Koninklijke Olie blijft top voor aandeelhouders

6 juni 2019 - 12:26u

Koninklijke Olie blijft top voor aandeelhouders

Koninklijke Olie gaat in de komende vijf jaar vele miljarden meer geld naar de aandeelhouders van het energiefonds pompen.

Het zal u niet verbazen dat de aandeelhouders positief reageerden op dit nieuws. Hoewel van overdreven enthousiasme geen sprake was, gezien de koersstijging van circa 1 procent sinds de aankondiging.

Guru's

Ook de guru's zijn positief. Sinds de strategische update van 4 juni hebben de meeste analisten hun adviezen herzien. Van de recente aanbevelingen op Guruwatch staan er zes op Kopen, twee op Houden en niet één analist adviseert het fonds te verkopen. 

Van 2021 tot 2025 zal er maar liefst 125 miljard dollar naar aandeelhouders vloeien, zowel in de vorm van een hoger dividend als in de vorm van de inkoop van eigen aandelen. 

"Dat is een forse verhoging, want over de periode 2016 – 2020 stopt de teller naar verwachting op 90 miljard dollar", aldus Martin Crum op de toonaangevende online adviessite IEX Premium, in een update over de energiegigant.

Hoogte dividend nog verrassing

De analist van IEX Beleggersdesk wijst erop dat Shell eerst het huidige aandeleninkoopprogramma van 25 miljard dollar wil afronden. “Daarna zal het concern een hoger dividend gaan betalen, al wordt nog in het midden gelaten hoeveel hoger. Ook de omvang van een nieuw aandeleninkoopprogramma is niet bekend gemaakt.”

Er wordt gemikt op een vrije kasstroom per 2025 van 35 miljard dollar. Haalbaar volgens Shell zelf, maar dan moet de olieprijs wel boven de 60 dollar per vat blijven.  “De schuldgraad dient hierbij binnen een bandbreedte van 15 - 25% te blijven. De investeringen zullen gemiddeld op 30 miljard per jaar komen te liggen”, aldus de analist.

Wereld kan nog niet zonder olie

Shell wil de komende jaren schaken op meerdere borden tegelijk, en volgens Crum is het bedrijf daar uitstekend toe in staat. Een belangrijk gegeven daarbij is dat de wereld de komende decennia nog niet zonder fossiele brandstoffen kan.

“Daarom blijven ze fors investeren in upstream (opsporing en winning) van olie en gas, energietransitie of niet. Maar er wordt ook ingezet op de elektrificatie van de maatschappij. Niet onverstandig, gezien de forse verwachte groei van het wagenpark op elektriciteit.”

Geen reden tot klagen

Crum vindt dat aandeelhouders eigenlijk geen enkele reden tot klagen hebben. “Vergeet niet dat de energietransitie tientallen jaren in beslag kan nemen. Tot die tijd kan Shell nog heel wat jaartjes goed verdienen met olie en gas. Wij zijn positief.”

Laatste blogposts

Guru's zeer pessimistisch voor tweede halfjaar

6 juli 2020 - 07:22u

Hoewel juni nog een prima beleggingsmaand was, zijn de analisten somberder dan ooit. Voor de komende zes maanden is de prognose zelfs nog nooit zo negatief geweest, al... Meer »

Krimp in Duitsland en Nederland het minst in EU

30 juni 2020 - 07:11u

Hoe hebben de landen in de eurozone het gedaan tijdens de coronacrisis? Investering in aandelenmarkten van landen die een intelligente lockdown hebben gehanteerd, lijk... Meer »

Er is meer dan Tesla in de elektrische markt

22 juni 2020 - 06:56u

De meningen van de guru's over Tesla zijn verdeeld. En niet zo'n beetje ook. Het geeft maar weer eens aan waarom beleggen zo spannend is. Hoe goed je er ook voor gelee... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be