Beleggers steeds optimistischer, behalve over crypto's

5 september 2023 - 07:24u

Beleggers steeds optimistischer, behalve over crypto's

Beleggers worden steeds positiever, blijkt uit onderzoek van de ING Bank. Ondanks dat we in een (minieme) recessie zitten, is het beleggersvertrouwen vorige maand gestegen naar het hoogste niveau van 2023. Oftewel, beleggers maken zich geen zorgen over het gegeven dat we in de eerste recessie in twaalf jaar zitten - als we de exceptionele daling van de economie in 2020, als gevolg van lockdowns, buiten beschouwing laten.

Steeds beter 

Ondanks alle geklaag alhier worden de beleggers dus steeds optimistischer over de economische situatie in Nederland: 39% van de ondervraagden vindt dat de economische situatie is verbeterd. Ook is men blij met de eigen beleggingsportefeuille. In juli nam bij 51% van de beleggers de waarde van de beleggingen al toe, en in augustus steeg dit percentage tot 61%.

Volgens het bericht van ING Bank waren de belangrijkste factoren voor het vertrouwen van beleggers: de economie, de rente en geo-politiek (met name de oorlog in Oekraine dus). Alledrie deze factoren worden als even belangrijk beschouwd voor de beurs, volgens driekwart van de beleggers.

Hoe belegt Nederland 

Het ING-onderzoek geeft ook inzicht in hoe Nederlanders beleggen. Van de beleggers zegt 42% periodiek te investeren. Dat is de strategie waarin er veelal op vaste momenten (b.v. één keer per maand) een beleggingsproduct wordt aangekocht. Het houdt dus geen rekening met koersschommelingen en vermindert de stress. 

Drie op de tien ondervraagden geven aan hun investering te hebben verhoogd in de afgelopen zes maanden.

Waarin belegt Nederland

Beleggers investeren voornamelijk in aandelen en beleggingsfondsen, deze verhouding is dit jaar vrijwel onveranderd gebleven. ETF's zitten gemiddeld voor 10% in de portefeuille, bijna net zoveel als obligaties.

De helft van de beleggers verwacht de komende drie maanden geld over te houden om mee te beleggen. Dat is een stijging ten opzichte van vorig jaar, toen 41% van de ondervraagden dit antwoord gaf. Van dit geld zal in dat geval 41% in beleggingsfondsen worden gestoken en 27% in individuele aandelen, gevolgd door ETF's (17%).

Steeds minder in crypto's 

Cryptovaluta's zijn veel minder populair geworden. Vorig jaar gaf nog 30% van de ondervraagden aan een deel van hun beschikbare geld in crypto te beleggen, een jaar later is dit geslonken naar slechts 7%.

Duurzaam beleggen blijft daarentegen belangrijk. Iets meer dan de helft van de beleggers vindt het relevant om te weten hoe duurzaam hun beleggingen zijn. Dit percentage is ongewijzigd ten opzichte van vorig jaar toen dezelfde vraag werd gesteld.

Laatste blogposts

Beleggers: zandzakken voor de deur

20 september 2023 - 05:23u

Riemen vast, want de historisch slechtste dagen van het jaar komen eraan. Op basis van zo'n 75 jaar data zijn 20 tot 30 september voor beurzen de grootste verliesdagen... Meer »

Pas op voor kooplustige CEO's met 'charisma'

14 september 2023 - 05:35u

Tijdens de maandelijkse IEX-peiling van het Nationaal Beleggerssentiment reageerden 1515 beleggers op de vraag welk aandeel het meeste is tegen gevallen in hun porto. Meer »

Beleggers steeds optimistischer, behalve over crypto's

5 september 2023 - 07:24u

Beleggers worden steeds positiever, blijkt uit onderzoek van de ING Bank. Ondanks dat we in een (minieme) recessie zitten, is het beleggersvertrouwen vorige maand gest... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be