Topadvies 2017... volg Guruwatch

3 januari 2017 - 11:22u

Topadvies 2017... volg Guruwatch

Levert het volgen van de adviezen van Goldman Sachs, HSBC, Deutsche Bank, BNP Paribas, ING, KBC enz. winst op? Volgens de broers Gerritsen niet, tenminste niet in 2016. 

In Nederland doen Dirk en Willem Gerritsen van de Universiteit Utrecht onderzoek naar het nut van beleggingsadviezen. Daaruit blijkt dat het volgen van de koopadviezen van analisten u in 2016 een verlies van 4% had opgeleverd. Had u daarentegen contrair aan de adviezen fondsen gekocht die u volgens de experts juist had moeten verkopen, dan had u een winst gemaakt van 11%. Het was de slechtste score van de guru's in zes jaar.

Lijntjes

Dat zat hem vooral in de lijntjes. Analisten trekken graag lijntjes en menen zo toekomstige trends te kunnen voorspellen. Maar trends kunnen keren en dat gebeurde vorig jaar.

Zo daalden de grondstofprijzen fors in 2015 maar dat zette in 2016 niet door. Daarmee werden de verliezers van 2015 de winnaars van 2016: ArcelorMittal, Royal Dutch Shell, SBM Offshore. En de gedoodverfde winnaars van 2015 werden de verliezers van 2016 zoals Randstad, Heineken, KPN en Aalberts.

Verlies nemen

Moet u dan maar niet meer kijken op Guruwatch? Nee, dat is een heel slecht idee. Het blijft van belang de adviezen tot u te nemen, al was het alleen maar omdat guru's de koersen in beweging brengen. Volgens de wetenschappers is een koopadvies meestal na een dag in de koers verwerkt. Maar een advies tot verkoop heeft een langer effect, ongeveer een week. Daaruit blijkt weer eens hoe moeilijk beleggers het vinden om verlies te nemen. Handige traders kunnen daar dus op inspelen.

En ondanks de waardeloze score in 2016 menen zelfs de wetenschappers dat het volgen van de adviezen van de guru's nuttig is. Er zit wel degelijk inhoudelijke waarde in de adviezen, zeker als je die van een aantal guru's samenvoegt. Beleggen op basis van een aantal analisten die het eens zijn, leidt meestal tot een beter rendement dan de markt. Meestal... niet altijd dus.

Feit is dat alle beleggers, of het nu gokkers of rationalisten zijn, hun beslissingen baseren op informatie. Hoe ze met die informatie omgaan is verschillend. Het beste advies lijkt nog altijd om zoveel mogelijk informatie van zoveel mogelijk bronnen tot u te nemen en op basis daarvan de gok te nemen. De door Guruwatch aangeleverde informatie en adviezen vormen daarin een onmisbare schakel. Daarom: wie zien de guru's concreet als de grote winnaars en verliezers van 2017? 

Winnaars en verliezers 2017

Het meest getipte aandeel is KPN dat na een jaar van verlies rijp lijkt voor herstel. Geheide winnaars zijn ook Aegon en Ahold Delhaize, aldus de analisten. Vooral vanwege het te verwachten doorgaande herstel van de dollar. Op de derde plaats staan DSM en Boskalis. 

De guru's zien niets in ArcelorMittal voor 2017. De topflopper wordt gevolgd door Unibail-Rodamco vanwege de stijgende rente. En u moet uw geld volgens hen ook niet steken in: ABN Amro, Altice, Reed Elsevier, Vopak en Wolters Kluwer.  

De beste van 2016

Wie was vorig jaar eigenlijk de beste adviseur van Nederland? Dat was de 135 jaar oude vermogensbeheerder Theodoor Gilissen Bankiers (TGB). Van alle onderzochte Nederlandse adviseurs staat TGB over 2016 bovenaan met een winst van 12% op de koopadviezen. En... goed nieuws voor u. Laten wij nu ook dagelijks de adviezen van TGB volgen en doorgeven op Guruwatch.

Lees ook: Ahold Delhaize, KPN en Aegon favoriet voor 2017

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be