Ahold Delhaize fusie wel succesvol?

13 augustus 2017 - 19:52u

Ahold Delhaize fusie wel succesvol?

Zou de fusie van Ahold met Delhaize een uitzondering zijn op de regel dat verreweg de meeste fusies niet leiden tot toegevoegde waarde?

De eerste signalen zijn hoopvol. De cijfers over het tweede kwartaal van 2017 waren goed. Ahold Delhaize CEO Dick Boer stelde dat de integratie van de twee bedrijven een jaar na de fusie volledig op schema ligt. ''We verwachten om in 2019 bruto synergieën van 750 miljoen euro te behalen, waarvan we 250 miljoen euro zullen herinvesteren in onze merken", aldus Boer.

Volgens hoogleraar economie Schenk van de Universiteit Utrecht mislukt tussen de 65 en 85 procent van de overnames. Zo'n 15 à 20 procent van de overnames vernietigt waarde en nog eens 60 procent vernietigt geen waarde, maar creëert dat evenmin. Kortom dat er waarde wordt toegevoegd aan een onderneming gebeurt slechts in 20 à 25 procent van de fusies of overnames.

Cijfers

Het is nog afwachten of het supermarktconcern inderdaad tot de weinigen behoort die wel voordeel haalt uit een fusie maar de eerste tekenen zijn goed.

Ahold Delhaize heeft in het tweede kwartaal de winst en de omzet duidelijk zien groeien, waarbij het supermarktconcern wist te profiteren van voordelen van de vorig jaar afgeronde fusie. De netto-omzet nam met ruim 67 procent toe tot 16,1 miljard euro. Het onderliggend pro forma operationele resultaat steeg met 11,4 procent tot 626 miljoen euro en de nettowinst steeg van 211 miljoen naar 355 miljoen euro. Tegen constante valutaverhoudingen steeg de winst met 66,5 procent.

De guru's zien het aandeel nog altijd zitten. Van de adviezen na de publicatie van de cijfers staan er tien op Kopen en drie op Houden.

Guru's

Toch verlaagden de meeste guru's hun koersdoelen iets. Zo concludeerde KBC Securities dat de kwartaalcijfers van Ahold Delhaize solide en indrukwekkend zijn maar verlaagde de Belgische bank het koersdoel van 25 naar 22 euro bij handhaving van het advies om te Kopen. De verlaging van het koersdoel is vooral het gevolg van een afstemming op de algemene wat lagere waardering van de sector.

De analist noemde het aandeel aantrekkelijk geprijsd. Volgens hem doet de huidige koers van het aandeel geen recht aan de hoge kasstroom en de nu al gerealiseerde synergieën van de fusie. Volgens KBC weerspiegelen de kwartaalresultaten de kracht van Ahold Delhaize om beter dan de concurrentie te presteren, zelfs in een moeilijke marktomgeving. Verder tonen de resultaten de veerkracht van het businessmodel aan.

Ook Jefferies stelde dat de resultaten in het tweede kwartaal van 2017 mooi zijn, vooral dankzij sterke prestaties in de VS en in Nederland. De Amerikaanse zakenbank wees daarbij onder meer op de identieke omzetgroei, margeverbetering en stijging van marktaandeel van zowel Ahold als Delhaize in de VS en het 'indrukwekkende' marktaandeel en de winstgroei in Nederland. 'Onstopbaar', zo kwalificeerde deze guru de prestaties van Ahold in Nederland. Jefferies handhaafde het advies te Kopen met een koersdoel van 24 euro.

Morgan Stanley noemde de resultaten beter dan verwacht. Dat zal zorgen voor de nodige 'geruststelling' over de ontwikkelingen in de VS, mede omdat Ahold Delhaize aangaf dat er weer voedselinflatie was in het afgelopen kwartaal. Deze guru handhaafde het Overwogen advies op Ahold Delhaize met een koersdoel van 21 euro.

Lagere wpa

S&P Equity Research handhaafde het koopadvies maar verlaagde het koersdoel voor Ahold Delhaize van 23 naar 22 euro. Dat omdat deze guru de taxaties voor de winst per aandeel in 2017 en 2018 beide verlaagde met 5 eurocent.

De waardering van Ahold Delhaize is in grote lijnen gelijk met die van sectorgenoten, maar is gezien het potentieel voor margeverhoging als gevolg van de synergieën uit de fusie tussen Ahold en Delhaize gerechtvaardigd, aldus Standard & Poor's.

De genormaliseerde winst per aandeel in het tweede kwartaal van 0,33 euro kwam vooral dankzij kostenbesparingen uit synergieën boven de consensusvoorspelling van 0,32 euro uit. Daarnaast was de stijging van de identieke omzet van 3,4 procent dankzij terugkeer van inflatie in de VS 'solide', stelde de analist.

Verkapt

Deutsche Bank blijft bij Houden maar het koersdoel van 19,50 euro ligt nog altijd zo'n vijftien procent boven de huidige koers van Ahold Delhaize. Dus ook dit advies kan gezien worden als een verkapte koopaanbeveling.

Goldman Sachs herhaalde deze week het koopadvies voor Ahold Delhaize met een verlaagd koersdoel van 22,70 euro.

Theodoor Gilissen handhaafde zowel het advies Aanbevolen als het koersdoel van 20 euro voor Ahold Delhaize.

Citigroup Smith Barney bleef bij het koopadvies en een koersdoel van 22 euro.

Natixis herhaalde het koopadvies met een koersdoel dat van 24 naar 23 euro werd verlaagd.

JPMorgan Cazenove herhaalde het koopadvies voor Ahold Delhaize met het koersdoel van 20 euro.

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be