Koersstijging Air France-KLM voorbij?

19 april 2017 - 13:50u

Koersstijging Air France-KLM voorbij?

Na een uiterst slecht 2016 is Air France-KLM dit jaar één van de hoogvliegers op het Damrak. Kan het nog hoger, volgens de guru's?

De conclusie van de analisten is: nee. Sterker nog, de meeste guru's verwachten dat de huidige koersniveaus niet te handhaven zullen zijn. De recente adviezen voor het fonds bestaan uit verkopen(4), houden (3) en slechts één guru heeft het aandeel op kopen staan. Maar wel met een koersdoel dat recent al is gehaald. 

Een slecht teken is ook dat na de koersstijging van circa veertig procent dit jaar een grootaandeelhouder van zijn aandelen af wil. Vorige week werd bekend dat Infinite Miles een belang van 3,4 procent in Air France-KLM heeft verkocht voor 7,30 euro per aandeel. Zij verwachten dus blijkbaar geen hogere koersen op korte termijn. Op de dag van de bekendmaking daalde het aandeel KLM met vier procent. 

Risico

De allereerste risicofactor voor beleggers is uiteraard de kans dat een nieuwe terroristische aanslag, met name in het kwetsbare Frankrijk, passagiers weer uit de vliegtuigen op weg naar Frankrijk zal jagen. Iets dat onmiddellijk de koers van het aandeel onder druk zal zetten. 

En goed heeft het aandeel het over een langere periode gezien niet gedaan. Air France-KLM is één van de slechtst presterende aandelen op de Amsterdamse beurs. Negen jaar geleden deed het aandeel nog 40 euro. Maar sinds de Grote Recessie is het van kwaad tot erger gegaan. Midden 2012 werd het dieptepunt bereikt van 3,12 euro. Begin van dit jaar stond het aandeel op 4,83 euro en nu rond de 7,40 euro. De recente stijging werd vooral veroorzaakt door aantrekkende vervoerscijfers die hebben geleid tot een duidelijke verbetering van de ticketprijzen.

Dat resulteerde in beter dan verwachte jaarresultaten. Zoals gebruikelijk vooral door een beter draaiend KLM. Terwijl bij Air France de operationele winst met 13 procent daalde tot 372 miljoen euro, wist KLM in 2016 de operationele winst met ruim driekwart op te voeren tot 681 miljoen euro. Aangezien KLM het bedrijf nu al jaren op de benen houdt, wordt het niet eens tijd dat de topman uit Nederland komt? 

Guru's

De vreemde eend in de bijt bij de guru's is Exane BNP Paribas met een koersdoel van 8 euro en het advies Houden. Volgens deze guru boekte het bedrijf 'significante vooruitgang' wijzend op het kleine maar symbolische akkoord dat dit jaar met de pilotenvakbond werd gesloten. Wel blijft het advies ongewijzigd Houden omdat er na de recente koerssprong nog maar weinig ruimte aan de bovenkant bestaat.

UBS heeft sinds de publicatie van de jaarcijfers een koopadvies met een koersdoel van 7,50 euro. Volgens UBS zijn de winstvooruitzichten voor Air France-KLM aanzienlijk verbeterd. UBS rekent er op dat de onderneming uiteindelijk ook het Franse personeel meekrijgt in het streven om de kosten te verlagen en de productiviteit te verhogen. Ook lijken de vooruitzichten voor het luchtvervoer van en naar Frankrijk te verbeteren en is de financiële positie van de luchtvaartgroep verder verbeterd.

Het koersdoel van 7,50 euro is evenwel al gehaald in maart en ook nu staat het aandeel met een koers boven de 7,40 vlakbij. Dus reden om te kopen, geeft dit advies niet meer. 

Verkopen

De andere guru's hebben veel lagere koersdoelen. Deutsche Bank verhoogde vorige week weliswaar het koersdoel naar 4,60 euro maar daarmee staat het fiks lager dan het huidige niveau. Het advies blijft dan ook ongewijzigd verkopen. Deze analist ziet slechts marginale onderliggende verbetering van de gang van zaken en merkt op dat de sectorbrede prijsverbeteringen vooral het gevolg zijn van doorberekende gestegen brandstofprijzen.

Deutsche Bank oordeelt dat het aandeel vanwege de balans en kostenpositie nog altijd met een korting ten opzichte van sectorgenoten gewaardeerd moet worden.

Ook JPMorgan Cazenove verhoogde recent het koersdoel van Air France-KLM maar staat op 5,90 nog altijd flink onder de huidige koers. Het advies blijft verkopen.

Koersrally

Barclays heeft het advies van kopen na de recente koersrally veranderd in verkopen met een koersdoel van 6,80 euro. Ondanks de pogingen van het bestuur denkt deze guru dat het erg lastig zal worden om voldoende besparingen op arbeidskosten te bereiken bij de Franse tak.

In maart verlaagde Bank of America Merrill Lynch het advies voor Air France-KLM van Kopen naar Underperform met een koersdoel van 6,50 euro. 

Morgan Stanley heeft een houdadvies met een koersdoel van 6,80 euro.

Laatste blogposts

Guru's: voorzichtig met Ahold Delhaize

18 mei 2018 - 13:58u

Ondanks de presentatie van goede cijfers over het eerste kwartaal van dit jaar is het aandeel Ahold Delhaize deze week niets opgeschoten. De meeste guru's zijn voorzic... Meer »

BAM: Kopen (4), Verkopen (1)

9 mei 2018 - 08:12u

Na meevallende cijfers over het eerste kwartaal handhaven alle guru's het advies BAM te Kopen. Op één na: S&P raadt beleggers aan aandelen in het bouwbedrijf te Verkopen. Meer »

Alle guru's: NIBC koopwaardig

2 mei 2018 - 14:54u

NIBC, de voormalige Nationale Investeringsbank, staat sinds eind maart genoteerd op de Amsterdamse beurs. Sinds de moeizame introductie op 8,75 euro is de koers gedaal... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - UnitedMonkies.nl