Guru: de naald òf de hooiberg

28 september 2019 - 05:30u

Guru: de naald òf de hooiberg

Op de lange termijn verliezen beleggers op bijna de helft van hun aandelen geld.

Vandaar dat Wim van Zwol, hoofd Benelux en Nordics bij vermogensbelegger Vanguard, beleggers aanraadt om hun geld niet in individuele aandelen te steken maar in (beleggings)fondsen.

En het is nog gemakkelijker ook, zoals de oprichter van Vanguard, Jack Bogle, altijd zei:
‘Koop de hele hooiberg, dan hoeft u zich geen zorgen te maken over het vinden van de naald.’

Bijna de helft

“Uit ons onderzoek van de Amerikaanse markt over een periode van 30 jaar vanaf 1987 blijkt dat iets minder dan de helft van de aandelen een negatief rendement opleverde. Inderdaad: bijna de helft”, aldus Van Zwol.

Dus op iets meer dan de helft van de aandelen werd winst gemaakt. En 1 op de 14 aandelen deed het echt goed. Oftewel, met een rendement van meer dan 1000%... extreem goed.

Volgens de expert is het relevant om het mediane cumulatieve rendement te vergelijken met het gemiddelde cumulatieve rendement. 

Rendement

“Stel je voor dat we alle afzonderlijke aandelen van grootste verlies tot grootste winst naast elkaar zetten en inzoomen op het midden. Dit is het mediane rendement – in ons onderzoek komt dat uit op ongeveer 7%. Vergelijk dat rendement nu met het gemiddelde cumulatieve rendement van de totale portefeuille, dat over de onderzochte 30 jaar 387% is."

"Met andere woorden, als u de Russell 3000-index zou hebben gekocht en aangehouden – de brede benchmark die gedurende die 30 jaar als een proxy voor de Amerikaanse aandelenmarkt werd gebruikt – zou u een uitstekend rendement hebben behaald.”

Koop de hele markt

Van Zwol erkent dat het verleden geen goede voorspeller van de toekomst is. Toch stelt hij dat het op lange termijn beter is om ‘de hele hooiberg’, ofwel de hele markt te kopen, dan slechts een paar individuele aandelen. 

“Natuurlijk kunt u geluk hebben bij het selecteren van de winnaars. Maar kunt u er echt op vertrouwen dat dat gaat lukken? En is het u de stress waard die het u oplevert als het misgaat?”, vraagt de expert zich af.  

'Makkelijker en beter'

“Het kopen van fondsen is niet alleen makkelijker dan beleggen, maar heeft waarschijnlijk ook nog een betere uitkomst”, sluit hij af.

Laatste blogposts

Waarom dividend uitkeren goed is

22 februari 2020 - 10:01u

Er zijn nogal wat beleggers, je komt ze veelvuldig tegen op de IEX forums, die stellen dat dividend een koekje van eigen deeg is. Meer »

Guru's meest bearish over Tesla sinds beursgang

14 februari 2020 - 20:29u

Bijna de helft van de guru's die de Tesla-aandelen volgt, geeft voor het bedrijf een verkoopadvies. Meer »

Beleggers kiezen even voor veilige aandelen

7 februari 2020 - 10:10u

Het optimisme dat de guru's in december nog hadden voor 2020 is weggeëbd. Er werd een duidelijke stijging verwacht voor het begin van dit jaar. Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be