Tracker Tips: De mogelijke keerzijde van ETF’s

8 januari 2019 - 08:00u

Tracker Tips: De mogelijke keerzijde van ETF’s

Zijn bepaalde grote ETF's wel zo liquide als ze lijken?

Belangrijke pluspunten van ETF's zouden hun zwakheden kunnen worden als er een zware stress-situatie tot stand komt. Dit claimen een aantal insiders op ETF-gebied.

Populariteit

Sinds de laatste financiële crisis in 2008 zijn ETF's in populariteit gestegen en zijn nu goed voor 25% van het totale Amerikaanse aandelenvolume. In 2009 was er wereldwijd nog voor $1000 miljard belegd in ETF’s. Ultimo november van vorig jaar was dat gegroeid naar een duizelingwekkende $5000 miljard.

Liquiditeit

De belangrijkste drijfveren voor beleggers die overstappen op passieve producten zijn de lage kosten, goede spreiding en liquiditeit. Dit vormt het argument dat ETF’s niet meer liquide kunnen zijn dan de onderliggende activa. Dat laatste zou een averechts effect kunnen hebben in het geval van een nieuwe crisis, aldus sommige critici.

Vanguard oprichter Jack Bogle zei vorig jaar nog: "Er is te veel geld in te weinig handen." Dit betreft met name de toonaangevende assetmanagers, die een aanzienlijk belang hebben in 's werelds grootste bedrijven. Vanguard alleen al bezit een belang van minstens 5% in 491 van de 500 bedrijven in de Amerikaanse S&P 500-index.

Het gevolg daarvan is dat de grotere assetmanagers het marktaandeel domineren, wat de echte free float ter discussie stelt. Dit betekent dat het aantal beschikbare aandelen in de markt mogelijk overschat wordt.

Opinie

De ware test voor de liquiditeit van de ETF's is een echte bearmarkt. Pau Morilla-Giner, Chief Information Officer van London & Capital, stelt dat minder liquide assets, zoals high yield obligaties, de echte liquiditeit van ETF’s zou kunnen onthullen.

Morilla-Giner trekt de conclusie: ”Zoals zoveel strategieën die de financiële geschiedenis zijn gepasseerd, komen ETF’s voor als zeer liquide totdat ze dat niet meer zijn.”

Michael Mooijer is directeur bij Fresh Funds en heeft als specialisme Exchange Traded Funds (ETF’s). De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Laatste blogposts

Guru's: ING beter af alleen

13 juni 2019 - 17:23u

Schaalgrootte is belangrijk in de bankwereld. Vandaar wellicht dat ING en Commerzbank in mei twee keer met elkaar hebben gesproken over een mogelijk samengaan. Meer »

Koninklijke Olie blijft top voor aandeelhouders

6 juni 2019 - 12:26u

Koninklijke Olie gaat in de komende vijf jaar vele miljarden meer geld naar de aandeelhouders van het energiefonds pompen. Meer »

Guru: lagere rente voorspelt lagere groei

31 mei 2019 - 08:29u

Aandelen van bedrijven die meer toekomstgericht zijn, presteren slechter dan die van bedrijven die een veilige haven vormen. Dit betekent niet dat er een recessie is, ... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be