verhogen, maar dan wel zodanig dat het omzetvolume daar niet onder lijdt. In Europa lukt dat goed, daarbuiten niet. Volgens Pontikis past daar een Fair Value van €30,50 bij, ofwel een korting van 35%. 

Akzo Nobel

• Fair Value: €88,00
• Economic Moat: Narrow

De Nederlandse verffabrikant heeft de afgelopen jaren te lijden gehad onder haperende groei en hoge grondstofkosten en dat heeft ook de aandelenkoers gehinderd. Maar Morningstar-analist Diana Radu ziet een reele waarde van €88,00 in het verschiet, dus het aandeel kent een korting van 30%. Gunstige grondstofkosten hebben de marge begin dit jaar opgestuwd ten opzichte van de lastige vergelijkingsbasis van het dure jaar 2023. Mede daardoor maakt Akzo Nobel volgens de analist goede vorderingen met het herstel van de winstgevendheid, ook door een sterke prijsstelling van zijn producten en een positieve volume-ontwikkeling. Een smetje is een rechtszaak in Australie vanwege een claim van een gaswinningsproject dat claimt dat Akzo ondeugdelijke coatings heeft geleverd, hetgeen tot een schadepost van €1,5 miljard zou kunnen leiden.

Adyen

• Fair Value: €1.660
• Economic Moat: Wide

Voormalig beurslieveling Adyen is flink onderuitgegaan sinds de betalingsverwerker in augustus vorig jaar tegenvallende groeicijfers en overwacht hoge kosten liet zien. Toen kelderde de koers in een dag met 25%, omdat groei tot dan toe juist allesbepalend was voor de veelbelovende Nederlandse fintech. In april dit jaar liep de aandelenkoers bij de kwartaalcijfers weer een fikse deuk van -14% op, want beleggers waren teleurgesteld over de vlakke omzet, uitgaande van constante wisselkoersen. Het cijfer volgens actuele wisselkoersen liet een plus zien, maar die was dus alleen maar cosmetisch. Morningstar-analist Niklas Kammer vindt de reacties van beleggers op de bespeurde tegenvallers nogal sentiment-gedreven en hij kijkt liever naar de onderliggende feiten voor de lange termijn en dat brengt hem tot een Fair Value van €1.660, hetgeen een korting van 26% ten opzichte van de huidige aandelenkoers impliceert.


Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies.

Laatste blogposts

Inflatie en rente gaan snel dalen

2 juli 2024 - 06:22u

Er is een grote kans dat de rente in de tweede helft van dit jaar gaat dalen omdat de inflatie vanaf nu aanzienlijk gaat dalen. Dat is als u waarde hecht aan de analys... Meer »

Ondergewaardeerde aandelen in een dure markt

18 juni 2024 - 08:41u

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt dat aandelen in Nederland, met een gemiddelde koerswinstverhouding (CAPE) van 36, te duur zijn geworden. Meer »

De koopjes zitten in Europa

3 juni 2024 - 07:00u

De prijzen van aandelen in de VS zijn veel hoger dan in Europa. In de VS wordt minder dividend uitgekeerd dan in Europa. Er is een grotere kans op snelle renteverlagin... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be