Blogposts

Als waarde en groei elkaar ontmoeten

27 september 2022 - 05:47u

Er zijn ruwweg twee soorten beleggers voor de langere termijn. Zij die investeren in relatief goedkope waardeaandelen (bewezen bedrijven die winst maken en dividend uitkeren) en dure groeiaandelen (vernieuwende bedrijven die sterk groeien en veela... Meer »

Tesla is niet meer groter dan Apple

19 september 2022 - 11:14u

Tesla was jarenlang groter dan Apple maar let wel... in shortposities. In april van dit jaar is Apple het bedrijf van Elon Musk voorbijgestreefd als fonds met de grootste shortpositie ter wereld. Meer »

Wanneer slecht economisch nieuws eigenlijk goed is

11 september 2022 - 07:36u

We hebben een probleem. Een krankzinnig hoge inflatie. Dat komt doordat er niet genoeg aanbod is om aan de vraag te voldoen. Door de oorlog, het einde van de coronacrisis en zelfs global warming is de wereldeconomie van slag. Meer »

De BS-methode: zie aandelen als bezit en niet als handel

4 september 2022 - 07:37u

Wat iedere ervaren belegger weet, is dat het heel moeilijk is om door te handelen winst te maken op de financiële markten. En als u het niet weet, dan komt u er snel achter door het dagelijkse gelamenteer van de traders op de IEX forums te volgen. Meer »

Dividend en het 'koekje van eigen deeg' argument

27 augustus 2022 - 08:01u

In het tweede kwartaal werd er wereldwijd een record dividend uitgekeerd van 544,8 miljard dollar. Op de IEX forums kom je veelvuldig tegen dat beleggen in een dividendaandeel dom zou zijn. En wel met het 'koekje van eigen deeg' argument. Meer »

Wat zijn er veel belabberde, besluiteloze en blinde beleggers

18 augustus 2022 - 07:28u

Beleggers die de IEX forums lezen, rijzen vaak de haren ten berge. Dan wordt namelijk duidelijk hoeveel blinde, besluiteloze, ja belabberde beleggers er zijn. Meer »

Wat doen beleggers op de camping?

10 augustus 2022 - 08:15u

De halfjaarcijfers van de beursfondsen vallen alleszins mee. Guru's spreken al van een campingrally. Een term die 25 jaar geleden is uitgevonden toen de mobieltjes gemeen goed werden en beleggers vanaf de camping hun orders konden doorgeven. Meer »

Niets doen of handelen?

2 augustus 2022 - 09:10u

Wat te doen in tijden van dalende koersen? Niets of de adviezen volgen van vijf van de bekendste professionele beleggers ter wereld. Meer »

Oekraïne oorlog heeft handelsstromen fundamenteel veranderd

24 juli 2022 - 19:50u

De oorlog in de Oekraïne gaat leiden tot een structurele wijziging van de handelsstromen. Het goede nieuws is: voor elke handelspartner die verdwijnt zal een ander in de plaats komen. Meer »

Na zeven maanden van verkopen: kopen NU!

15 juli 2022 - 07:47u

Het is het donkerst net voor zonsopgang. En dat geldt ook voor beleggen. Volgens de, volstrekt onterecht, onbekende Recession Buy Indicator levert aankoop van aandelen zeven maanden na het begin van de economische teruggang het meeste koerswinst op. Meer »

Musk: Tesla is veel geld waard of nul

8 juli 2022 - 05:52u

Voor ieder autobedrijf is de ontwikkeling van de zelfstandig rijdende auto essentieel. Zo kondigde VW eerder dit jaar aan dat het in 2030 een auto wil leveren die op level 4 autonoom kan rijden. Meer »

Voor verkoop te laat, voor aankoop te vroeg?

30 juni 2022 - 06:49u

Als een recessie aanstaande is, is het veelal te laat om uw aandelen te verkopen. Dan is de tijd daar om een plan te maken welke aandelen u voor bodemprijzen wilt aanschaffen. Meer »

Is een nieuwe bullmarkt nabij?

21 juni 2022 - 10:48u

De huidige bearmarkt kan nog enkele maanden duren maar rond midden oktober gaan de markten weer stijgen. En niet zo'n beetje ook, is de verwachting van de Bank of America. Meer »

Risico's en kansen van klimaatverandering

14 juni 2022 - 07:40u

Klimaatdeskundigen verwachten dat het in 2030 zo heet is dat het voor boeren in India en Pakistan niet meer mogelijk zal zijn om hun land te bewerken. Meer »

Eenderde guru's verwacht recessie, meerderheid IEX bezoekers niet

8 juni 2022 - 07:58u

De meeste guru's verwachten in juni een koersstijging van minstens 2 procent. Verder denkt eenderde dat een recessie onvermijdelijk is. Meer »

Nederlandse top CEO's op IEX Beleggersdag

1 juni 2022 - 07:57u

Recent benoemden vijf beursanalisten hun favoriete Nederlandse aandelen en een shortkans. Opvallend is dat er vrijwel geen overlap zit in de favorieten van de guru's. Meer »

Wat te doen in een langdurig dalende markt

24 mei 2022 - 07:25u

Nu we in een bearmarkt zitten, stappen veel (grote) beleggers over van snel groeiende bedrijven zoals techfondsen naar degelijke ondernemingen die solide kasstromen hebben. Meer »

Bearmarkten veel korter dan bullmarkten

16 mei 2022 - 19:39u

Arend Jan Kamp zegt het mensen, dus we zitten formeel in een bearmarkt. Oftewel een langdurige periode van dalende koersen. Meer »

Menselijk gedrag bepaalt succes belegger

8 mei 2022 - 07:41u

Er is één factor die bepaalt of beleggers succesvol zijn: menselijk gedrag. Bijvoorbeeld het gedrag dat wordt bepaald door een grote afkeer van verlies. Meer »

Traders let op: beurzen zijn geen supermarkten

1 mei 2022 - 07:46u

U kent ze wel, de klagende traders op de IEX forums die steeds maar geld lijken te verliezen. Het zijn de meest actieve beleggers die dag in dag uit de beurzen volgen. Vandaar dat ze er ook echt verstand van hebben... zeggen ze zelf. Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be