Hollanders of Belgen: wie belegt het beste?

25 augustus 2021 - 13:28u

Hollanders of Belgen: wie belegt het beste?

Komt er eindelijk antwoord op de klemmende vraag wie in de Lage Landen het beste belegt: de Nederlander of de Belg? Kijkend naar de kwalitatieve bijdrage van Belgen en Nederlanders op de IEX forums zou je soms denken. Ze zijn allebei even slecht. Gemiddeld dan natuurlijk. Uiteraard zijn er gelukkig ook in beide landen deskundige posters te vinden.

Geeft een onderzoek van Mobiele broker BUX, die in beide landen actief is, dan antwoord op deze vraag. Nee helaas niet. Maar ze stelden wel verschillen vast. 

Rijker

U weet dat Belgen hun noorderburen maar vrekkig vinden. Maar de werkelijkheid is dat Belgen er warmer bij zitten dan de Nederlanders. Tenminste, hun aandelenporto is 10 procent meer waard.

Sterker nog, Belgische beleggers hebben de hoogste portfoliowaarde van de zes Europese landen waar de broker actief is. Nederlanders liggen tweede, dat dan wel weer.

Werpen we een blik op de 10 populairste aandelen, dan zien we wat minder overeenkomsten. Er zijn maar drie bedrijven die bij allebei de nationaliteiten in de top 10 voorkomen. Dat zijn de Chinese elektrische automaker NIO, de Amerikaanse rivaal Tesla en de Nederlandse bank ING.  

De populairste ETF is een klassieker, die op de S&P 500 Index. Deze indextracker staat bij beide landen op 1. Verschil is dat bij de Nederlanders dividend-ETF’s op de tweede en derde plaats staan, waar dat bij Belgische beleggers de EU Top 600 ETF en de Automation & Robotics ETF zijn;

Welke aandelen

Top 10 populairste aandelen bij Nederlandse beleggers: 
Shell, 
ING, ASML, ArcelorMittal, Adyen, ABN Amro, NIO, Tesla, ASM International, Aegon

Top 10 populairste aandelen bij Belgische beleggers:
NIO, Tesla, Arcimoto, InBev, TUI, Blackberry, Galapagos, Apple, Plug Power, ING 

Het lijkt er op dat Nederlanders meer in lokale aandelen beleggen dan Belgen. Maar dat kan er meer mee te maken hebben dat de Nederlandse topfondsen groter en internationaler zijn dan de Belgische. De uitzondering is natuurlijk AB InBev, de grootste bierproducent ter wereld. De Lage Landen domineren deze markt helemaal, want Heineken staat tweede.

Innovatie

In een gezamenlijk artikel van de Nederlandse en Vlaamse kranten, het FD en De Tijd wordt gesteld dat Belgen niet van verandering houden. Verandering betekent onzekerheid. Nederlanders zouden vernieuwender zijn.
Vergelijkend onderzoek tussen Nederlanders en Belgen bevestigt dat. Op het aspect Onzekerheidsvermijding zien we dat op een schaal van 1-100 Belgen 94 (Vlamingen zelfs 97) scoren en Nederlanders slechts 53. 

Maar uit de beleggingen blijkt dat bepaald niet. Belgen lijken sterker gericht op innovatie en technologietrends die de toekomst bepalen. Zo treffen we in de Belgische top 10 op de eerste plaats de Chinese fabrikant van elektrische auto’s NIO, gevolgd door Tesla. De nummer drie, Arcimoto, is net als Tesla een Amerikaanse fabrikant van elektrische voertuigen, de zogenoemde Fun Utility Vehicles, driewielers met twee zitplaatsen.

Nederlanders hebben wel flink maar veel minder belegd in electrische auto's dan de Belgen en Arcimodo is helemaal onbekend bij Nederlandse beleggers.

Kortom, wie de beste belegger is weten we nog steeds niet. En dat is misschien maar beter ook. Het is tenslotte al bijna tweehonderd jaar vrede tussen beide landen.

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be