Guru's: Beter Bed blijft koopwaardig

20 januari 2018 - 06:52u

Guru's: Beter Bed blijft koopwaardig

Ondanks een nog lagere omzet dan verwacht in het vierde kwartaal, met name in de Duitstalige landen, blijven de meeste guru's op de huidige sterk gedaalde koers Beter Bed koopwaardig vinden.

KBC verlaagde wel het koersdoel.

Cijfers

Beter Bed Holding heeft in het laatste kwartaal van 2017 een flinke omzetdaling moeten incasseren in Duitsland, verreweg de grootste markt voor de Brabantse beddenverkoper. De onderneming had daar te maken met de naweeën van een gifschandaal, dat afgelopen zomer twijfel zaaide over de veiligheid van schuimmatrassen. Sinds het gifschandaal bekend werd begin november 2017 daalde de koers van Beter Bed van ruim 17,50 euro naar nu 12,88 euro.

De verkopen van de Duitse dochter Matratzen Concord gingen in het afgelopen kwartaal met ongeveer een zesde omlaag. Dat leidde voor het bedrijf als geheel tot een omzetdaling van ruim 9 procent, naar 101,3 miljoen euro. Winstcijfers werden in het handelsbericht niet vermeld, die worden pas begin maart bekendgemaakt.

In andere markten zoals Nederland ging het beter waardoor Beter Bed over heel 2017 de verkopen toch nog met een kleine 6 procent wist op te voeren naar 416,4 miljoen euro. Zo nam de omzet in Nederland met bijna 8 procent toe, mede door een vergroting van het marktaandeel. Ook in België, Zweden en Spanje was er groei, maar in alle Duitstalige landen gingen de verkopen omlaag.

Guru's

De guru's hadden rekening gehouden met een forse omzetdaling maar de uiteindelijke cijfers vielen veel analisten toch nog wat tegen.

Daarom verlaagde KBC Securities na de trading update van Beter Bed het koersdoel van 18 naar 16 euro bij handhaving van het Accumuleren advies. KBC meent dat de nieuwe CEO van Beter Bed Holding, John Kruijssen, vooral zal moeten werken aan een verbetering van het momentum van het concern in Duitsland. De slechte omzetcijfers in de veruit grootste markt van Beter Bed werden vooral veroorzaakt door een kwaliteitsprobleem bij de leverancier van schuimmateriaal voor de productie van matrassen, maar verder is er ook toenemende concurrentiedruk van online aanbieders, aldus deze analist.

KBC verwacht in 2018 in Duitsland een geleidelijke verbetering mede door een modernisering van de winkels. De verbeterende winstgevendheid zou zich ook moeten vertalen in een hoger dividend. Aangezien deze guru er vanuit gaat dat Beter Bed vasthoudt aan een dividend pay-out ratio van 85 procent.

Kooplijst

NIBC meent dat, na het incident met de leverancier van matrassen in Duitsland, verbetering zichtbaar is en handhaaft Beter Bed op de kooplijst. De aanhoudende verbetering in de komende kwartalen zou het aandeel omhoog kunnen helpen. Eerder bracht NIBC het koersdoel al terug van  22 naar 17,50 euro en dat houdt in dat Beter Bed inmiddels een opwaarts potentieel heeft van bijna 35 procent op de huidige 'bodemprijs', aldus NIBC. 

De analist merkte verder op dat een waardevergelijking van het aandeel met sectorgenoten momenteel weinig zin heeft vanwege boekhoudperikelen bij concurrent Steinhof en de beperkte zichtbaarheid op de trend in de resultaten van Beter Bed op de korte termijn.

Ook ING noemt het laatste kwartaal slechter dan waar op was gerekend. De bank is het minst positief over de onderneming met het advies te Houden en een koersdoel van 13 euro dat nog wel iets boven de huidige koers ligt van 12,88 euro.

Verdienen

Kortom, volgens de guru's kan een belegger zich op dit moment geen buil vallen aan een investering in Beter Bed en als het wat meezit op termijn flink verdienen.

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be