Pharming's addertjes onder 't gras

8 maart 2019 - 10:45u

Pharming's addertjes onder 't gras

Ondanks het behalen van de eerste jaarwinst ooit door Pharming kelderde het aandeel met tientallen procenten na de publicatie van de jaarcijfers.

De meeste guru's bevelen de aankoop van Pharming nog aan. Probleem is wel dat het niet de meest gerenommeerde guru's betreft. Duidelijk is dat analisten als Portzamparc (koersdoel: 1,80 euro) en H.C Wainwright & Co. (koersdoel: 2,50 euro) met hun voor de cijfers afgegeven koersdoelen te hoog zaten, tenminste volgens de markt.
Ook het koersdoel van Kempen (0,40 euro) staat nog gehandhaafd.

Cijfers

De cijfers van Pharming waren best redelijk. De omzet steeg met 51% tot 134,35 miljoen euro. En er werd een nettowinst van 25 miljoen euro behaald.

Desondanks kelderde het aandeel Pharming na de publicatie met tientallen procenten van een hoogste koers van 1,03, vlak voor de rapportage, naar nu onder de tachtig cent.

Het probleem zit hem in de tendens van de omzet. En ook betreffende de winst zit er een addertje onder het gras, aldus Nico Inberg van de IEX beleggersdesk.  

IEX Premium

Volgens Inberg van de toonaangevende online analist IEX Premium zit het zo: “Die nettowinst is vooral ontstaan doordat het bedrijf verliezen uit het verleden compenseert met toekomstige winsten. Daarvoor wordt een bedrag van 24,1 miljoen euro geactiveerd."

"Overigens is het aan de andere kant ook zo dat de winst gecorrigeerd is met een reservering voor een nog te betalen bedrag voor de verkooprechten van Ruconest. Per saldo valt de onderliggende winst enigszins mee.”

Tegenvallende omzet Q4

Pharming beschikt over een flinke kaspositie, die in 2018 uitkwam op 81,5 miljoen euro. De omzetontwikkeling in het vierde kwartaal viel dan weer wat tegen, stelt Inberg. “De toenemende concurrentie door producten die wel de profylaxe goedkeuring hebben gekregen is één van de oorzaken daarvan.” 

Toch valt het wel binnen de verwachting, en verder was het derde kwartaal bijzonder sterk, voegt Inberg er aan toe. “Een stagnerende omzet is niet meteen reden voor paniek, er werd alleen op meer gehoopt.”

Hoge verwachtingen

Voor dit jaar verwacht Pharming een hogere omzet dan in 2018. Er wordt veel verwacht van de vraag naar Ruconest als behandelmedicijn bij HAE (hereditair angio-oedeem), een zeldzame aandoening waarbij acute zwellingen optreden. 

“Het blijkt steeds vaker dat de profylaxeproducten niet afdoende werken waardoor patiënten toch uitkomen bij Ruconest, het product van Pharming. Hoewel de omzetontwikkeling in het vierde kwartaal niet meeviel, geef ik Pharming op dit moment toch het voordeel van de twijfel.”

Laatste blogposts

Nederlanders beleggen vooral in eigen land

24 mei 2019 - 09:41u

Het is voor beleggers een goed uitgangspunt om te beleggen in aandelenmarkten die men goed kent. Nederlanders doen dat blijkbaar want ze zijn voor 69% belegd in Nederl... Meer »

Guru: keiharde handelsoorlog onvermijdelijk

19 mei 2019 - 09:26u

'Het moment waarop er voor beide partijen geen bevredigende uitweg meer is, komt steeds dichterbij'. Meer »

Achtergebleven Koninklijke Olie koopwaardig

10 mei 2019 - 14:21u

Het grootste deel van de guru's (6) op Guruwatch meent dat Koninklijke Olie koopwaardig is. Vijf van de analisten adviseren deze maand het aandeel, dat ook als Royal D... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be