Beleggers blijven kopen, bijvoorbeeld ASML

28 september 2021 - 14:16u

Beleggers blijven kopen, bijvoorbeeld ASML

De AEX koersen behalen record op record maar de meeste particuliere beleggers hebben geen angst. Ze verwachten dat de index de komende maanden verder zal blijven stijgen tot boven de 800 punten in december. 

Dat blijkt uit de ING BeleggersBarometer, de vertrouwensindex onder Nederlandse beleggers. Aandeelhouders kijken steeds positiever naar de Nederlandse economie: 73% verwacht dat de economie verder aantrekt, dat was vorige maand nog 67%.

Bob Homan, hoofd ING Investment Office: "Een deel van de beleggers wordt juist aangetrokken door nieuwe records, terwijl anderen hoogtevrees krijgen. Het passeren en weer wat terugvallen bij een rond getal, zoals recent de 800-puntengrens in de AEX, zorgt voor extra aandacht rondom de recordstanden."

Risico

De grootste groep beleggers (83%) neemt evenveel risico als twee maanden geleden en 5% neemt juist meer risico. Homan: "Dit laat zien dat het grootste deel van de beleggers zich niet veel aantrekt van records en vooruit blijft kijken."

Waar beleggen al die opgewekte beleggers in dan? Wel één van de topfondsen is en blijft ASML dat zich vandaag presenteert op investor day. En niet alleen Nederlanders zien een belegging zitten in deze producent van chipmachines.  

U.S. News stelt jaarlijks een top 10 samen van de grootste technologiebedrijven ter wereld. Voor het eerst staat een Nederlands bedrijf op de lijst: ASML is als nieuwkomer met stip binnengekomen.

ASML wereldtop

Big Tech wordt steeds groter. Tot 2018 had geen enkel beursgenoteerd bedrijf ter wereld een waarde van 1 biljoen dollar. Nu zijn de 10 meest waardevolle technologiebedrijven ter wereld samen zo'n 12 biljoen waard. En de bovenste vijf van het lijstje zijn op zich al goed voor een waardering van meer dan een biljoen. Dit zijn de top tien.

  • Apple 
  • Microsoft 
  • Alphabet 
  • Amazon
  • Facebook
  • TSMC
  • Tencent 
  • Nvidia 
  • Samsung 
  • ASML

U.S. News: ASML heeft na een koersstijging van 140% in twaalf maanden een marktwaarde van 350 miljard dollar. Niet vreemd, als je bedenkt dat ASML eigenlijk een legaal monopolie heeft in de productie van hoogwaardige chipmachines. Daarmee heeft het techbedrijf een essentiële positie in de toeleveringsketen van chipproducenten, die hun productiecapaciteit moeten uitbreiden. Afgelopen kwartaal steeg de omzet van ASML met bijna 21% en de winst met meer dan 40%.

IEX Premium

Door de meeste guru's wordt ASML aanbevolen te Kopen. Verkopers zijn er niet, en slechts enkele adviseren het aandeel te Houden.

Ook Paul Weeteling van de IEX Premium is iets voorzichtiger en adviseert het aandeel vast te houden maar wel met een hoger koersdoel dan de huidige koers.

Weeteling: "Voor nu is er geen reden om de taxaties noch het advies noch het koersdoel te wijzigen op basis van het persbericht voorafgaand aan de Investor Day. Resumerend staat ASML er uitstekend voor en is de waardering niet overdreven, maar zet ook niet aan tot kopen."

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be