Guru's blijven ASMI aanbevelen

12 november 2017 - 06:54u

Guru's blijven ASMI aanbevelen

Ondanks de ietwat tegenvallende resultaten over het derde kwartaal blijft ASM International aanbevolen. Nog altijd is er niet één guru die adviseert om winst te nemen op het sterk gestegen aandeel.

De meeste analisten hebben het koersdoel na de kwartaalresultaten zelfs nog verhoogd. Zo herhaalde Deutsche Bank deze week het koopadvies voor ASMI en verhoogde de bank het koersdoel van 60 naar 68 euro. Eind deze week deed ASMI zo'n 60 euro.

Cijfers

ASMI is - met het grotere broertje ASML -één van de grondleggers van de industrie waarin Nederland wereldwijd toonaangevend is geworden, de productie van machines die chips maken. De onderneming uit Almere heeft vestigingen in een tiental landen in Europa, de VS en Azië, en 17.000 man personeel.

In het derde kwartaal is minder goed gepresteerd dan verwacht, aldus NIBC. De brutomarge stond onder druk door de lancering van nieuwe producten, maar de margedaling tot 40 procent was groter dan voorzien. Deze guru verwacht dan ook niet dat ASMI de margedoelen voor het hele jaar gaat halen. 

Pluspunt van de nieuwe producten is wel dat de afhankelijkheid van de ALD technologie daalt. En het hoge tempo waarin ASMI nieuwe producten weet te lanceren, noemt deze analist opvallend.

Belang verkocht

De verkoop van het belang van 9 procent in dochteronderneming ASM Pacific Technology is volgens NIBC een juiste keuze.

De verkoop levert ASMI een half miljard euro op. Het gaat om 37 miljoen aandelen die op het moment van de aankondiging 117,50 Hong Kong dollar - nu overigens circa 130 HKD - per stuk kosten. Daarmee zou het gaan om een het belang van 480 miljoen euro. Dat is los van de korting bij verkoop, aldus NIBC dat denkt dat deze korting circa 5 procent zal bedragen. Bij de vorige verkoop ging het om een korting van 8,5 procent.

Al met al verhoogde NIBC het koersdoel voor ASMI van 55 naar 67 euro en handhaafde het advies Accumuleren. Dat mede vanwege het lagere risicoprofiel van ASMI, dat inmiddels twee snelgroeiende nieuwe applicaties in de markt heeft. 

Guru's

Ook Berenberg bank heeft het koersdoel verhoogd en wel van 61 naar 69 euro bij een handhaving van het koopadvies.

Deze guru stelde dat de frontend activiteiten van ASMI hoger gewaardeerd moeten worden, nu het belang in ASM PT is teruggebracht. Met een groeipotentie van 20 procent zouden deze activiteiten tegen een premie moeten worden gewaardeerd in vergelijking met sectorgenoten.

Door de verkoop daalt het belang van 34 naar 25 procent en dat is positief, mede omdat de opbrengst zal worden gebruikt voor het belonen van aandeelhouders. ASM PT groeit beduidend trager dan ASMI, aldus deze analist nog, en er is onder beleggers enige vrees over de vooruitzichten van ASM PT.

Kopen

ABN AMRO verhoogde al in oktober het koersdoel voor ASMI van 55 naar 65 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling. De bank ziet nog voldoende opwaarts potentieel in de koers.

De bank wees op het steeds sterkere order momentum voor zowel ALD als Epitaxy. Volgens deze guru kan ASMI tot 2020 meer dan 700 miljoen euro laten terugvloeien naar aandeelhouders in de vorm van aandeleninkoop en dividend.

Houden

Morgan Stanley is wat minder positief met het advies Gelijkgewogen en een begin deze maand verhoogd koersdoel van 52 naar 55. Een koers die op nu 60 euro al lang gehaald is dus.

De resultaten vielen Morgan Stanley wat tegen. De omzetoutlook voor het lopende vierde kwartaal was goed, maar daar stond margedruk door de introductie van nieuwe producten tegenover.

De zakenbank waarschuwde ervoor dat de consensus van analisten voor volgend jaar neerwaarts kan worden bijgesteld. Vandaar dat Morgan Stanley met ASMI aan de zijlijn blijft. De bank denkt dat ASML meer kansen biedt.

Begin deze maand herhaalde Exane BNP Paribas het koopadvies voor ASMI met een van 59 naar 62 euro verhoogt koersdoel.

Ook InsingerGilissen Bankiers heeft ASMI op Kopen staan met een, eveneens begin deze maand afgegeven, koersdoel van 59 euro. Een koersdoel dat al is gehaald dus.

Laatste blogposts

Oudjes doen het beter dan jonkies

2 mei 2024 - 07:14u

Veel beleggers kiezen graag voor nieuwe bedrijven. Niet omdat het zeker is dat er grote koerswinsten in het verschiet liggen. Nee, ze kiezen juist voor zo'n fonds omda... Meer »

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be