Zet ‘m op Modi!

27 maart 2017 - 09:00u

Zet ‘m op Modi!

Het is het trieste lot van India. Het land staat altijd maar in de schaduw van China. Het heeft net niet zo veel mensen. In economische ontwikkeling is het net iets minder ver. Lange tijd groeide het land economisch net iets minder hard. Maar de trend lijkt te keren.

Terwijl in China de vergrijzing toeslaat, groeit de bevolking van India lustig door. Verwachting is dat India China in 2015 met 1,5 miljard inwoners zal hebben ingehaald. Wat betreft economische groei heeft India China inmiddels al achter zich gelaten.

Terwijl China dit jaar mikt op 6,5% economische groei zal de Indiase groei volgens het IMF op 7,5% uitkomen. De huidige economische dynamiek van India is voor een belangrijk deel de verdienste van premier Narendra Modi.

Bedrijfswinsten groeien

Sinds zijn verkiezing in mei 2014 voert hij een stevig hervormingsbeleid door. Investeringen in infrastructuur worden aangejaagd. Daarnaast stimuleert Modi de consumptie zonder de begrotingsdiscipline los te laten.

Volgens de Amsterdamse vermogensbeheerder Optimix daalt het begrotingstekort dit jaar naar 3,2%. Voor beleggers zijn de bedrijfswinsten natuurlijk belangrijker dan de overheidsfinanciën. Met die winsten ziet het er volgens Optimix heel goed uit.

“Over de afgelopen zestien maanden groeiden de bedrijfswinsten in India met ongeveer 11%, hetgeen beduidend beter was dan de winstontwikkeling in opkomende markten als geheel. Die krompen over dezelfde periode met 10%.”

Nieuw geld

Een paar maanden terug ging een schok door India toen Modi zonder enige vooraankondiging de twee grootste bankbiljetten, die van 500 roepie (6,75 euro) en 1000 roepie (13,50 euro) ongeldig verklaarde. Daarmee haalde hij 86% van alle cash uit de omloop.

Bedoeling van deze demonisatie is het aanpakken van de zwartgeldeconomie en de corruptie. De geldzuivering zorgde in eerste instantie voor chaos. Omdat de uitgifte van nieuwe biljetten met lagere coupures niet vlot verliep, ontstond er een tekort aan bankbiljetten, waardoor het economisch verkeer direct begon te haperen.

Volgens Optimix hebben we hier te maken met een tijdelijk probleem. Op de lange termijn pakt de geldzuivering volgens de vermogensbeheerder goed uit. Het vermindert niet alleen de corruptie maar leidt ook tot extra overheidsinkomsten.

“Wie meer dan 250.000 roepies inleverde, kon een inspectie tegemoet zien van de belastingdienst. Dit heeft gezorgd voor een enorme aanwas van deposito’s met als gevolg een forse stijging van de belastinggrondslag en stijgende belastingopbrengsten op termijn.”

Groene seinen

Beleggers in Indiase aandelen hebben er dit jaar in ieder geval zin in. Sinds 1 januari staan Indiase aandelen op een plus van meer dan 14%. Volgens Optimix zal het daar niet bij blijven. De vermogensbeheerder heeft “vertrouwen in het groeipotentieel van de Indiase economie op de lange termijn".

Optimix raadt zijn klanten aan een ETF te kopen die de Indiase beurs volgt. Ik zie misschien wel betere kansen met de actieve fondsen Comgest Growth India (ISIN: IE00BD5HXH43) en Fidelity India Focus Fund (ISIN: LU0936579852).

Beide high conviction-fondsen zijn in euro’s genoteerd en hebben de Indiase MSCI Index, ondanks hoge kosten, in de afgelopen jaren verslagen. Wat zijn de verschillen?

Fondsvergelijking

Rendement 5 jaar (gemiddeld per jaar):

  • Comgest Growth India: 14,2% (+4,1% index)
  • Fidelity India Focus: 12,9% (+2,7% index)

Rendement 1 jaar:

  • Comgest Growth India: 35,4% (+7,4% index)
  • Fidelity India Focus: 28,8% (+1,4% index)

Risico (standaarddeviatie):

  • Comgest Growth India: 21,5
  • Fidelity India Focus: 19,4

Kosten:

  • Comgest Growth India: 1,39%
  • Fidelity India Focus: 1,10%

Aantal posities:

  • Comgest Growth India: 28
  • Fidelity India Focus: 52

Koerswinstverhouding portefeuille:

  • Comgest Growth India: 16,5
  • Fidelity India Focus: 19,4

Koers:

  • Comgest Growth India: 41,77 euro
  • Fidelity India Focus: 21,29 euro

Conclusies

Op basis van prestaties uit het verleden is het Indiafonds van Comgest superieur aan de concurrent van Fidelity. Nadelen van Comgest Growth India zijn het hoge risico, de hoge kosten en de gebrekkige spreiding.

Bron: Morningstar, peildatum: 17 maart 2017.


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be