Guru's: ING en Shell wereldwijde topaandelen

31 maart 2021 - 07:57u

Guru's: ING en Shell wereldwijde topaandelen

Amerikaanse aandelen hebben de laatste tien jaar wereldwijd het beste gepresteerd. Maar volgens de meeste guru's is nu Europa aan de beurt. Met name ING en Shell gaan volgens UBS maximaal profiteren van de aanhoudende bullmarkt voor Europese aandelen. 

Er is dan ook geen guru die vanaf maart ING op Guruwatch op de verkooplijst heeft staan. En voor Royal Dutch Shell geldt precies hetzelfde. Enkele guru's adviseren deze aandelen aan te Houden maar een overgrote meerderheid raadt aan ze te Kopen. 

Amerika

De Amerikaanse S&P 500-index heeft het afgelopen decennium bijna drie keer zoveel rendement opgeleverd als de Euro Stoxx 50. Maar in het koemnde decennium zullen volgens Barron's en diverse zakenbanken Europese aandelen de meeste groei laten zien. De winsten van de bedrijven genoteerd aan de S&P 500 zullen dit jaar naar verwachting met 25% stijgen ten opzichte van vorig jaar, en voor de Euro Stoxx 50 is de algemene prognose een winstgroei van 33%. De voorwaartse koers-winstverhouding voor de S&P 500 is inmiddels opgelopen tot 19,4 voor volgend jaar, vergeleken met 16,6 voor de Euro Stoxx 50.

Europa

De Amerikaanse zakenbank JPMorgan volgt aandelen die nauw verbonden zijn met de economische heropleving in verschillende regio's. In de VS staan die fondsen al weer op het niveau van voor de coronacrisis, terwijl ze in Europa nog ongeveer 20% lager staan dan voor de pandemie. Kortom: Europese aandelen zijn goedkoper dan Amerikaanse. JPMorgan denkt dat Europese aandelen dit jaar beter zullen presteren dan Amerikaanse. Dat is opmerkelijk, want deze zakenbank voorspelde jarenlang het tegenovergestelde.

Met andere woorden, Europese aandelen zijn goedkoper dan Amerikaanse. JPMorgan denkt dat Europese aandelen dit jaar beter zullen presteren dan Amerikaanse. Dat is opmerkelijk, want deze zakenbank voorspelde jarenlang het tegenovergestelde.

De Zwitserse bank UBS verwacht dat de VS en Europa dit jaar dicht bij elkaar zullen komen qua economische groei, en dat Europa volgend jaar een voorsprong zal nemen.

Zelfs als we rekening houden met het feit dat de VS een snellere start heeft gemaakt met vaccineren, dan nog is Europa volgens Barron’s de moeite waard om in te beleggen.

Nederland: ING en Shell

UBS heeft onlangs een lijstje gepubliceerd van favoriete aandelen. De zakenbank heeft onder andere hoge verwachtingen van ING Groep en oliereus Shell. ING kan volgens UBS profiteren van hogere rentetarieven, terwijl de bank becijferde dat Shell break-even draait bij een olieprijs van 35 dollar per vat. Die is nu 62 dollar.

Het aandeel ING heeft een dividendrendement van 5,6%, maar de totale uitbetaling zou de komende jaren kunnen oplopen tot 10% à 15%, inclusief speciale dividenden en de inkoop van eigen aandelen, voorspelde UBS.

... en Alstom

Verder ziet UBS een mooie toekomst voor onder andere de Franse fabrikant van spoorwegmaterieel Alstom, die onlangs zijn rivaal Bombardier Transportation heeft gekocht, waardoor het de op een na grootste spoorwegspeler ter wereld is geworden.

De orders van Alstom zijn met 10% per jaar gestegen, terwijl het bedrijf een gunstige blootstelling heeft aan de infrastructuurprojecten die in de VS en Europa worden overwogen. De aandelen worden verhandeld tegen 19 keer de verwachte winst.

Deutsche Telekom en IAG

Ook Deutsche Telekom heeft de aandacht van UBS. Deze Duitse telecomreus, die een marktwaarde heeft van 79 miljard euro, heeft onder meer een groot belang in T-Mobile US, dat een flinke voorsprong heeft op zijn Amerikaanse rivalen in de uitrol van 5G-telecommunicatie.

Verder zal Deutsche Telekom de komende tien jaar glasvezelverbindingen installeren in alle Duitse huishoudens, waardoor het zijn prijzen zal kunnen verhogen.

Voor de avontuurlijke beleggers is er International Consolidated Airlines Group (IAG), dat in 2011 is ontstaan uit een fusie tussen British Airways en het Spaanse Iberia, en een aankoop in 2015 van het Ierse Aer Lingus.

IAG heeft een sterke marktpositie in het Verenigd Koninkrijk, dat net als de VS een voorsprong heeft op Europa met de uitrol van de vaccins, en UBS verwacht dat het bedrijf na de zomer weer winst zal gaan maken.

Er zijn volgens de gerenommeerde investeringsbank Schroders vier redenen waarom Europese en Aziatische beurzen een inhaalslag gaan maken. 

1. Cyclische kansen liggen buiten de VS


“Als je ervan overtuigd bent dat een economisch herstel op handen is, dan is het logischer om buiten de VS te kijken”, zo stelt Schroders. Waarom? Aandelen uit andere regio’s bieden veel meer blootstelling aan cyclische sectoren als energie en de industrie, die het doorgaans goed doen in tijden van economisch herstel, aldus de vermogensbeheerder. 

Volgens Schroders bestaat slechts 37% van de Amerikaanse aandelenmarkt uit ondernemingen die actief zijn in cyclische sectoren, tegen een weging van 55% in de rest van de wereld. 

2. Concentratie van techaandelen

De grote technamen hebben enorm geprofiteerd van de coronacrisis. Deze ondernemingen zijn richtingbepalend geworden voor de bredere markten. “Het probleem met zo’n hoge concentratie techaandelen is dat als het vertrouwen in grote techbedrijven afneemt dit ook gevolgen heeft voor het sentiment op de gehele Amerikaanse beurs”, aldus de vermogensbeheerder.

Schroders sluit niet uit dat het vertrouwen in technamen in de komende tijd verder afneemt, bijvoorbeeld als gevolg van strengere regelgeving voor deze bedrijven en van de huidige rentevrees.   

3. Piekwaarderingen

De waardering van Amerikaanse aandelen is inmiddels opgelopen tot niveaus die in het verleden vaak leidden tot lagere rendementen ten opzichte van aandelen uit andere delen van de wereld. Volgens de vermogensbeheerder zijn Amerikaanse aandelen namelijk in de afgelopen vijftig jaar niet zo duur geweest als nu.

Desondanks erkent Schroders wel dat de waarderingen overal flink zijn opgelopen. “Maar dat betekent niet dat aandelenbeurzen wereldwijd zullen instorten. Het betekent enkel dat de rendementen op lange termijn vermoedelijk lager zullen zijn. En als dit inderdaad het geval is, dan suggereren de huidige waarderingen dat Amerikaanse aandelen een stuk minder zullen presteren dan aandelen uit andere regio’s.”

4. Biden zorgt voor rugwind in opkomende markten

Aandelen uit opkomende markten kregen een flinke opdoffer als gevolg van de aanhoudende spanningen tussen de VS en China onder het leiderschap van president Trump. Analisten voorzien dat Biden een positieve impact zal hebben op de economische relatie tussen de twee landen. Deze verbetering zal opkomende markten ook in de kaart spelen, zo denkt Schroders. 

Bovendien wordt niet uitgesloten dat Biden de bedrijfsbelastingen in de VS gaat verhogen, hetgeen een negatieve impact heeft op de winsten van Amerikaanse bedrijven. 

“Amerikaanse aandelen wisten in de afgelopen tien jaar de toon te zetten, maar nu is de rest van de wereld aan de beurt”, concludeert Schroders. “De Amerikaanse superioriteit kent grenzen."

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be