Hebben we de eindejaarsrally al gehad?

1 december 2020 - 04:52u

Hebben we de eindejaarsrally al gehad?

De eindejaarsrally bestaat. In december ligt het rendement op de beurs in vrijwel alle onderzochte periodes boven het gemiddelde. Let wel: vrijwel! 

En opvallend, dat geldt ook voor de maanden november en januari. Sterker nog, er is een theorie die zegt dat het december effect wordt veroorzaakt door het januari effect. Oftewel vooruitlopend op de te verwachten stijging in januari vanwege o.m. uitbetaalde bonussen gaan de koersen in december omhoog, En zo is ook het november effect verklaard. Kunnen we daaruit concluderen dat echt vooruitziende beleggers in oktober in de markt gaan?  

Guru's

Maar dit jaar? Vanwege het positieve nieuws over coronavaccins zijn de koersen al flink gestegen. Dus komt er nog een eindejaarsrally? CNBC vraagt het de guru's.

De S&P 500 index staat op een winst van 11% in november nadat beleggers zich massaal stortten op cyclische aandelen die het goed doen bij een economisch herstel, waaronder het bankwezen en de industrie. 

“Als we er meer dan 10% bij krijgen in november, dan zal het pas de derde keer sinds de Tweede Wereldoorlog zijn dat november zo goed presteert,” zei Sam Stovall, hoofdstrateeg beleggingen bij CFRA. "Een sterke novembermaand gaat meestal ten koste van december." Toch verwacht hij wel dat de markt het jaar hoger zal afsluiten dan nu. 

Comeback van tech?

Katie Stockton, de belangrijkste technische strateeg van Fairlead Strategies, verwacht een comeback van de techsector, die het zwaar te verduren had deze maand. 

“Ik verwacht een rotatie terug naar FANG,” zei Stockton. FANG is een afkorting voor Facebook, Amazon, Netflix en Googles Alphabet. “Ik denk dat de FANG-aandelen kunnen bijdragen aan de opwaartse beweging voorafgaand aan een terugtrekking.” 

Inhaalslag financials en industrie

Stovall gaf de FANG-aandelen een aantal weken geleden een downgrade. Een aantal FANG-aandelen, en techreuzen als Microsoft en Apple, hebben het deze maand slechter gedaan dan de markt. Neem Apple, dat op een winst staat van 6,5% deze maand, terwijl Amazon op een plus staat van 4,7%.

De techsector staat op een winst van 33% dit jaar. Maar sinds begin oktober staat technologie op een winst van slechts 4,3%, vergeleken met een stijging van 18% voor de financiële sector en 15% voor de industrie.

Positief dat veel aandelen 'meedoen'

Tot slot Ari Wald, technisch analist bij Oppenheimer. Hij wees erop dat 87% van de aandelen genoteerd aan de New York Stock Exchange momenteel boven hun gemiddelde koers over de afgelopen 200 dagen staan. Dat is het hoogste percentage sinds oktober 2009, toen de markten zich aan het herstellen waren van scherpe dalingen tijdens de financiële crisis.  

"De markt doet het doorgaans beter als meer aandelen 'meedoen', dus dat nu zo'n groot deel van de markt participeert, is positief", aldus Wald.

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be