Guru's: Unilever niet verkopen

20 maart 2018 - 15:24u

Guru's: Unilever niet verkopen

's Werelds topguru Goldman Sachs haalde deze week Unilever van de verkooplijst en zette een koersdoel neer van 46 euro dat duidelijk boven de huidige koers van ruim 43 euro ligt. Daarmee heeft geen van de toonaangevende analisten de Brits/Nederlandse multinational nog op Verkoop staan.

Overigens, nu het hoofdkantoor van Unilever definitief naar Rotterdam gaat, kunnen we het bedrijf beter omschrijven als de Nederlands/Britse multinational. Unilever (voeding, huishoudelijke en persoonlijke verzorging) is voor aandeelhouders een degelijke investering omdat mensen ook in een economische crisis zullen blijven eten en zich zullen blijven wassen.

Cijfers

Unilever heeft in het vierde kwartaal van 2017 een 1,7 procent lagere omzet behaald van 12,8 miljard euro. Analisten hadden gemiddeld op een kwartaalomzet van 12,9 miljard euro gerekend, waar een jaar geleden nog een omzet van 13,0 miljard euro werd geboekt. Onderliggend was er een omzetgroei van 4,0 procent.

Over heel 2017 behaalde Unilever een 1,9 procent hogere omzet van 53,7 miljard euro, of 50,7 miljard euro exclusief de divisie Spreads. De operationele marge lag afgelopen jaar op 16,5 procent, 170 basispunten meer dan de 14,8 procent in 2016. Analisten rekenden gemiddeld ook op een jaaromzet van 53,7 miljard euro.

De onderliggende omzetgroei, exclusief de verkochte spreads-divisie bedroeg 3,5 procent over heel 2017. Aan deze groei droegen prijzen 2,4 procentpunt bij en volumes 1,0 procent. Deze groei en ook verbetering van de onderligende operationele marge deed zich in alle productcategorieën voor.

Degelijke cijfers dus. Hoe denken de guru's over een belegging in Unilever?

Guru's

Goldman Sachs is positiever geworden over Unilever en haalde het aandeel maandag van de verkooplijst. Het koersdoel werd opwaarts bijgesteld van 45 naar 46 euro.

Goldman Sachs plakte een Neutraal advies op het aandeel, mede omdat de Amerikaanse zakenbank verwacht dat het zwakke groeitempo in opkomende markten licht zal verbeteren. Unilever zal hier vermoedelijk van profiteren, vanwege de redelijk grote blootstelling aan opkomende markten, aldus Goldman Sachs.

Unilever zal echter de gevolgen blijven voelen van prijsdruk in ontwikkelde landen en dat de lokale concurrentie het bedrijf eveneens niet in de kaart speelt, aldus deze guru.

Goldman Sachs verwacht dat Unilever aan de doelstelling van een EBIT-marge van 20 procent tegen 2020 zal voldoen, maar de zakenbank maakt zich wel zorgen dat de lagere investeringen in productmarketing de toekomstige groei niet goed doen.

De neerwaartse risico's voor het aandeel zijn evenwel voldoende ingeprijsd, zo stelden de analisten, waardoor er weinig reden meer is om Unilever op de verkooplijst te houden.

Kopen

Société Générale verlaagde eind vorige maand het koersdoel op Unilever van 58 naar 53 euro, maar handhaafde de koopaanbeveling. Deze guru is nog altijd te spreken over Unilever. In een analistenrapport wordt het bedrijf een van´s werelds meest flexibele en goed gepositioneerde 'staples' bedrijven genoemd. Een ´staples´ onderneming produceert essentiële benodigdheden zoals voedsel en huishoudelijke items. Deze producten zullen consumenten niet snel laten staan, ongeacht hun financiële situatie en zijn dus ook niet erg onderhevig aan economische cycli.

Volgens Société Générale zijn met name de opkomende markten bezig aan een sterk herstel en Unilever is als staples bedrijf het beste in staat hiervan te profiteren.

Dat het koersdoel van het aandeel wordt verlaagd, heeft te maken met de lagere winstverwachting tussen 2018 en 2020. Société Générale gaat uit van een 1 tot 2 procent lagere winst per aandeel in deze periode vanwege de sterkere euro.

IEX Premium

Ook de toonaangevende internet analist IEX Premium heeft het aandeel sinds begin februari onder de 45 euro op Kopen staan.  ''De fraaie Q4 cijfers van Unilever zijn niet beloond. Het aandeel daalt mee op de huidige correctie en is inmiddels in de koopzone beland.''. aldus deze guru op 6 februari.

Laatste blogposts

Oudjes doen het beter dan jonkies

2 mei 2024 - 07:14u

Veel beleggers kiezen graag voor nieuwe bedrijven. Niet omdat het zeker is dat er grote koerswinsten in het verschiet liggen. Nee, ze kiezen juist voor zo'n fonds omda... Meer »

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be