Inflatie en rente gaan snel dalen

2 juli 2024 - 06:22u

Inflatie en rente gaan snel dalen

Er is een grote kans dat de rente in de tweede helft van dit jaar gaat dalen omdat de inflatie vanaf nu aanzienlijk omlaag zal gaan. Dat is als u waarde hecht aan de analyse van de wereldwijde vermogensbeheerder die zichzelf abrdnstli abrdn noemt. Abrdn is sinds enkele jaren de naam van het gerenommeerde Aberdeen Standard Life plc. Voor de longers is het te hopen dat abrdn gelijk krijgt want dan staat de markten snel weer een verdere stijging te wachten.

Dalingen

Over korte felle dalingen hoeft u zich volgens vermogensbeheerder Ben Carlson geen zorgen te maken. Hij produceerde onderstaande grafiek die laat zien dat dalingen van 10 procent heel normaal zijn op beurzen. Het gebeurt in 65 procent van alle jaren. Een daling van 5 procent komt in 96 procent van de jaren voor.

De VS

Abrdn wijst er op dat hoewel de inflatie ook dit jaar nog hardnekkig is er diverse indicatoren zijn die wijzen dat er een snelle afname kan gaan volgen. Met name in de VS daalt de economische groei, neemt de utiliteitsbouw af en is het sentiment in de huurwoningemarkt negatief.

"Een minder oververhitte arbeidsmarkt helpt waarschijnlijk ook om de loongroei te vertragen. Dalende prijzen voor tweedehands auto’s duiden erop dat de prijzen van goederen afnemen." Ook de recente daling van de olieprijzen doet een duit in het desinflatiezakje. Ofwel, de inflatiedruk tijdens de eerste helft van dit jaar in de VS en elders zou snel plaats moeten maken voor een matigende inflatie. Daarbij valt tevens een economische krimp niet uit te sluiten.

Europa

Ondertussen is de economische groei in de eurozone en het Verenigd Koninkrijk herstellende. abrdn gaat hier, in tegenstelling tot de economische verwachtingen voor de VS, uit van een langere periode van trendmatige groei. De totale inflatie in deze economieën keert langzaam terug naar het streefpercentage. 

Abrdn gaat ervan uit dat de ECB dit jaar nog twee keer in de rentetarieven knipt, de Bank of England overgaat tot drie verlagingen en dat de Fed in september en december die stap zal zetten.

Voor volgend jaar voorspelt abrdn een renteverlaging in zowel de VS als de eurozone en het Verenigd Koninkrijk van een verlaging per kwartaal. Dit is het basisscenario. De vermogensbeheerder houdt hierbij wel een slag om de arm. 

Japan doet niet mee

Een uitzondering vormt Japan waar renteverlagingen niet aan de orde zijn. Integendeel. De sterke loongroei, de druk op de yen en het feit dat het land nog niet helemaal bekomen is van decennia van deflatie betekenen dat de centrale bank de rente volgens abrdn waarschijnlijk verder omhoogduwt en het monetaire beleid niet versoepelt.

Emerging markets

De totale groei van opkomende markten behoudt dit jaar enigszins haar momentum. Dit is vooral te danken aan de getoonde veerkracht van de dienstensector en een stijging van de productie en handel. De nominale inflatie is in de opkomende landen weer aanbeland op het beoogde niveau, alhoewel de hardnekkige inflatie binnen de kernsectoren waarschijnlijk een probleem blijft. 

Abrdn denkt dat de centrale banken in Asia Pacific wachten op de eerste renteverlagingen door de Fed voordat ze zelf die stap zetten. Dit in verband met mogelijke valutagevolgen.

Trump groot inflatierisico

Meer groei en koppige inflatie in de dienstensector kunnen het tempo van renteverlagingen vertragen. Als daar al sprake van is, dan is dat volgens abrdn tijdelijk.

De Amerikaanse verkiezingen in november vormen een belangrijk risico voor de wereldeconomie. Een tweede termijn voor president Joe Biden, waarop abrdn haar prognoses vooralsnog baseert, zou betekenen dat het huidige beleid wordt doorgezet. Mocht Donald Trump winnen, dan kunnen de gevolgen van zijn ongewisse plannen zorgen voor enorme inflatiedruk. 


Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies.

Laatste blogposts

Inflatie en rente gaan snel dalen

2 juli 2024 - 06:22u

Er is een grote kans dat de rente in de tweede helft van dit jaar gaat dalen omdat de inflatie vanaf nu aanzienlijk gaat dalen. Dat is als u waarde hecht aan de analys... Meer »

Ondergewaardeerde aandelen in een dure markt

18 juni 2024 - 08:41u

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt dat aandelen in Nederland, met een gemiddelde koerswinstverhouding (CAPE) van 36, te duur zijn geworden. Meer »

De koopjes zitten in Europa

3 juni 2024 - 07:00u

De prijzen van aandelen in de VS zijn veel hoger dan in Europa. In de VS wordt minder dividend uitgekeerd dan in Europa. Er is een grotere kans op snelle renteverlagin... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be