Risico's en kansen van klimaatverandering

14 juni 2022 - 07:40u

Risico's en kansen van klimaatverandering

Klimaatdeskundigen verwachten dat het in 2030 zo heet zal zijn dat het voor kleine boeren in India en Pakistan niet meer mogelijk zal zijn om hun land te bewerken. Alleen al in India zijn er naar schatting 150 miljoen kleine boeren. Dat geeft aan welke dramatische veranderingen de wereld staan te wachten in de nabije toekomst. 

IEX redacteur Lucia Rodenburg beschrijft de boodschap van J.P. Morgan Asset Management over de gevaren van de klimaatverandering. En de kansen voor beleggers. Waar is uw geld safe.

Wereldwijde risico's 

Op de European Media Tour van de Amerikaanse bank kwamen diverse experts aan het woord zoals Jennifer Wu, Global Head of Sustainable Investing van J.P. Morgan.

"Natuurlijk, de risico’s zijn groot en de signalen kunnen niet duidelijker zijn. Veel sectoren en industrieën krijgen de komende jaren met heftige tegenwind te maken. Denk alleen al aan landbouw. Naar verwachting is het in 2030 zo heet dat het voor boeren in India en Pakistan al niet meer mogelijk is om op het land te werken. Hetzelfde geldt voor bouwplaatsen. Bedrijven en landen zullen met manieren moeten komen om risico’s te verkleinen. En geen land of bedrijf kan dat alleen. Meer samenwerking is nodig." 

Maar waar risico’s zijn, zijn ook kansen, nuanceert Wu. "Het is niet alleen maar slecht nieuws. Op de weg naar net zero in 2050 moet overal klimaatbeleid geïmplementeerd worden en dat biedt mogelijkheden. Het is onze taak om onderzoek te doen en ons te verbinden met bedrijven die het verst zijn in bijvoorbeeld het ontwikkelen van innovatieve klimaatoplossingen."

Investeren in klimaatoplossingen

Aan wat voor bedrijven moeten we dan concreet denken? Op die vraag gingen Francesco Conte (portfoliomanager International Equity Group) en Katie Magee (Investment Specialist) in tijdens hun presentatie Investing in Climate Change Solutions.

Er zal de komende jaren enorm veel geld in de energietransitie gestoken worden. Om daadwerkelijk net zero in 2050 te bereiken, zal maar liefst 140 biljoen dollar aan investeringen nodig zijn. Ter vergelijking: het BBP van de hele wereld is 85 biljoen dollar. En de vraag naar energie zal in 2050 met 50% toegenomen zijn - een ongelooflijk grote opgave dus.

Ontwikkelingen gaan razendsnel

"Gelukkig is de draai al ingezet", zegt Magee. "Grote bedrijven werken hard aan decarbonizing en zetten meer in op hernieuwbare energie. De kosten daarvan dalen en zullen dat blijven doen. Ruwweg 80% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen komt van slechts vier sectoren: industrie, energieverbruik in gebouwen, transport en landbouw. Daar valt dus de meeste winst te behalen."

Conte vult aan. "Om onze doelen van 2050 te behalen is afstand doen van fossiele energie de meest voor de hand liggende manier. De ontwikkelingen gaan razendsnel en zonne-energie wordt rap goedkoper: nu zelfs 5 tot 10% per jaar! Kun je nagaan hoe duur kolen straks relatief worden. Op een gegeven moment heb je simpelweg geen keuze meer."

Climate tech-bedrijven onmisbaar

Om de energietransitie mogelijk te maken zijn climate tech-bedrijven onmisbaar, stelt Conte, en dat kunnen allerlei ondernemingen zijn.

"Denk aan producenten van windturbines, softwaremakers voor laadpalen en bedrijven in verwarming en ventilatie. Maar ook fabrikanten van energiezuinige apparaten en verlichting. LED-verlichting kan tot wel 90% energie besparen. Als alle bedrijfsgebouwen daarvan gebruik zouden maken, zou dat een wezenlijk verschil maken. En denk eens aan energieslurpers als koelkasten. Een modern exemplaar verbruikt nog maar de helft van de energie van eentje van 10 jaar geleden. En hij is nog een stuk goedkoper ook. Die ontwikkeling blijft doorgaan, de technologische vooruitgang is enorm."

"Vergeet ook niet de bedrijven die helpen bij het elektrificeren van het wagenpark. Fabrikanten van laadpalen bijvoorbeeld. Die business zal drastisch groeien de komende jaren. Het is echt een high growth-sector."

"Daarnaast wordt de techniek in de landbouw steeds geavanceerder en efficiënter. Machines zien haarfijn welke plant ziek is of besproeid moet worden, zodat er minder gewasbeschermingsmiddelen gebruikt hoeven te worden. En dan zijn er nog ondernemingen die water kunnen zuiveren of bedrijven die bijzonder innovatieve manieren hebben ontwikkeld om plastic flessen en tassen te recyclen. Allemaal voorbeelden van bedrijven die hun steentje bijdragen in de strijd tegen klimaatverandering en die opereren in markten waar nog veel groei zit."

'Strikt' inclusief

Het J.P. Morgan Climate Change Solutions-fonds werkt niet zozeer door bedrijven uit te sluiten, maar het fonds is wel 'strikt' inclusief.

"Alleen bedrijven die 20% of meer direct bijdragen aan een oplossing tegen klimaatverandering, zitten erin. Voorbeeld: een cementbedrijf dat de CO2-uitstoot vermindert, nemen we niet op. Het bedrijf is weliswaar goed bezig, maar we zoeken bedrijven die direct aan oplossingen werken om die uitstoot te verminderen." Magee vult aan. "Soms doen bedrijven het in ESG-opzicht prima, maar zijn ze toch niet geschikt voor ons. Onze vijver is dus best klein."

Welke bedrijven?

Maar hoe vind je die bedrijven? Ze legt uit. "Dankzij big data en AI kunnen we uit 13.000 bedrijven wereldwijd zo’n 300 ondernemingen filteren. Vervolgens doen onze 90 sectorspecialisten fundamenteel onderzoek naar ieder bedrijf. Heeft het een belangrijk concurrentievoordeel? Is het gewaardeerd op een niveau dat wij bereid zijn te betalen? Jennifer Wu en haar team buigen zich daarover. Uiteindelijk komen daar zo’n 50 tot 100 bedrijven uit."

In de top 10 grootste posities van het fonds vinden we onder andere Schneider ElectricDeereNextEra Energy en Evoqua Water Technologies.

Laatste blogposts

Voor verkoop te laat, voor aankoop te vroeg?

29 juni 2022 - 06:49u

Als een recessie aanstaande is, is het veelal te laat om uw aandelen te verkopen. Dan is de tijd daar om een plan te maken welke aandelen u voor bodemprijzen wilt aans... Meer »

Is een nieuwe bullmarkt nabij?

21 juni 2022 - 10:48u

De huidige bearmarkt kan nog enkele maanden duren maar rond midden oktober gaan de markten weer stijgen. En niet zo'n beetje ook, is de verwachting van de Bank of Amer... Meer »

Risico's en kansen van klimaatverandering

14 juni 2022 - 07:40u

Klimaatdeskundigen verwachten dat het in 2030 zo heet is dat het voor boeren in India en Pakistan niet meer mogelijk zal zijn om hun land te bewerken. Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be