Guru´s tippen ABN AMRO

1 oktober 2017 - 15:32u

Guru´s tippen ABN AMRO

Twee guru's hebben ABN AMRO deze week op de kooplijst gezet. De vooruitzichten zijn goed ook al blijft de Nederlandse Staat zijn belang afstoten.

De recent gepubliceerde kwartaalcijfers van ABN AMRO waren beter dan verwacht maar vielen toch licht tegen. Dat ze beter waren, is het gevolg van de beduidend hogere nettowinst in het tweede kwartaal van 960 miljoen euro tegen 391 miljoen euro in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Dat ze toch tegenvielen, komt doordat de sterke stijging vooral het gevolg is van eenmalige baten. Zo werd een boekwinst behaald van 200 miljoen euro op de verkoop van de private banking activiteiten in Azië.

Al met al kwam de nettowinst gecorrigeerd voor de meevallers uit op 664 miljoen euro en dat is beneden de algemene verwachting van de guru's van 750 miljoen euro. Toch handhaafden de analisten hun adviezen na de cijfers en twee banken zetten deze week de Nederlandse bank op de kooplijst.

Guru's

Zo verhoogde Deutsche Bank het advies voor het aandeel van Houden naar Kopen. Deze guru verwacht dat de Nederlandse bank de komende zes maanden meer kapitaal gaat teruggeven aan aandeelhouders. Het koersdoel is verhoogd van 25 euro naar 27,50 euro. Op dit moment doet de koers van ABN AMRO rond de 25,30 euro.

Deutsche ziet sterke kapitaalbuffers. De verwachting is dat de bank in de toekomst een hoger dividend gaat uitkeren en en meer aandelen zal inkopen, ook als er dan nog steeds geen duidelijkheid is over de Basel IV-kapitaaleisen. 

"Met een dividendrendement van 6 procent en een terugkoop van 4 procent van de aandelen wordt ABN een topper in de sector op het gebied van teruggeven van kapitaal", aldus de analist. 

De inkoop van de aandelen zal worden gedaan op de momenten dat de Nederlandse staat zijn resterende belang in ABN AMRO verder afbouwt, zo verwacht Deutsche Bank.

Verder is de guru positief over de te verwachten winst van ABN AMRO in Nederland, waar de economische hausse kan leiden tot een snellere loongroei. Deutsche Bank rekent daarom op hogere rentebaten en lagere voorzieningen voor oninbare leningen bij de bank en raamt de winst per aandeel in 2018 nu 5 procent hoger dan de gemiddelde analistenverwachting. 

Kopen

Ook Morgan Stanley verhoogde vrijdag het advies voor ABN AMRO, en wel van Gelijkgewogen naar Overwogen en stelde het koersdoel ietwat opwaarts bij van 27,50 naar 28 euro. Deze guru ziet vooral opwaarts potentieel voor het aandeel, mede vanwege de verwachting van een hogere payout ratio voor het dividend.

Zelfs als er een akkoord wordt bereikt omtrent Basel IV, dan zal ABN AMRO de ruimte hebben om begin 2018 meer uit te keren aan aandeelhouders. Morgan Stanley gaat voor 2017 uit van een payout ratio van 60 procent ten opzichte van de eerder geraamde 50 procent, in het licht van een stijgende winst.

De analist meent dat ABN AMRO een bovengemiddelde impact kan gaan voelen van de herziening van de interne modellen door de Europese Centrale Bank en dat de uitkomst van Basel nog voor de nodige onzekerheid zal zorgen. Toch denkt Morgan Stanley dat ABN AMRO de situatie onder controle heeft. De verwachting is dat de bank zich eerder zal richten op kapitaaldiscipline en een aandeelhoudersvriendelijk beleid dan op een agressieve groeistrategie. Verder verwacht deze guru dat de bank sneller in gaat zetten op nieuwe technologie en daarmee kosten kan besparen.

ING stelde direct na de publicatie van de kwartaalcijfers dat de resultaten voor de voorzieningen hoger zijn dan waarop was gerekend. ING heeft een koopadvies met een koersdoel van 27,50 euro.

Verkopen

De enige die echt negatief is over een belegging in ABN AMRO is Berenberg bank. Op 28 september 2017 herhaalde deze guru het advies om ABN AMRO te verkopen met een substantieel lager koersdoel van 15 euro.

Al in maart van dit jaar motiveerde deze guru zijn verkoopadvies met de verwachting dat de winstgevendheid van ABN AMRO duidelijk een piek zou hebben bereikt, met de financieringskosten dichtbij een bodem en felle concurrentie om marktaandeel. Ook hebben de voorzieningen voor slechte leningen de bodem van de cyclus bereikt.

Deze guru denkt dat het vertrouwen van de markt in 'overtollig kapitaal' misplaatst is en dat er onvoldoende rekening wordt gehouden met strenger wordende standaarden voor kapitaalbuffers. Beleggers prijzen momenteel 2 euro per aandeel overtollig kapitaal in. Maar dit zal worden opgesoupeerd door strengere kapitaaleisen, vreest Berenberg.

Zelfs als de impact Basel 4 zal meevallen, wat velen verwachten, dan kan de ECB-variant TRIM nog leiden tot fors hogere kapitaaleisen voor banken met risicowegingen voor leningen die in internationaal perspectief laag zijn. Daar komt de impact van nieuwe boekhoudregels (IFRS9) nog bij.

De Duitse bank voorziet een daling van de netto rentemarge met circa 3 procent per jaar, terwijl de analistenconsensus een vlakke marge voorziet. Een stijgende marktrente zal niet veel voordeel bieden voor de bank, meent Berenberg, ook al zitten veel beleggers in bankaandelen vanwege de te verwachten rentestijging.

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be