Lage Landen onovertroffen in bier

30 oktober 2023 - 06:35u

Lage Landen onovertroffen in bier

AB InBev is verreweg het grootste bierconcern ter wereld en Heineken, dat tweede ligt, is dan weer het bekendste biermerk. Tja, Heineken bekt ook wel wat lekkerder dan AB inBev. Kortom, voor het brouwen van bier moet je in de Lage Landen zijn. 

Ongeveer een op de drie biertjes wereldwijd wordt gebrouwen door AB InBev. De Belgische brouwer produceert wereldmerken als Corona, Budweiser en Stella Artois en verder ook heel veel lokale biertjes zoals in België Jupiler, Piedboeuf, Leffe en Hoegaarden. In Nederland verkoopt het concern Dommelsch, Hertog Jan en Oranjeboom. 

Heineken en Amstel zijn de belangrijkste merken van Heineken dat ook Moretti, Affligem, Sol, Tiger en Desperados verkoopt. In totaal heeft Heineken 300 merken tegen AB InBev 69.

AB InBev is de laatste jaren flink in koers gedaald door de hoge schuldenlast vanwege een gigantische overname in de VS. En recent kwam daar bij dat extreem rechts in de VS het merk Bud Light op de korrel nam omdat het in een reclame werd aangeprezen door transgender Dylan Mulvaney.

Desondanks wordt het aandeel door een overgrote meerderheid van de guru's aanbevolen. Ook Heineken acht een grote meerderheid van de analisten koopwaardig. 

Veerkrachtig bier

Zo is de Belgische bank KBC positief over het aandeel Heineken vanwege het gestage groeitraject van het bedrijf in de afgelopen tien jaar. Ook al is het aandeel sinds mei dit jaar zo'n twinig procent in koers gedaald,KBC handhaaft het Opbouwen-advies met een koersdoel van 110 euro.

In het algemeen blijft KBC geloven dat bier een goede reputatie heeft. De bank is van mening dat bier een veerkrachtige categorie is, met verder onderliggend groeipotentieel. 

Ook AB InBev is sinds mei dit jaar zo'n twintig procent in koers gedaald. Desondanks waardeert KBC Securities AB InBev, de blijvende onzekerheid op de Amerikaanse markt ten spijt, nog steeds om zijn vooraanstaande posities in de wereldwijde biermarkt. De bank wijst op de hoge intrinsieke winstgevendheid en de groeivooruitzichten op de lange termijn in de opkomende markten waarin het actief is. Bovendien is het aandeel relatief goedkoop. 

Vandaar dat KBC een Kopen-advies met een koersdoel van 75 euro heeft op het aandeel.

Laatste blogposts

Ja hoor, AI gaat de koersen voorspellen

1 december 2023 - 06:01u

Mensen klampen zich graag vast aan alomvattende systemen die de wereld verklaren. Het is de basis van religie en andere ideologieën, en kan uitmonden in een gevaarlijk... Meer »

Steeds meer energiegiganten stappen in waterstof

21 november 2023 - 06:12u

Innovatieve eerstelingen worden soms toonaangevend (Tesla, Apple) maar vaker worden ze ingehaald door bedrijven die eerst de kat uit de boom hebben gekeken en wat late... Meer »

Plotseling wijst een indicator op een bullmarkt

12 november 2023 - 06:14u

Beleggers zijn altijd op zoek naar signalen uit het verleden om de toekomst van de koersen te voorspellen. Koersgrafieken, rentecurves - van alles wordt bijgehouden o... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be