Zorgen Philips over Trump

27 januari 2017 - 11:25u

Zorgen Philips over Trump

Problemen in het Amerika van President Trump hebben de koers van Philips recent wat onder druk gezet. Desondanks blijven de meeste guru's positief over het HealthTech-bedrijf.

Begint het nu al? Het effect van het America First-beleid van president Trump op de wereldhandel? Zou Trump begrijpen dat als hij het moeilijker maakt voor Amerikanen om buitenlandse waar te kopen, het buitenland ook minder Amerikaanse waar gaat kopen?

En wat murenbouwer Trump ook beweert, de realiteit is dat het buitenland groter is dan de VS. Stel, China krijgt genoeg van zijn beleid per opruiende tweets en stopt de aankoop van ieder vliegtuig van Boeing, iedere auto van Ford, iedere hamburger van McDonald's, ieder kopje koffie van Starbucks et cetera. Wat zou dat op termijn doen met de Amerikaanse economie? 

Zorgen

Philips CEO Frans van Houten presenteerde deze week de kwartaalcijfers. De resultaten waren goed, hoewel een fractie onder de verwachtingen. Maar belangrijker waren de zorgen die de bestuursvoorzitter uitsprak over het mogelijk protectionistische beleid van president Trump.  "Daar word ik zeker nerveus van", aldus Van Houten. "De hele wereld heeft bijzonder veel baat gehad bij globalisering. Nederland als handelsland is erg afhankelijk van export, niet alleen Philips, maar het hele bedrijfsleven. Op het moment dat protectionisme de overhand krijgt is dat dus niet goed voor Nederland."

Philips is natuurlijk geen Nederlands bedrijf meer. Er wordt nog geen 3% van de omzet in Nederland verkocht en ook qua productie wordt er veel meer in het buitenland, waaronder de VS, gemaakt dan in Nederland. 

Beleid Trump

Het America First-beleid van Trump kan al snel zichtbaar worden bij Philips. Het terugdraaien van Obamacare en de onrust daarover in de gezondheidszorg lijkt nu al te leiden tot uitstel van investeringen in die sector. Ook wordt er gesproken over importheffingen van 20 tot 35% op buitenlandse producten. Dat zou desastreus zijn voor de substantiële omzet van Philips in de VS.

Kortom onzekerheid alom en dat is niet goed voor business en dus niet goed voor het aandeel. Sinds begin van dit jaar is de koers van Philips met zo'n 5% gedaald.

Naast onzekerheid over Trump zijn er ook nog andere zaken in de VS die Philips parten kunnen spelen. Er komen mogelijk schadeclaims met een meaningful impact over fouten gemaakt bij de productie van Amerikaanse defibrillators. Een aantal guru's heeft na de publicatie van de cijfers het koersdoel daarom naar beneden bijgesteld. Toch blijven ze desondanks overwegend positief over het fonds.

Guru's positief

Zo verlaagde Société Générale woensdag het koersdoel voor Philips van 34 naar 33 euro met een ongewijzigd koopadvies. De analist vond de marges tegenvallen en de problemen rond de productie van defibrillatoren in de VS 'teleurstellend', maar doet volgens de bank niets af aan het totale plaatje. Zo betreffen de problemen met de defibrillatoren vooral het productieproces en niet het product inhoudelijk. De bank is positief over de operationele prestaties en de vrije kasstroom van Philips. 

Het minst positief in Theodoor Gilissen Bankiers. Gilissen herhaalde het advies Niet Aanbevolen met een koersdoel van 24 euro. De bank maakt zich vooral zorgen over de meaningful impact van de civiele zaak die in de VS is aangespannen met betrekking tot de productie van defibrillators. 

S&P Global is de enige die het koersdoel voor Philips na de cijfers heeft verhoogd, en wel van 30 naar 31 euro met Koopadvies. De bank is het helemaal eens met het bedrijfsbeleid, namelijk de focus op hoog renderende producten en diensten voor de gezondheidszorg. De winst per aandeel in het vierde kwartaal van 2016 heeft de consensus met 13% overtroffen, aldus deze guru. Vooral door de hoger dan voorziene margestijging door efficiencyverbetering en hogere omzet dankzij herstel van orders en productvernieuwing.

Lager koersdoel

Morgan Stanley verlaagde woensdag het koersdoel van 29 naar 27 euro met een onveranderd Gelijkgewogen-advies. Volgens de analisten van de Amerikaanse zakenbank zijn er teveel vraagtekens en is het momenteel niet opportuun het aandeel te kopen. Uit de cijfers over 2016 blijkt niet dat de Amerikaanse activiteiten weer op koers liggen. Sterker nog, als de huidige trends doorzetten, dan vreest de zakenbank dat de groeidoelstelling van Philips van 4 tot 6% 'te ambitieus' is.

ING verhoogde net voor de publicatie van de cijfers het advies voor Philips van Houden naar Kopen en stelde het koersdoel opwaarts bij van 26,50 naar 32 euro. De bank acht Philips in staat om de marges te verbeteren door een stabiele groei en een voorspelbare uitvoering van de operaties. De verdere verkoop van Philips Lighting geeft het bedrijf genoeg geld om overnames te doen die de koers van aandeel verder kunnen aanjagen.

JPMorgan Cazenove heeft het aandeel op Kopen staan met een iets verlaagd koersdoel van 32 euro. Deutsche Bank blijft eveneens bij een koopadvies voor Philips met een koersdoel voor 32 euro.

Independent Research (29 euro) en Kepler Capital Markets (25 euro) hebben Philips op Houden staan.

Lees ook: 'Houd rekening met herwaardering Trump-rally'

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be