Guru's verdeeld over ArcelorMittal

23 september 2016 - 12:25u

Guru's verdeeld over ArcelorMittal

Er was deze week goed nieuws en slecht nieuws over staalgigant ArcelorMittal.

Het goede nieuws was dat het concern staal blijft leveren aan de Duitse spoorwegen. Verder werd bekend dat voor ruim 2 miljard dollar aan obligaties is aangeboden in reactie op het aanbod van ArcelorMittal (AM) om voor maximaal 1,5 miljard dollar vervroegd af te lossen. Het slechte nieuws was een winstwaarschuwing van concurrent Steel Dynamics en twee koersdoelverlagingen van analisten. 

Schrikte dat beleggers af? Mogelijk heel even. Eergisteren zakte het aandeel, maar sindsdien is het weer hosanna bij AM. Himmelhoch jauchzend zu tode betrübt is de orde van de dag bij dit staalconcern. Gisteren was het fonds zelfs de grootste stijger van de beurs met een winst van 5,5%. 

Lakshmi Mittal 

De reden daarvan was de positieve analyse van de gerenommeerde analist Seth Rosenfield van Jefferies naar aanleiding van een gesprek met AM topman Lakshmi Mittal. De ontwikkeling in de Europese staalsector wordt gesteund door de beteugeling van de import van goedkoop staal uit China.

Volgens Mittal ligt China op koers om de overcapaciteit aan te pakken. En ook in Europa zal op termijn de staalcapaciteit verminderen. In Amerika zijn de staalprijzen waarschijnlijk uitgebodemd. De CEO verwacht ook daar op de middellange termijn een herstel van de prijzen.

AM is financieel gezonder

Verder is de financiële gezondheid van ArcelorMittal dit jaar flink verbeterd door de uitgifte van nieuwe aandelen en de verkoop van een belang in het Spaanse Gestamp. De netto rentelasten zijn verlaagd met 200 miljoen en blijven volgend jaar dalen met bijna hetzelfde bedrag. Jefferies herhaalde het koopadvies met een koersdoel van 7 euro.

De koersstijging van gisteren wordt vandaag voortgezet. Het werd ook wel tijd want het aandeel heeft klap op klap gekregen de laatste jaren. Zou dat komen doordat Lakshmi Mittal al jaren meer geïnteresseerd lijkt in het steeds maar weer aankopen van wankelende staalbedrijven dan in het eerst eens winstgevend maken van zijn eigen onderneming? De koers stond zeven jaar geleden nog op bijna vijftig euro en bereikte eerder dit jaar een dieptepunt van 2,58 euro. Vanochtend doet het fonds rond de 5,40 euro met een winst van 0,5%. 

Guru's: van alles wat

Het is van alle smaken wat bij de guru's in hun adviezen: drie kopen, twee houden en één adviseert te verkopen. Deze week stelden zowel Macquarie (Underperform) als Barclays (Hold) hun koersdoel naar beneden bij, te weten naar 4,50 euro.

Vorige week had JPMorgan Cazenove het koersdoel voor ArcelorMittal al verlaagd naar 5,40 van 6 euro met een ongewijzigd Neutraal-advies. Jefferies is het meest positief van alle analisten met een herhaald koopadvies en een koersdoel van 7 euro.

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be