Cyclisch, defensief beleggen: waar hebben we het over?

16 maart 2021 - 09:35u

Cyclisch, defensief beleggen: waar hebben we het over?

De techsector heeft een enorme klapper gemaakt in het afgelopen jaar. Dat is het goede nieuws. Het slechte nieuws... dat is nu voorbij.

Nu zullen vooral cyclische en defensive aandelen profiteren van de geleidelijke afname van de corona restricties in de samenleving.
Maar wat zijn dat eigenlijk, cyclische en defensieve aandelen?

Cyclische bedrijven volgen veelal de economische cyclus van expansie en recessie. De winsten gaan dus op en neer afhankelijk van de conjunctuur. Het gaat onder meer om sectoren als financiën, energie en industrie. Concreet voelen restaurants, reisbureau's, producenten van luxegoederen een recessie hard.

Defensieve bedrijven zijn minder afhankelijk van de conjunctuur. Ook al gaat het economisch slecht: u blijft eten en u blijft u wassen... hopen we tenminste maar. En uw medicijnen blijft u ook innemen. De omzet en winst van bedrijven als Unilever en Astrazeneca blijft dus goed op peil, ook als het economisch wat minder gaat. 

"Deze cyclische en meer defensieve namen zullen de rally voortzetten als we deze aanpassingsperiode achter de rug hebben", aldus James Sullivan, hoofd Aziatische markten bij JPMorgan, tegen CNBC.

Rentevrees

De wereldwijde aandelenmarkten waren de afgelopen weken in mineur vanwege de stijging van de rendementen op obligaties. Die werd veroorzaakt door groeiend optimisme over de uitrol van de coronavaccins en het herstel van de consumentenbestedingen. En dat heeft op zijn beurt de vrees voor inflatie onder beleggers aangewakkerd.

De markten zijn bang dat hogere inflatie leidt tot een renteverhoging van de centrale banken. Hogere rentevoeten kunnen aandelen met relatief hoge waarderingen onderuit halen. De inflatieangst leidde zo tot een rotatie van dure technologische aandelen en groeiaandelen naar cyclische aandelen in onder meer de financiële sector, energie en industrie.

Hoewel de markten in de afgelopen paar dagen zijn opgeveerd, verwachten analisten nog steeds dat de marktomstandigheden volatiel zullen blijven. "Op de middellange tot lange termijn zien we nog steeds dat cyclische en defensieve bedrijven deze markt zullen leiden", zei Sullivan.

Positief over financials en consumentenaandelen

Het steiler worden van de rentecurve is wel positief voor de winstgevendheid van grote financiële instellingen, aldus Sullivan, die eraan toevoegde dat JPMorgan ‘overweight’ is in zowel de bank- als de verzekeringssector. Financiële instellingen profiteren doorgaans van stijgende rentetarieven omdat hun winstmarge daardoor groter wordt.

JPMorgan is ook positief over consumentenaandelen. "We zien over de hele linie zeer sterke consumptietrends", aldus Sullivan. Naarmate de economieën over de hele wereld weer opengaan, zullen de consumptieve bestedingen naar verwachting aantrekken dankzij betere groeivooruitzichten en stimuleringsmaatregelen. In de VS ondertekende president Biden deze week een omvangrijk coronasteunpakket ter waarde van 1,9 biljoen dollar.

Technologie: waarderingen 'vrij hoog'

De techsector was als gevolg van de wereldwijde lockdownmaatregelen de grote ster van 2020. Sullivan acht de dominantie van de grote technamen op de markten vorig jaar extreem. "Maar ondanks de recente uitverkoop van de techsector zijn de waarderingen nog steeds redelijk hoog", aldus Sullivan.

Sullivan verwacht niet dat de grote platformbedrijven (Amazon, Uber) dit jaar de markten zullen aanvoeren. JPMorgan raadt beleggers in de techsector aan uit de grote platformbedrijven te stappen, en die om te ruilen voor bedrijven in software-as-a-service of halfgeleiderproducenten, vanwege de schaarste aan computerchips.

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be