Guru's: voorzichtig met Philips

30 juli 2017 - 16:36u

Guru's: voorzichtig met Philips

Er is slechts één toonaangevende guru die het aandeel Philips (de Koninklijke wel te verstaan) op Verkoop heeft staan en dat is Jefferies.

De rest van de aanbevelingen van de laatste vier weken staan op Houden (5) of Kopen (5). Voorzichtig positivisme overheerst dus. Dat is begrijpelijk gezien de redelijke resultaten die Philips laat zien en de groei van de onderneming met name door de aankoop van interessante bedrijven in de medisch-technische sector. 

Zo werd deze week het Duitse Tomtec overgenomen en dat is de zesde acquisitie in de afgelopen twee maanden en de zevende dit jaar. Dat kan want er is geld in kas vanwege de verkoop van een deel van Philips Lighting. 

President Trump

Het grootste probleem van Philips is president Trump en de Republikeinen. De aanhoudende onzekerheid over de toekomstige financiering van de gezondheidszorg in de Verenigde Staten heeft tot gevolg dat de ziekenhuizen aldaar voorzichtiger zijn met het doen van grote investeringen. 

De Republikeinen proberen een einde te maken aan Obamacare, de wet die Amerikanen verplicht een zorgverzekering te nemen. Maar de Republikeinen kunnen het onderling niet eens worden, dus de onzekerheid blijft maar aanhouden. Vooral ziekenhuizen die voor hun inkomen afhankelijk zijn van de subsidies die bij deze wet horen, stellen investeringen uit zoals het vernieuwen van de apparatuur in operatiekamers.

Desondanks heeft Philips een solide tweede kwartaal achter de rug met een 5 procent hogere omzet en een bruto bedrijfsresultaat van 439 miljoen euro dat vijftien procent hoger is dan dezelfde periode in het vorige jaar. Philips ligt volgens topman Van Houten op koers om zijn doelstellingen voor omzetgroei en hogere winstgevendheid te realiseren.

De meeste guru's zijn dan ook te spreken over de gang van zaken bij Philips. Wel is volgens sommigen de koers al vooruit gelopen op de te verwachten hogere winst. Dit jaar is het aandeel met ruim vijftig procent gestegen, dus even pas op de plaats is niet meer dan logisch.

Guru's

Het minst positief van alle analisten is Jefferies. Die verhoogde weliswaar zeer recent het koersdoel van Philips van 23 naar 25 euro maar dat ligt nog altijd fiks onder de huidige koers van ruim 32 euro. Het advies is dan ook ongewijzigd: Underperform. 

De Amerikaanse bank toont zich sceptisch of de onderneming de jaarlijkse margeverbetering van 1,0 procentpunt kan behalen. Daarbij waren de omzetcijfers van Philips over het tweede kwartaal lager dan waarop Jefferies had gerekend, hoewel het aangepaste bedrijfsresultaat (EBITA) wel conform verwachting was.

Jefferies verwacht dat Philips dit jaar een autonome groei behaalt van 3,5 procent, terwijl de guidance op 4 tot 6 procent ligt. De margeverbetering schat Jefferies dit jaar in op 0,9 procentpunt. 

Zorg

Een ander punt van zorg voor Jefferies is het overnamebeleid van Philips. De overname van Volcano in 2015 en de recent aangekondigde acquisitie van Spectranetics kosten circa 3 miljard euro en de zakenbank twijfelt over de bijdrage van deze overnames. Jefferies vreest dat Philips de opbrengsten van Philips Lighting zal gebruiken voor dure overnames. "We vinden deze deals niet geruststellend", aldus deze analist.

Ook ING noemt met name de grote aankoop van Spectranetics wat aan de dure kant maar concludeert toch dat het een goede overname is. ING blijft een koopadvies hanteren, met een koersdoel van 32 euro.

Vooruitgang

Barclays heeft een Gelijkgewogen advies op het fonds. Maar het koersdoel dat eind deze maand werd verhoogd van 28 naar 29 euro ligt nog dik 10 procent onder de huidige koers van Philips. 

Volgens deze guru boekte het bedrijf goede vooruitgang in Personal Health, op zowel het gebied van groei als de marges. Bovendien werden er bescheiden verbeteringen gerealiseerd in de twee healthcare-takken van Philips. Een sterke ordergroei zorgde bovendien voor een recordstand van het orderboek hetgeen veelbelovend is voor de tweede helft van dit jaar.

Verder noemt deze analist de reorganisatiekosten van 60 miljoen euro binnen de post Other bemoedigend, omdat deze kunnen leiden tot substantieel lagere kosten.

Kopen

De hoogste verwachtingen van het aandeel heeft UBS die het koersdoel voor Philips deze week verhoogde van 36 naar 38 euro. De Zwitserse bank ziet nog flink wat potentiële groei in de medische apparatuur op het gebied van beeldvorming en handhaaft het advies te Kopen.

Ook Citigroup Smith Barney ziet hogere koersen voor Philips. Deze guru herhaalde deze maand het koopadvies met een koersdoel van 36 euro. 

Exane BNP Paribas heeft een koopadvies met koersdoel van 34 euro voor Philips.

JPMorgan Cazenove verlaagde het koersdoel van 35 naar 34 euro maar heeft het fonds nog steeds op Kopen staan.

Houden

Berenberg Bank roemt de goede groei van het aantal orders waardoor het groeitempo in de tweede helft van het jaar opgevoerd kan worden. "Het tweede kwartaal was een klein beetje rommelig voor Philips met de desinvestering van Lighting, maar de aangepaste cijfers waren redelijk in lijn met de bedrijfsconcensus", aldus Berenberg. 

Berenberg handhaafde het Houden advies op Philips met een koersdoel van 32 euro. 

Deutsche Bank verlaagde het advies van Kopen naar Houden maar handhaafde het koersdoel op 34 euro. Deze guru meent dat Philips in de laatste fase is terechtgekomen van de transformatie die het bedrijf ondergaat van een elektronica-conglomeraat tot een zuivere aanbieder van gezondheidstechnologie.

Volgens de Duitse bank is het nu vooral de vraag of Philips zijn kaspositie verstandig weet aan te wenden in een vermoedelijk vlot consoliderende sector. De bank verlaagde de verwachtingen voor de winst per aandeel Philips met 5 procent vanwege het kleinere belang in Philips Lighting en recente schommelingen op de valutamarkten. 

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be