Profiteer van dividendaandelen

23 mei 2023 - 10:19u

Profiteer van dividendaandelen

Nu de covid crisis achter de rug is, keren kwaliteitsbedrijven weer hoge dividenden uit. Vandaar dat deze topaandelen het aanzienlijk beter doen dan de brede markt. 

Op de IEX forums kom je veelvuldig tegen dat beleggen in een dividendaandeel dom zou zijn. En wel met het 'koekje van eigen deeg' argument. Het bedrijf geeft een deel van de winst weg en zou daar ook iets in de bedrijfsvoering mee kunnen doen.

De werkelijkheid is dat dividend op de langere termijn een verrassend groot deel van het rendement op beleggingen levert. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat dividend over meerdere jaren al snel de helft van het totale rendement van een aandelenindex beslaat.
Dus, doe mij maar zo'n koekje.

Nederlandse toppers

In Nederland zijn dit de tien fondsen met het hoogste dividendrendement.

Aandeel Dividend Dividendrendement Index Sector

PostNL - €0.16  10,53% ASX Industriele transport
NSI - €2.16  10,38% ASX Vastgoed
Vastned Retail - €1.85  9,07% ASX Vastgoed
Heijmans - €1.01  9,07% ASX Bouw, materialen en vastgoed
Wereldhave - €1.16  8,47% ASX Vastgoed
NN Group - €2.79  8,38% AEX Financiele Instelling
SBM Offshore - €1.1   8,16% AMX Internationaal olie en Service
ForFarmers - €0.19  7,27% ASX Agrarisch
Ordina - €0.4  7,03% ASX IT
ASR - €2.7  6,88% AEX Financiele Instelling

Oude niveau

Ook Mark Peden, fondsmanager van Aegon AssetManagement, is een fan van beleggen in dividendaandelen, blijkt uit een recent rapport.

Met een winstuitkering van naar verwachting 1,6 biljoen dollar in 2023 zijn we, volgens hem, getuige van een aardverschuiving in de vooruitzichten voor dividendrendementen.

“Drie jaar geleden, op het dieptepunt van de door Covid veroorzaakte beurscorrectie, verlaagden bedrijven massaal hun dividenden en voorspelden analisten grote verlagingen wereldwijd. Het zou jaren kosten om ze te herstellen. Maar ondanks alle rampzalige voorspellingen was er uiteindelijk slechts één jaar nodig om de uitkeringen weer terug te brengen op het oude niveau. Naar verwachting zullen de dividenduitkeringen in 2023 opnieuw een recordniveau bereiken van naar schatting 1,6 biljoen dollar."

Van eb naar vloed

Er kan gesproken worden van een echte dividendvloed, zegt Peden. Aangezien 2022 bovendien een recordaantal aandeleninkoopprogramma’s heeft opgeleverd, is het beeld duidelijk: "Bedrijven geven recordhoeveelheden aan kapitaal terug aan hun aandeelhouders. De volatiliteit van vorig jaar heeft ons eraan herinnerd dat dividenden vaak stabieler zijn dan winsten en een belangrijke bron van inkomsten kunnen vormen in moeilijke markten.”

Peden denkt dat een strategie gericht op deep value, die in 2022 succesvol was, zijn langste tijd heeft gehad. In plaats daarvan moeten beleggers zich vooral richten op kwaliteitsaandelen.

Van deep value naar kwaliteit

“Het deep value-deel van de markt, dat wordt gekenmerkt door bedrijven met winst van een lagere kwaliteit en relatief hoge schuldniveaus, had vorig jaar de wind in de zeilen. Dergelijke rally’s zijn meestal scherp maar van korte duur, wat in het eerste kwartaal van dit jaar ook bleek toen het momentum abrupt wegviel.”

Beleggers vragen zich volgens Peden momenteel af of dit soort bedrijven succesvol kunnen blijven gedurende een recessie. “Nu het ernaar uitziet dat de rente voor lange tijd hoog zal blijven, zal bij bedrijven met hoge schulden een groter deel van de kasstroom worden opgeslokt door rentebetalingen in plaats van dat het beschikbaar is voor uitkering aan aandeelhouders.”

Goed trackrecord

Peden gelooft dat kwaliteitsbedrijven met een sterke balans en een hoog rendement op het eigen vermogen een krachtige motor zullen zijn in een stagnerende economie en op de lange termijn.

Peden: "Kwaliteitsbedrijven binnen de MSCI All Country World Index [het fonds dat Peden zelf beheert - red.] hebben het in de loop der jaren aanzienlijk beter gedaan dan de brede markt. De kwaliteitsfactor zou in principe van onschatbare waarde moeten zijn tegen een achtergrond van vertragende economische groei en een mogelijke recessie.”

Income Fund

“Bedrijven geven recordbedragen aan kapitaal terug aan aandeelhouders en doen dat terwijl de pay-out ratio’s onder het langetermijngemiddelde liggen, wat betekent dat deze dividenden veilig zouden moeten zijn, zelfs bij een vertragende groei.”

Wat Peden verder opvalt, is niet alleen de omvang van de dividendverhogingen, maar ook de diversiteit van de betrokken ondernemingen, zowel geografisch als qua sector. "Dat wijst op een brede kracht. De kwaliteitsbenadering zal volgens ons vooral belangrijk zijn als de economische omstandigheden nog moeilijker worden.”

Laatste blogposts

Nederlandse aandelen met het hoogste dividend

20 februari 2024 - 05:58u

Coca-Cola heeft het dividend verhoogd voor het 62ste jaar op een rij, van 0,46 naar 0,485 dollar per aandeel. Is het een 'koekje van eigen deeg'? Meer »

Topjaar verwacht voor chips

9 februari 2024 - 06:47u

De omzet in halfgeleiders was vorig jaar de op een na hoogste ooit. En belangrijker nog, in het vierde kwartaal van 2023 was de omzet met 146 miljard dollar 11,6% hoge... Meer »

Waarin absoluut niet beleggen

31 januari 2024 - 05:45u

Mensen, dus ook beleggers, zijn in essentie niet rationeel terwijl juist het uitsluiten van emotie de kans op succesvol beleggen vergroot. Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be