De guru's zijn het niet eens

2 maart 2019 - 09:21u

De guru's zijn het niet eens

Terwijl Deutsche Bank het sterke herstel van de beurzen sinds de kerst moeilijk te rechtvaardigen noemt, meent het gerenommeerde Yardeni Research dat we nu in een ideale omgeving zitten voor belegging in aandelen.

De AEX is sinds de kerst van vorig jaar met circa 13% gestegen.
En de S&P 500-index steeg met meer dan 18%. Volgens Deutsche Bank is dat moeilijk uit te leggen vanuit een fundamenteel standpunt, meldt Cnbc. 

De comeback van de markt viel samen met een golf van neerwaartse groei en winstherzieningen op Wall Street. Terwijl de S&P 500 een flink herstel laat zien, is de groeiverwachting voor het eerste kwartaal van de S&P 500-bedrijven negatief geworden, een drastische vermindering van een winstgroei van meer dan 3% eind december.

De consensus voor de groei van het bruto binnenlands product (bbp) in het eerste kwartaal is ook teruggelopen tot onder de 2%.

Markten moeten dalen

"Of de markten moeten afdalen tot waar de groeiverwachtingen liggen, of de groei- en winstverwachtingen moeten opwaarts worden bijgesteld om de huidige marktwaarderingen te rechtvaardigen", zei Torsten Slok, hoofdeconoom bij Deutsche Bank.

Na de ergste decemberbeursmaand sinds de Grote Depressie, beleefde de S&P 500 de beste maand januari in meer dan 30 jaar en lijkt de brede index ook februari sterk af te sluiten.

Veel marktpartijen hebben de drijvende kracht achter de markt verklaard door te wijzen op het groeiend optimisme ten aanzien van een handelsovereenkomst tussen de Verenigde Staten en China en de meer "geduldige" houding van de Federal Reserve ten aanzien van verdere renteverhogingen.

De groeiverwachtingen hebben het herstel van de markt echter niet bijgehouden en sommige economische indicatoren duiden op een zwakte in de toekomst.

Negatieve risico's

"Een alternatieve interpretatie is dat de uitverkoop van de aandelenmarkt in het vierde kwartaal de bbp-verwachtingen naar beneden heeft geschoven en met de opleving van de markten zouden we binnenkort de economische indicatoren weer moeten zien opveren, maar dat is niet wat we tot nu toe zien", aldus Slok. 

"De regionale inkoopmanagersindexen voor de industrie (ISM) in februari blijven wijzen op een aantal negatieve risico's voor de economische gegevens", voegde hij eraan toe.

Yardeni: Aandelen ideaal

Anderzijds denkt Ed Yardeni, hoofdstrateeg bij Yardeni Research, er heel anders over in een interview met Cnbc. Volgens hem zitten we nu in een ideale omgeving voor aandelen, ondanks alle ‘bearishness’. 

In een rapport van afgelopen week richtte hij zijn pijlen al op beren die beleggers waarschuwen dat afkalvende winsten de rally zullen doen laten ontsporen in 2019. 

Bearishness

“Er is sprake van bearishness vanwege de vergelijkingen die gemaakt worden wat betreft de jaar-op-jaar winsten. Die zullen waarschijnlijk terugvallen, en wellicht zelfs een beetje negatief zijn in de eerste helft van het jaar. Maar daarna denk ik dat we een groeiende economie gaan zien met groeiende winsten.”

Volgens Yardeni is het ook lastig om vorig jaar te evenaren, omdat veel grote bedrijven toen met ijzersterke resultaten kwamen. Hij denkt dat de zwakkere trend een tijdelijke hobbel is. “Er is geen winst- of economische recessie in zicht.”

'Fundamentals buitengewoon goed'

“We hebben nooit echt ‘de credits’ gehad voor de fundamentals van afgelopen jaar. De winsten stegen wel met 25%, maar de markt nam een duikvlucht aan het einde van 2018, waarbij de S&P 500 zo’n 6% moest inleveren. Nu zien we een soort inhaalslag, gebaseerd op de onderliggende fundamentals, die buitengewoon goed waren.”

Volgens Yardeni zijn beleggers ‘beroofd’ tijdens de stevige marktdaling van afgelopen kerstavond. “Op 26 december zei ik al dat beleggers weer een beetje bij zinnen kwamen, dat we waarschijnlijk geen recessie krijgen, en dat de sell-off een overdreven reactie was."

Laatste blogposts

Nederlanders beleggen vooral in eigen land

24 mei 2019 - 09:41u

Het is voor beleggers een goed uitgangspunt om te beleggen in aandelenmarkten die men goed kent. Nederlanders doen dat blijkbaar want ze zijn voor 69% belegd in Nederl... Meer »

Guru: keiharde handelsoorlog onvermijdelijk

19 mei 2019 - 09:26u

'Het moment waarop er voor beide partijen geen bevredigende uitweg meer is, komt steeds dichterbij'. Meer »

Achtergebleven Koninklijke Olie koopwaardig

10 mei 2019 - 14:21u

Het grootste deel van de guru's (6) op Guruwatch meent dat Koninklijke Olie koopwaardig is. Vijf van de analisten adviseren deze maand het aandeel, dat ook als Royal D... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be