Topguru GS: 2018 hogere koersen

1 januari 2018 - 14:13u

Topguru GS: 2018 hogere koersen

De belangrijkste guru ter wereld is de Amerikaanse investeringsbank Goldman Sachs (GS). Zo belangrijk zijn adviezen van deze analist dat ze de sterkste self fulfilling prophecy hebben van alle guru's.

En nu heeft deze bank ook nog eens het meeste invloed op de regering Trump. De belangrijkste adviseur op economisch gebied, Gary Cohn, verliet de bank voor het Witte Huis en de minister van Financiën, Steven Mnuchin, werkte 17 jaar voor de bank. 

Wat deze bank verwacht van de financiële markten in 2018 is dus belangrijk.

Omhoog

Ondanks dat de koersen al hoog staan, zullen ze volgens Goldman Sachs in 2018 nog flink doorstijgen in Amerika. De bull markt zal nog zeker twee jaar aanhouden, aldus de zakenbank in het rapport ’2018 US Equity Outlook: Rational Exuberance’. Zo zal de S&P500 met zeker 10% in waarde toenemen.

Dat zou betekenen dat de Europese markten waar de bull markt wat later is begonnen nog minstens twee jaar geen last zullen hebben van een zware en aanhoudende correctie op Wall Street.

De groei van de economie wereldwijd zoals de rekenmodellen van Goldman Sachs aangeven zal ook leiden tot een stijging van de prijzen van grondstoffen, waar vooral Brazilië, Chili en Peru van zullen profiteren.

In het rapport wordt de huidige situatie op de aandelenmarkten vergeleken met de bull-markt van de jaren negentig, waarin de aandelen profiteerden van een veeljarige periode van economische groei, gepaard gaande met lage inflatie.

Omlaag

Niet alle guru's denken er trouwens zo over. Integendeel, een meerderheid verwacht een fikse c orrectie in 2018. 

Zo verwacht Société Générale een daling van de Amerikaanse S&P index van 22 procent dit jaar. Ook het Damrak zal dan ongetwijfeld een flinke tik krijgen.

Volgens de Franse bank 'dansen de aandelenmarkten op de rand van de vulkaan'. 

Tips

Goldman Sachs ziet het anders en geeft zelfs een aantal kansrijke tips voor dit jaar:

1. GS verwacht meer renteverhogingen door de Fed dan de markt. Goldman Sachs denkt dat de Amerikaanse 10-jaars rente eind volgend jaar 3% bedraagt. Kortom: short de 10 year US Treasuries.

2. GS gaat uit van een verder verzwakkende dollar tegenover de yen en vooral euro. De richtprijs voor de koers van de dollar tegenover de euro is 1,30. Kortom: long euro.

3. De economische groei in de opkomende markten is hoger dan elders. Tip: long opkomende markten.

4. De verwachte inflatie in Europa zal volgens GS hoger uitvallen dan de markten verwachten. Tip: koop de 5-year forward inflation swaps.

5. De Amerikaanse groei staat onder druk. Dat kan Amerikaanse bedrijven raken. Dat geldt speciaal voor bedrijven met een lage kredietwaardering. Tip: long wereldwijde obligaties en short US High Yield.

6. In Azië heeft deze guru vooral vertrouwen in India, Indonesië en Korea en verwacht de bank stijgende koersen van de valuta's van deze landen. Kortom: long INR, IDR, KR en short Singapore dollar en Japanse yen.

7. De aanhoudende economische groei is gunstig voor de vraag naar grondstoffen. In Zuid-Amerika profiteren vooral Brazilië, Chili en Peru. Kortom: long valutamandje Braziliaanse reaal, Chileense peso en Peruaanse sol en short Amerikaanse dollar. 

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be