Zóveel zou uw inleg nu waard zijn als u bij de IPO van Nvidia was ingestapt
28 augustus 2024 - 16:00u
Nvidia is een van de grootste succesverhalen uit de beursgeschiedenis. Het bedrijf ging naar de beurs op het hoogtepunt van de internethype en moest in de jaren erna maar liefst 6 keer een stocksplit doorvoeren. De grootste klappers maakte het bedrijf in de afgelopen jaren, met dank aan twee letters: A en I. Wat zou er op uw bankrekening staan als u in het prille begin was ingestapt?
22 januari 1999 is de dag die van u een miljonair had kunnen maken als u had ingetekend voor de IPO van dat destijds nog vrij onbekende Nvidia van ene Jensen Huang. Nu is 'als' een van de meest nutteloze woorden die er bestaan - as is verbrande turf, zo pleegt men te zeggen. Toch is het aardig om eens uit te rekenen welk bedrag u had kunnen cashen als u in die enorme hooiberg van dotcom-bedrijven die toen naar de beurs gingen, die ene speld had opgediept. Voor destijds $12.
6 stock splits
U had er sowieso een enorme berg aandelen bij gekregen, want het aandeel Nvidia is sindsdien maar liefst zes keer gesplitst: voor het eerst in 2000 en voor het laatst op 6 juni dit jaar (10:1).
Die stock splits hadden natuurlijk een reden: een exploderende koers. Vooral de laatste jaren gaat het hard, zoals u kunt zien in deze koersgrafiek:
Oprijlaan vol Tesla's
Tellen we alles bij elkaar op, dan had elk aandeel dat u op die koude januaridag in 1999 had gekocht, u nu een rendement opgeleverd van maar liefst 312.707,6%. Dat ene aandeel van $12 was dan anno 2024 dus $37.536,84 waard geweest.
Met herbelegd dividend is het rendement nog indrukwekkender: 340.888,6%. Of in harde dollars: $40.894,63. Hiervan had u dus een auto kunnen kopen.
Had u het lef gehad om $1.000 in de beursganger te steken, dan was u nu multimiljonair geweest en had u wel 70 Tesla's op uw oprit kunnen zetten. Of een mooi pandje aan de Keizersgracht kunnen kopen. En had u elke belegger in een ETF op de S&P500 kunnen uitlachen.
Markt timen
Als...
Voorwaarde is wel dat u had moeten blijven zitten en de verleiding had moeten weerstaan om uw stukken te verkopen. Daarin zit de crux. Niets is eenvoudiger dan terugkijken op het verleden met de kennis van nu. En niets is ingewikkelder dan proberen de markt te timen. Neem bijvoorbeeld Etsy. De koers van dit aandeel staat nu dubbel zo hoog als bij de IPO, maar hier was voortijdig uitstappen juist gunstig geweest. Het aandeel noteerde op de top $294 en daar is nu nog zo'n $55 van over:
Pek en veren
Een andere hobbel is natuurlijk het vinden van die groeibriljant. Hoe onderscheidt u het kaf van het koren? Dat was niet zo eenvoudig toen de dotcombubbel aan het opzwellen was. Zo'n tien maanden na de beursgang van Nvidia staken talloze beleggers een deel van hun vermogen in World Online, gecharmeerd als ze waren van de twee opgestoken duimen van CEO Nina Brink, waarna ze hun inleg zagen verdampen. En herinnert u zich Baan, Newconomy, KPNQwest, LCI, Ring!Rosa en Landis nog? Allemaal vertrokken met stille trom, struikelend over de brokstukken die ze achterlieten.
En wat te denken van Via Net.Works? Direct nadat de notering op de Amsterdamse beurs een feit was, schoot de koers als een raket omhoog. Handelaren en ondergetekende stonden er vol ongeloof naar te kijken. Beleggers gingen uiteindelijk voor miljarden het schip in.
Ook op Wall Street kennen we tal van voorbeelden van bedrijven die veelbelovend begonnen, maar met de staart tussen de benen, dan wel met pek en veren afdropen. Zoals TheGlobe.com, dat op de eerste handelsdag een koerswinst van ruim 600% (!) mocht bijschrijven, maar twee jaar later als pennystock de beursvloer via de zijdeur verliet.
Roaring Kitty
Of Pets.com, een webshop in dierenvoeding. Het businessplan rammelde aan alle kanten, maar '.com' in de naam maakte voor beleggers veel, zo niet alles, goed. Negen maanden na de beursgang ging het concern failliet.
Wie nu 'Pets.com' intypt in de browser, komt uit bij PetSmart. Hier is nog wel een linkje met de beurs, want PetSmart heeft branchegenoot Chewy overgenomen en naar de beurs gebracht. Die naam komt u wellicht bekend voor: het aandeel stond onlangs in de schijnwerpers omdat Keith Gill, bijnaam: Roaring Kitty, er een belang van 6,5% in had genomen.
Met Chewy gaat het goed: YTD is de koers met 32% omhoog geschoten. Maar dat zal waarschijnlijk niet zijn wat Roaring Kitty, bekend van GameStop, voor ogen had toen hij zijn investering wereldkundig maakte. En het verbleekt bij het jaarrendement van 162% van Nvidia.
Is het te laat om nog in Nvidia te stappen?
Behoort u tot de overgrote meerderheid van de beleggers die destijds níet in Nvidia is gestapt? Heeft u het aandeel nog altijd niet in uw bezit en vraagt u zich af instappen nog zin heeft, of dat u de boot heeft gemist? Dan is de vooruitblik die Hildo Laman gisteren maakte de moeite van het lezen waard.
Over enkele uren opent Nvidia de boeken en op basis van de optieprijzen kan de beurskoers van de techgigant morgen met ongeveer 9,8% omhoog of omlaag knallen. Dat is een grotere volatiliteit dan de afgelopen drie jaar het geval was. Gelet op de huidige marktkapitalisatie kan dus ruim $300 miljard beurswaarde door het putje gaan - of juist worden toegevoegd. In het laatste geval zou op de valreep instappen goed kunnen uitpakken. Maar het kwartje kan ook de andere kant uit rollen.
Laatste blogposts
26 augustus 2024 - 06:52u
Kleinere bedrijven zijn gevoeliger voor rente dan grotere. Vandaar dat de fondsen die u in de AEX vindt het de afgelopen jaren beter hebben gedaan dan de kleinere fond...
Meer »
6 augustus 2024 - 07:27u
Een echte beurscrash vindt veelal plaats door het samenvallen van twee elementen: ratio en sentiment. De klap die maandag plaatsvond op de beurzen had dit ook.
Meer »
19 juli 2024 - 08:06u
Bij magnifieke bedrijven denkt iedereen altijd eerst aan Amerikaanse toptech maar ook Europa heeft geweldig presterende ondernemingen en voor Azië geldt hetzelfde.
Meer »