Guru's: koersdoel ASR Nederland omhoog

10 september 2017 - 08:18u

Guru's: koersdoel ASR Nederland omhoog

Na de publicatie vorige week van de mooie cijfers van ASR Nederland hebben alle guru's het koersdoel voor de verzekeraar substantieel opgetrokken.

Betekent dat dat u het aandeel moet kopen? Daarover zijn de analisten verdeeld. Slechts de helft van de guru's heeft een koersdoel dat duidelijk hoger ligt dan de huidige koers. De koers van ASR Nederland is in het eerste halfjaar namelijk met vijftig procent omhoog geknald naar nu ruim 33 euro. Zo sterk was de stijging dat de eerste guru - het Zwitserse UBS - het fonds op Verkoop heeft gezet. Al met al hebben vier analisten het aandeel op Kopen staan, één op Verkoop en één op Houden.

Cijfers

ASR heeft in het eerste halfjaar alleen al vanwege de zachte winter 30 miljoen euro meer verdiend, Door het uitblijven van sneeuw en ijs hoefden er betrekkelijk weinig schades uitgekeerd te worden. Het operationeel resultaat steeg met 29 procent tot 385 miljoen euro. Onder de streep bleef 397 miljoen euro over, ruim 4 procent meer dan een jaar eerder.

Alle guru's toonden zich tevreden over de resultaten. Maar dat leidde niet tot dezelfde aanbevelingen. Als eerste zette UBS de verzekeraar zelfs op de verkooplijst met een met één euro verhoogt koersdoel  van 27,50 euro. Kortom zo'n zeventien procent onder de huidige koers.

Verkoop

De Zwitserse bank besloot daartoe als gevolg van de sterke koersprestatie van het aandeel in het afgelopen halfjaar. Hoewel de waardering van het aandeel in lijn ligt met die van Europese sectorgenoten, denkt deze guru dat winstnemen nu het beste is. Dat mede omdat 75 procent van de winst uit Nederlandse levensverzekeringen kwam. Volgens de bank is dat één van de minst aantrekkelijke markten in Europa, vanwege een gebrek aan groei en de hoge garanties voor de lange termijn. De mogelijke invoering van de nieuwe boekhoudkundige methode IFRS 17 kan bovendien negatief uitpakken voor de lange termijn winsttaxaties.

Kopen

Het meest optimistisch is Morgan Stanley. De Amerikaanse zakenbank trok het koersdoel op van 33,80 naar 39,20 euro, met handhaving van het Overwogen advies. De analist verhoogde de verwachting voor de winst per aandeel in 2017 met 21 procent na de halfjaarcijfers, die zowel voor de levensverzekeringen als de schadeverzekeringen beter waren dan verwacht. Voor 2018 en 2019 werd de winstverwachting met 2 tot 6 procent verhoogd.

Deze guru verwacht dat ASR de komende jaren jaarlijks een aantrekkelijke 7 procent van het geïnvesteerde kapitaal zal uitkeren aan beleggers. Dit dividend is geheel gedekt door de te verwachten kapitaalaanwas.

Het waarderingsmodel werd bovendien iets aangepast, waarbij al het kapitaal boven een Solvency II-ratio van 170 procent meetelt als overtollig. Dat is minder strikt dan bij NN Group, waar de grens op 180 procent ligt, omdat ASR Nederland zijn buffers conservatiever berekent.

De Solvency II-ratio van ASR is daarbij sterk en de ontwikkeling onderscheidt zich positief van andere verzekeraars, volgens de analisten.  ASR Nederland geniet samen met Ageas de voorkeur bij Morgan Stanley als het gaat om verzekeraars in de Benelux.

Favoriet

ABN AMRO handhaaft ASR op de favorietenlijst met een met vijf euro verhoogt koersdoel van 38,50 euro. Volgens deze guru blijkt uit de halfjaarcijfers dat zowel de solvabiliteit als de netto vermogenswaarde beter is dan verwacht.

De Solvency II-ratio van ASR verbeterde naar 194 procent, wat een stijging van 5 procentpunt betekende in de eerste helft van het jaar. Eind 2016 stond de solvabiliteitsratio op 189 procent.

De analist verhoogde de verwachting voor overtollige kapitaal met zo’n kwart miljard euro naar 0,9 miljard euro. Wel werd de raming voor de vrij kapitaalgeneratie met 2 procent verlaagd van 420 miljoen naar 412 miljoen euro vanwege de zogenoemde Ultimate Forward Rate.

Inkoop aandelen

ING verhoogde het koersdoel van 33 naar 37,50 euro, met handhaving van het koopadvies. Deze guru verwacht dat ASR nog eens voor 200 miljoen euro aan aandelen gaat inkopen, waarvan de helft zal worden besteed aan een deel van het resterende staatsbelang van 20,1 miljard euro. ING rekent op een dividend per aandeel van 1,88 euro in 2018, wat 17 procent meer is dan de consensusverwachting van de analisten. Verder noemt de bank het positief dat de verzekeraar de ruimte heeft om meer kapitaal te gaan genereren door middel van aanvullende overnames.

Barclays Capital herhaalde het koopadvies voor ASR Nederland met een verhoogt koersdoel van 35 euro.

Ook KBC Securities verhoogde het koersdoel van 29 naar 33 euro maar handhaafde het advies op Houden. De Belgische bank noemt de resultaten van alle divisies sterk met als gevolg en is positief over de mogelijk terugkoop van eigen aandelen ter waarde van 100 miljoen euro.

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be