Gaat Apple net zo groot worden als de VOC?

8 juni 2023 - 07:07u

Gaat Apple net zo groot worden als de VOC?

Vroeger was langdurig Koninklijke Olie/Shell het. Daarvoor heel lang en op ongekende schaal: de VOC. Het eerste bedrijf ter wereld dat kapitaal verkreeg door aandelen uit te geven. Nu is Apple het grootste beursbedrijf ter wereld.

En er zit meer in het vat, volgens de guru's. In alle adviezen van de analisten wereldwijd staat Apple op Buy. Behalve bij Bank of America die het aandeel al langdurig op Hold heeft staan. Wel op duidelijk hogere koersen dan een jaar geleden trouwens.

En de VOC?

Om bij de VOC in de buurt te komen, moet er nog wel wat gebeuren bij Apple. De VOC had op een bepaald moment zo'n vijftig procent van de wereldhandel in handen. Let wel, zonder slavenhandel. Het was het eerste bedrijf in wiens aandelen handel werd gedreven, en wel op de beurs van Amsterdam. Met een miljoen banen was het de grootste werkgever ooit. Groter dan toen alle banen in Europa bij elkaar. De toptien bedrijven ter wereld nu, zijn gezamenlijk een stuk minder waard dan de VOC in de 17de en 18de eeuw.
Maar ook Apple mag niet klagen.

Apple all time high

Apple bereikte maandag de hoogste koers ooit met een dagkoers van 184,95 dollar. Hoger dan de eerdere top van 182,94 dollar.

Dat komt omdat Apple deze week eindelijk nieuwe producten introduceerde zoals de headset voor augmented reality voor, de Vision Pro. Het toestel kost minstens 3.499 dollar en is daarmee drie keer duurder dan de duurste variant van AR-marktleider Meta.

Apple stelde meer nieuwe producten en functies voor, zoals een 15-inch MacBook Air, een krachtige chip met de naam M2 Ultra en verbeteringen aan de iOS-software. Naast een processorupgrade voor de Mac Studio kreeg de Mac Pro een inwendige make-over. De Mac Pro is het laatste toestel uit de Mac-familie dat de overstap naar Apple’s eigen processoren kreeg. 

Toptien grootste

De marktwaarde van Apple bedraagt door de recente stijgingen zo'n 2.800 miljard dollar.

Zie hier de top 10 waardevolste bedrijven ter wereld. Dit staatje is van de KBC Bank:

Apple - $2796 miljard
Microsoft - $2462 miljard
Saudi Aramco - $2033 miljard
Alphabet (Google) - $1568 miljard
Amazon - $1232 miljard
Nvidia - $968 miljard
Berkshire Hathaway - $699 miljard
Meta Platforms (Facebook) - $673 miljard
Tesla - $626 miljard
TSMC - $512 miljard

Bijna allemaal Amerikaanse bedrijven dus.

Artificial Intelligence

KBC: Opvallendste stijger in deze top 10 is Nvidia. Begin dit jaar kende het bedrijf een beurswaarde van ongeveer 360 miljard dollar. In de maand mei bereikte het aandeel als eerste chipbedrijf ooit de kaap van 1000 miljard dollar. Nvidia is sterk voorzien in de speciale computerchips die moeten gemaakt worden om de opkomende AI-producten te doen werken.

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be