Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij, dat toen hij net uit een Amerikaanse gevangenis kwam en door Scheveningen reed hij overal felicitaties zag op bordjes: 'Kamer vrij'. 

In zijn hele leven als beursguru kreeg hij een keer gelijk toen in 1987 de beurs in elkaar klapte. Dat geeft wel aan dat doemdenkers ontwikkelingen op de beurzen vooral langdurig fout voorspellen.

Catastrofaal

Volgens topanalist Michael Cembalest van JPMorgan zijn de vooruitzichten voor de beurzen des te beter, des te somberder de doemdenkers worden, beschrijft IEXProfs.
Cembalist is voorzitter van de Market and Investment Strategy bij de Amerikaanse topbank en volgt de Armageddonists op de voet. 

Hij beschrijft hoe de doemdenkers van 2011 tot 2016 verkondigden dat er een catastrofale crash zat aan te komen. Vervolgens rekende hij uit hoe het de beleggers is vergaan die hun raad hebben opgevolgd. 
IEXProfs: 

Extreme underperformance

De resultaten zijn vernietigend. De underperformance bedroeg tot het einde van 2019 tussen de 30% en 60% ten opzichte van een portefeuille met normale verhoudingen.

Met de uitbraak van de coronapandemie leek het even alsof hun voorspellingen toch nog iets waard waren. Maar het werd alleen maar erger.

Doemdenkers stoppen nooit

De doemdenkers deden er namelijk nog een schepje bovenop toen de aandelenmarkt in maart allang was ingestort. Ze voorspelden nog meer onheil, de een na de ander: Nouriel Roubini, Peter Schiff, John Hussman, Jeffrey Gundlach, George Soros, Albert Edwards en David Rosenberg. De enige die nog redelijk op tijd was, was David Stockman.

Iedereen weet wat erna gebeurde. Aandelen hebben zich sinds het dieptepunt in maart 2020 niet alleen hersteld, ze zijn omhooggevlogen. De S&P 500 is bijna verdubbeld.

Altijd te laat

Cembalest heeft er op zich niet zoveel moeite mee dat er analisten zijn die waarschuwen voor luchtbellen en te hoge koersen. Hij vindt de beurs zelf momenteel ook erg duur en een correctie is zeker niet uitgesloten.

Het probleem met de onheilsprofeten is dat ze vaak met hun somberste ondergangscenario’s komen als de markt al diep in het rood staat. Wat dat betreft, zijn de doemdenkers bijna een soort contra-indicator. Hoe harder ze schreeuwen, hoe beter de vooruitzichten zijn voor een spoedig herstel.

Laatste blogposts

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Sinds de Grote Recessie waren er 260 hoogtepunten

4 maart 2024 - 15:54u

De koersen staan op recordniveaus. Toch zijn er beleggers die nu nog volop in de markt investeren. En daar is niets mis mee want het vestigen van record op record is v... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be