Plotseling wijst een indicator op een bullmarkt

12 november 2023 - 06:14u

Plotseling wijst een indicator op een bullmarkt

Beleggers zijn altijd wanhopig op zoek naar signalen uit het verleden om de toekomst van de koersen te voorspellen. Koersgrafieken, rentecurves - van alles wordt bijgehouden om enige zekerheid te vinden in de onzekere wereld van het geld.

En nu hebben we er weer een. Zweig Breadth Thrust is, volgens de goeroes, een betrouwbare indicator die een flinke stijging van de markt in de komende twaalf maanden voorspelt. 

Maar.... oorlog

U zegt: maar het is (bijna) overal oorlog. Wel, oorlog is voor de beurzen geen probleem.
'Koop als het bloed door de straten vloeit', is een beurswijsheid, en hij klopt. De bedenker, baron Rothschild, voegde er aan toe: 'Zelfs als het uw eigen bloed is.'

Hoera! Op 3 november werd de Zweig Breadth Thrust waargenomen op Wall Street: een bullish aandelenmarktindicator met een uitstekend trackrecord die relatief zelden voorkomt. Hij onstaat door de plotselinge stijging in de verhouding tussen aandelen die stijgen en aandelen die dalen gedurende 10 handelssessies.

“De gedachte is dat wanneer de meeste aandelen zich herstellen, zelfs als er een paar in de problemen komen, er genoeg overblijven om de index hoger te zetten”, aldus een artikel op MarketWatch.

Breedtekracht-indicator

Er zijn meer breedtekracht-indicatoren. Ze worden al tientallen jaren bijgehouden door technische analisten. Maar de Zweig Breadth Thrust-indicator heeft een van de sterkste trackrecords, zoals de volgende tabel illustreert.

 

Sinds de Tweede Wereldoorlog is vóór 3 november zeventien keer een Zweig Breadth Thrust waargenomen. Op vier keer na stond de S&P 500 drie maanden later hoger. Iedere keer stond de index een jaar later beduidend hoger.

Dat de analisten zo enthousiast worden over een plotselinge scherpe verbetering van de marktbreedte, komt mede doordat de breedte van stijgingen in de Amerikaanse markt dit jaar opmerkelijk slecht was.

Zeven fondsen houden de markt overeind

Er is geen week voorbijgegaan dat Wall Street-analisten geen commentaar gaven op de ‘slechte omvang’ van de markten, aangezien slechts zeven van de meest waardevolle bedrijven in de S&P 500 dit jaar de volledige waardestijging van de index voor hun rekening hebben genomen, terwijl de andere 493 bedrijven in de afgelopen jaren zijn gedaald. 

Laatste blogposts

Ja hoor, AI gaat de koersen voorspellen

1 december 2023 - 06:01u

Mensen klampen zich graag vast aan alomvattende systemen die de wereld verklaren. Het is de basis van religie en andere ideologieën, en kan uitmonden in een gevaarlijk... Meer »

Steeds meer energiegiganten stappen in waterstof

21 november 2023 - 06:12u

Innovatieve eerstelingen worden soms toonaangevend (Tesla, Apple) maar vaker worden ze ingehaald door bedrijven die eerst de kat uit de boom hebben gekeken en wat late... Meer »

Plotseling wijst een indicator op een bullmarkt

12 november 2023 - 06:14u

Beleggers zijn altijd op zoek naar signalen uit het verleden om de toekomst van de koersen te voorspellen. Koersgrafieken, rentecurves - van alles wordt bijgehouden o... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be