Gevaren en kansen voor beleggers in 2022

10 januari 2022 - 06:35u

Gevaren en kansen voor beleggers in 2022

Welke aandelen moet u dit jaar hebben, volgens de Nederlandse topguru's. En econoom El-Erian meent dat er gevaren dreigen voor beleggers. Tja... wanneer niet?

Voor de Nederlandse experts is top techgigant ASML dit jaar de absolute favoriet. Daarna volgen ING, Just Eat Takeaway (JET) en Aegon.

Het meest verdeeld zijn de guru's over JET. Dit aandeel wordt 25 keer genoemd als topper, maar ook 18 keer als flopper. Lekker om te traden wellicht?

ArcelorMittal voert het lijstje met floppers aan. Verder verwachten de analisten dit jaar ook weinig van Randstad, Unibail-Rodamco en Adyen. 

Toppers 2022
Saldo*
Floppers 2022 Saldo*
ASML 8 ArcelorMittal -8
Just Eat Takeaway 7 Randstad -6
ING 6 Unibail-Rodamco-Westfield -6
Aegon 5 Adyen -4


Matig komend halfjaar

Van de Nederlandse analisten denkt slechts 29% dat de beurs in het komende halfjaar zal stijgen. 35% gaat uit van een daling; vooral vanwege de ontwikkeling van de rente.

Dit zijn de verwachtingen voor de komende zes maanden:

  • 27,7% is optimistisch (dat was vorige maand 23,9%)
  • 38,7% is neutraal (tegen 40,3% vorige maand)
  • 33,6% is pessimistisch (dat was 35,8%)
  • Saldo: -5,9%

Gevaren

In een interview met Bloomberg noemt de gerenommeerde econoom Mohamed El-Erian, voorzitter van Queens' College, Cambridge University en hoofdadviseur bij Allianz SE drie gevaren voor de markten. 

  • Sterk stijgende inflatie
  • Stijgende rente
  • Aandelen op recordhoogte

Stijgende inflatie

Inflatie holt de koopkracht uit. Met dezelfde hoeveelheid geld kunt u niet meer dezelfde hoeveelheid goederen en diensten kopen als voorheen. Wie had kunnen denken dat de inflatie in de VS in november 2021 op 6,8% op jaarbasis zou uitkomen? Dat is de grootste stijging sinds 1982.

Beschermen tegen geldontwaarding kan op verschillende manieren. Sommige sectoren doen het beter in inflatoire tijden, zoals bijvoorbeeld energieaandelen. In het afgelopen jaar is Chevron 41% gestegen, ExxonMobil 54% en ConocoPhillips zelfs 83%.

Traditonele hedges zijn goud en zilver. Een nieuwkomer is bitcoin, volgens sommige mensen het nieuwe goud. Beleggers kunnen rechtstreeks bitcoins kopen, of indirect via bedrijven er blootstelling aan verkrijgen.

Stijgende rente

De dagen van goedkoop lenen lijken ten einde te komen. De Fed gaat uit van drie renteverhogingen in 2022 om de inflatie te bestrijden. El-Erian vreest echter dat de economie daar niet tegen bestand zal zijn.

Na een decennium van lage rentetarieven en ruime liquiditeit zal het systeem niet snel in staat blijken te zijn om hogere rentetarieven te verwerken, schreef El-Erian in een column in de Financial Times. Ondertussen loopt de tienjaarsrente in de VS op, van 1,50% eind december naar 1,73% nu.

Beschermen tegen een hogere rente kan. Want voor sommige bedrijven - met name banken - zijn hogere rentes positief. Het vergroot hun rentemarges. Bank of America, Goldman Sachs, JPMorgan Chase en Morgan Stanley hebben het afgelopen jaar allemaal een sterke winstgroei geboekt en allemaal hebben ze hun dividenduitkering aan de aandeelhouders verhoogd. En andere aanpak is het kopen van Blue Chip-aandelen die regelmatig dividend uitkeren. 

Aandelen op records

Het derde gevaar schuilt volgens El-Erian in de 70 bedrijven in de S&P 500 die op recordhoogte koersen. Het is een teken dat de markt oververhit raakt. Het wordt steeds moeilijker om laag te kopen en hoog te verkopen als de index zelf naar recordhoogtes stijgt. 

Toch zijn er recent aandelen van sommige snelgroeiende bedrijven gedaald tot een betaalbaarder niveau. Voorbeelden zijn PayPal en Zoom.

PayPal realiseerde in het derde kwartaal van 2021 robuuste groeicijfers. Toch zijn de aandelen de afgelopen zes maanden 34% gedaald. Zoom Video Communications was een van de grote profiteurs van de pandemie. Het bedrijf blijft groeien maar het aandeel is in de afgelopen zes maanden 55% gedaald.

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be