Grondstoffen favoriet in 'rally van alles'

1 maart 2023 - 06:58u

Grondstoffen favoriet in 'rally van alles'

Hoewel vorige maand de prijzen van grondstoffen zijn gedaald, verwachten zowel UBS als Saxo Bank dat grondstoffen een prima belegging zullen zijn dit jaar. 

De nieuwe IEX columnist Ole Hansen, Hoofd  Grondstoffenstrategie Saxo Bank, schrijft in zijn eerste column dat er volgens hem dit jaar 'geen daadwerkelijke vertraging van de vraag' zal ontstaan. Dat vanwege de sterke opleving van de Chinese economie en slechts een bescheiden economische vertraging elders.

Daarom zal vanaf dit kwartaal 'een beleggersvriendelijke ontwikkeling ontstaan, voornamelijk onder impuls van de energiesector'. Dat betekent dat Hansen verwacht dat de prijzen van grondstoffen, met name olie en gas, gaan stijgen.

Rally van alles

Volgens UBS is er sprake van een 'everything rally' dit jaar omdat de angst voor een diepe recessie is verdwenen en de inflatie afneemt. De Zwitserse bank verwacht dat vooral nog niet-winstgevende groeiaandelen en grondstoffen zullen profiteren. 

Dat schrijft Evan Brown, hoofdstrateeg bij UBS Asset Management in zijn Macro Monthly: Evidence of reacceleration.

Volgens Brown zijn er twee redenen voor de 'rally van alles' in 2023. "De eerste is een afnemende inflatie, die beleggers het vertrouwen geeft dat de Fed-maatregelen effect hebben. Hier profiteren met name early stage-groeiaandelen van. Ten tweede zien we duidelijke tekenen dat de economische bedrijvigheid weer toeneemt. Dat is een belangrijke aanjager verder 2023 in."

Opkomende markten

UBS AM ziet aandelen uit de opkomende markten als het meest kansrijk, aangezien ze volop profiteren van de heropening van China, en ze aantrekkelijk gewaardeerd zijn. "Ook zijn we positief over de cyclische segmenten van de aandelenmarkt, zoals financials en de energiesector."

Niet alle aandelen aantrekkelijk

Maar de waarderingen van aandelen wereldwijd vindt Brown niet per se aantrekkelijk. "Aandelen blijven relatief duur als je bekijkt welke risico’s je loopt. Ook denken we dat de winstontwikkeling minder positief zal zijn dan nu."

UBS AM wijst erop dat Amerikaanse aandelen nog steeds maar liefst 60% uitmaken van de categorie aandelen wereldwijd. De waardering van Amerikaanse bedrijven is stevig en dat was lange tijd gerechtvaardigd vanwege de superieure groei, maar de herzieningen van de winstverwachtingen zien er niet geruststellend uit.

Grondstoffen gaan het doen

In plaats daarvan zouden we naar grondstoffen moeten kijken. "Het herstel dat we - met name in China - zien, in combinatie met een krapper aanbod, is een recept voor hogere grondstofprijzen." Tel dit op bij de hoge waarderingen voor aandelen en Brown verwacht dat grondstoffen voorlopig beter zullen presteren dan aandelen wereldwijd.

Laatste blogposts

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Sinds de Grote Recessie waren er 260 hoogtepunten

4 maart 2024 - 15:54u

De koersen staan op recordniveaus. Toch zijn er beleggers die nu nog volop in de markt investeren. En daar is niets mis mee want het vestigen van record op record is v... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be