Het blijft voorlopig kwakkelen bij Boskalis

16 november 2016 - 14:45u

Het blijft voorlopig kwakkelen bij Boskalis

Er zit veel onzekerheid in de koers van Boskalis vanwege de mindere gang van zaken in de olie en gas offshore industrie en bij de baggeractiviteiten. Wel komen er flinke orders binnen voor windparken op zee. Verder is het afwachten of er weer een mega project wordt opgestart ergens in de wereld zoals een tweede Suezkanaal, dan doet Boskalis als wereldspeler mee.

En op de zeer lange termijn zullen de water problemen wereldwijd, gezien global warming, zeker niet verminderen en ook dat kan orders opleveren voor Boskalis. Maar voorlopig zijn de vette jaren (2014/15) voorbij, aldus het bedrijf zelf.  

Derde kwartaal

Vorige week kwam Boskalis met de derde kwartaal update. De bezetting en marges in offshore olie en gas blijft verder dalen als gevolg van een 'sterk krimpende markt en toegenomen concurrentie'. Het concern handhaafde de verwachting dat de operationele winst in het tweede halfjaar van 2016 die van het eerste halfjaar zal benaderen.

Boskalis sluit niet uit dat er in het vierde kwartaal extra moet worden afgeboekt op het onderdeel Offshore Energy door de 'snel en sterk verslechterde marktomstandigheden'. Ook op het belang in bodemonderzoeker Fugro moet mogelijk worden afgeboekt. Maar eventuele afboekingen hebben geen gevolgen voor het dividend, benadrukt Boskalis.

Orderboek

Toch was het orderboek beter gevuld en dat komt door de overname van de windactiviteiten van VolkerWessels die grote orders heeft voor de bouw van windparken op zee. Boskalis kreeg in het derde kwartaal een contract voor de aanleg van het windmolenpark Aberdeen Offshore Windfarm.

Bij de baggeractiviteiten werd het resultaat gedrukt door een 'aanzienlijk lagere bezetting van het materieel' en was het orderboek 5% lager dan medio 2016. Bij de havensleep- en bergingsdiensten was de omzet vergelijkbaar met de eerste twee kwartalen. 

Kwakkelen

Kortom: het blijft voorlopig kwakkelen. Dat is te zien in de koers van het aandeel. Vooruitziende beleggers die dik tien jaar geleden in het fonds stapten op een koers onder de 5 euro hebben niets te klagen gehad. In april vorig jaar behaalde Boskalis een hoogste koers ooit van 47,63 euro. Begin dit jaar deed het aandeel nog 42,52 euro en nu gaat het aandeel voor rond de 29 euro van de hand.

Is de koersdaling ten einde? Volgens de meeste guru's wel. De verwachtingen sinds augustus van de guru's zijn houden (4), kopen (1) en verkopen (1). 

Guru's

ING verlaagde eind vorige maand het advies van Kopen naar Houden met een koersdoel van 31,50 euro en dat blijft zo na de update. De bank zag een orderboek dat wat groter uitpakte dan gedacht en een gezonde balans maar blijft voorzichtig omdat de 'erg lange bullmarkt' voor baggeractiviteiten ten einde is. Daardoor is het volgens ING 'moeilijk in te schatten waar de EBIT-marge de komende twee jaar op uit zal komen. Daarom is het moeilijk om het inkomstenniveau voor de groep in de jaren 2017 en 2018 te voorspellen'. 

KBC Securities is het meest positief over het aandeel vooral vanwege de lage koers en ziet 2017 als een overgangsjaar. De bank handhaafde na de update de ramingen voor het bedrijf. KBC heeft een Accumuleren-advies met een koersdoel van 45 euro.

Theodoor Gilissen Bankiers handhaafde het Niet Aanbevolen-advies voor Boskalis en stelde het koersdoel vanwege de voorziene winstdaling in 2017 neerwaarts bij van 36 naar 30 euro. De tradingupdate was volgens analist Van Beek weinig verrassend en een voortzetting van de eerste twee kwartalen.

Dividend

Theodoor Gillissen verwacht dat het dividend verlaagd wordt tot 1,20 euro per aandeel vergeleken met 1,60 euro per aandeel over 2015. "We verwachten dat het dividend slechts eenmaal verlaagd wordt en vanaf dat niveau handhaafbaar is", aldus Van Beek. Hij meent dat het dividendrendement van 4% en de positieve kasstroom het neerwaartse koersrisico vermindert.

NIBC Markets heeft sinds augustus een Houden-advies voor Boskalis met een koersdoel van 33 euro. Kepler Capital Markets herhaalde het houdadvies voor Boskalis met een koersdoel 30 euro. 

Kempen & Co. heeft sinds midden oktober een houdadvies voor Boskalis zonder koersdoel.

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be