Pas op voor kooplustige CEO's met 'charisma'

14 september 2023 - 05:35u

Pas op voor kooplustige CEO's met 'charisma'

Tijdens de maandelijkse IEX-peiling van het Nationaal Beleggerssentiment reageerden 1515 beleggers op de vraag welk aandeel het meeste is tegen gevallen in hun porto.

Niet verrassend kwamen daar de sterkst gedaalde aandelen van de Nederlandse beurs uit. Met voorop een bedrijf dat langdurig aan het zakken is: Just Eat Takeaway. En dat geldt voor dit fonds niet alleen voor dit jaar. Ook vorig jaar was dit aandeel een drama en in 2021 idem dito. Bijna drie jaar na een hoogste koers van €109 doet het aandeel nu rond de dertien euro.

Cententellers

Zoals zo vaak zie je dat het merendeel van de topdrie grootste bleeders fondsen zijn die na een grote overname zijn gaan zakken: JET (Grubhub) en DSM (Firmenich).
Vandaar deze waarschuwing. Mensen pas op voor bedrijven met kooplustige CEO's met veel 'charisma'. Degelijke cententellers zijn niet altijd maar wel vaak een betere keuze.

De topdrie teleurstellingen dit jaar zijn: voor 27,9% van de reageerders Just Eat Takeaway, gevolgd door Adyen (24,6%) en DSM Firmenich (11,5%). Ook aandelen als Alfen en Fastned presteerden ver onder de verwachtingen van beleggers.

Just Eat Takeaway

Het aandeel Just Eat Takeaway is sinds begin dit jaar met meer dan 40% gedaald. Als een van de bekendste online marktplaatsen voor de bezorging van eten heeft het te maken met de sterke concurrentie van Uber Eats en Deliveroo. Bovendien kampt de organisatie met tegenvallende resultaten in sommige markten, zoals het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.

Adyen

Adyen verwerkt betalingen via verschillende kanalen en methoden, zoals creditcards, iDeal en PayPal. Het bedrijf heeft een sterke groei doorgemaakt sinds het in 2018 naar de beurs ging, maar heeft ook te maken met hoge verwachtingen van beleggers en analisten. In augustus rapporteerde Adyen een lagere omzetgroei en winstmarge dan verwacht, wat leidde tot een koersval van bijna 40% in één dag.

DSM Firmenich

DSM Firmenich richt zich op de productie van ingrediënten voor food, health & beauty. De laatste tijd ging de aandacht vooral uit naar de toenemende moeite die het bedrijf heeft om stijgende grondstofprijzen door te berekenen en naar aanhoudende druk op vitamineprijzen. Het aandeel DSM Firmenich is sinds begin dit jaar met meer dan 20% gedaald. 

Alfen

Alfen levert onder meer transformatorstations, energieopslagsystemen en laadpalen voor elektrische auto’s. Alfen profiteert van de energietransitie en de groeiende vraag naar duurzame energieoplossingen, maar heeft ook te maken met operationele uitdagingen zoals tekorten aan grondstoffen en componenten. Tot deze laatste behoren onder meer transistors, weerstanden en condensatoren. Het bedrijf verlaagde in augustus zijn omzetverwachting voor dit jaar met circa 11%, wat leidde tot een koersdaling van meer dan 10%.

Fastned

Fastned is een Nederlands bedrijf dat snellaadstations voor elektrische auto’s exploiteert in Nederland, Duitsland, België, Frankrijk, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. Het bedrijf heeft een groeistrategie om zo te profiteren van de toenemende populariteit van elektrisch rijden, maar daarmee heeft het ook te maken met hoge investeringskosten, toenemende concurrentie en onzekere regelgeving. Het aandeel Fastned daalde sinds begin dit jaar met meer dan 30%.

De peiling van het Nationaal Beleggerssentiment wordt iedere maand door IEX verricht onder een groot aantal Nederlandse beleggers. Deze maand deden 1515 beleggers mee aan het onderzoek.

Laatste blogposts

Beleggers: zandzakken voor de deur

20 september 2023 - 05:23u

Riemen vast, want de historisch slechtste dagen van het jaar komen eraan. Op basis van zo'n 75 jaar data zijn 20 tot 30 september voor beurzen de grootste verliesdagen... Meer »

Pas op voor kooplustige CEO's met 'charisma'

14 september 2023 - 05:35u

Tijdens de maandelijkse IEX-peiling van het Nationaal Beleggerssentiment reageerden 1515 beleggers op de vraag welk aandeel het meeste is tegen gevallen in hun porto. Meer »

Beleggers steeds optimistischer, behalve over crypto's

5 september 2023 - 07:24u

Beleggers worden steeds positiever, blijkt uit onderzoek van de ING Bank. Ondanks dat we in een (minieme) recessie zitten, is het beleggersvertrouwen vorige maand gest... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be