Op weg naar de grootste bullmarkt ooit?

17 april 2020 - 10:03u

Op weg naar de grootste bullmarkt ooit?

Wanneer de coronacrisis ten einde loopt, zullen de economieën en de beurzen wereldwijd gaan knallen als nooit tevoren. Langdurig lage rente, grote stimulansen van regeringen, uitgestelde consumptie die alsnog wordt uitgevoerd en een extreme short squeeze zijn daarvoor de belangrijkste factoren.

Dat zegt de gerenommeerde topinvesteerder Nigam Arora in een opiniestuk voor MarketWatch. Hij is niet de enige. 

Arora ziet zeven redenen voor de grootste beursrally ooit:

Lage rente

1. Aandelen en obligaties zijn concurrenten van elkaar. Alles duidt erop dat de rente de komende jaren laag zal blijven door een agressief monetair beleid van de Federal Reserve en andere centrale banken in de wereld. Obligaties leveren dus weinig op voor beleggers.

2. De geschiedenis leert dat een groot deel van het centrale bankgeld uiteindelijk terechtkomt op de aandelenmarkt. Arora heeft berekend dat het in dit geval gaat om een bedrag van ongeveer 6000 tot 8000 miljard dollar. Dat is een hoop geld.

Consumenteneconomie

3. De Amerikaanse economie is een consumenteneconomie. Arora verwacht dat als de pandemie ten einde is, de Amerikanen helemaal los zullen gaan op reizen, restaurants, shoppen, films, festivals  en sportevenementen.

Short squeeze

4. We zitten nu nog in een neerwaartse fase op de beurs. Volgens Arora ontwikkelt zich 'de moeder aller short-squeezes'. Met andere woorden: speculatie op nog grotere dalingen neemt hand over hand toe, maar zal op termijn keihard afgestraft worden. En zodra de shortposities verdwijnen, kan de aandelenmarkt in een stroomversnelling komen.

Investeringen

5. Alles duidt erop dat er in de wereldwijde productieketens veel gaat veranderen. Er zal met name veel productie worden teruggehaald uit landen als China. Dat zal volgens Arora gepaard gaan met ongekende investeringen door bedrijven in bijvoorbeeld machines, robots en kunstmatige intelligentie.

6. Als het coronavirus verslagen is, dan zullen zich in het systeem enorme hoeveelheden geld hebben opgehoopt. Het gaat om zowel geld van centrale banken als van overheden die als gekken hun economie hebben gestimuleerd. Ergens zal dat geld heen moeten.

Pensionado's

7. Er komen in de samenleving steeds meer gepensioneerden met een beetje vermogen. In obligaties beleggen of sparen heeft voor deze groep mensen met de lage rente geen zin. Dividend-aandelen zijn een goed alternatief. Die bieden een vast inkomen, wat voor mensen in landen als de VS erg belangrijk is omdat ze daar minder goed gevulde pensioenkassen hebben dan in bijvoorbeeld Nederland.

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be