Goed januari, goed jaar? Ja en nee

23 januari 2023 - 04:48u

Goed januari, goed jaar? Ja en nee

'As January goes, so goes the year', mag waar zijn maar hebben beleggers er wat aan? Tot nu toe doet de porto van de 'longers' het prima in 2023. 
De AEX index staat ruim 7% hoger dan eind 2022. Dat ziet er goed uit want volgens de beurswijsheid "As January goes, so goes the year', heeft januari een voorspellende waarde voor het hele jaar.

Als de AEX de stijgende lijn voortzet en deze maand positief weet af te sluiten, zou de kans groot zijn dat het hele beursjaar in de plus eindigt. 

'So goes the year' echt?

Wel, vorig jaar kwam het helemaal uit. De AEX-index daalde in januari met 5,3% en het beursjaar eindigde 13% in de min. Maar een jaar zegt niets natuurlijk. Dus hoe verging het de AEX-index de afgelopen twintig jaar. Dat heeft Jasperien van Weerdt beschreven in haar column op belegger.nl.  

In die periode heeft de AEX-index twaalf januari-maanden met winst afgesloten en acht met verlies. Van de jaren met een positief januari sloot de AEX er tien met winst af. Alleen 2011 en 2018 waren een uitzondering. Van de acht beursjaren waarin januari beroerd verliep, werden er vijf alsnog met winst afgesloten. 

Verloop AEX in januari Verloop AEX in hele beursjaar
Maandwinst: 12x Jaarwinst: 10x
  Jaarverlies: 2x
Maandverlies: 8x Jaarwinst: 5x
  Jaarverlies: 3x

 

Op basis hiervan kunnen we concluderen dat een positieve beursmaand in meer dan 80% van de gevallen gepaard ging met een goed beursjaar, maar dat een slechte eerste beursmaand geen betrouwbare indicator is voor een slecht beursjaar.

Maar komt het door: 'As January goes'?

Tja, de AEX-is de afgelopen 20 jaar 16 maal met winst gesloten. Dat komt eveneens neer op 80%. Zo redenerend zou ook de stelling dat de markt elk jaar stijgt in 80% van de gevallen kloppen. Los van wat januari doet. 

De Amerikaanse zakenbank Fidelity deed onderzoek naar het januari-effect en nam daarbij de S&P 500 sinds 1945 onder de loep. 
Hieruit bleek dat in 75% van de jaren waarin de S&P 500 een positieve januarimaand kende, de index het kalenderjaar ook met winst afsloot. De correlatie was het sterkst in jaren waarbij de index in de eerste beursmaand met meer dan 5% opliep.

Slechts twee maal sinds de Tweede Wereldoorlog hebben aandelen na een positieve januarimaand het beursjaar afgesloten met een verlies van minimaal 10%. 

Omgekeerd bleek - net als we hierboven zagen bij de AEX-index - een slechte januarimaand geen beste barometer te zijn voor de rest van het beursjaar. In 12 van de laatste 26 jaren met een negatief rendement in januari, eindigde de S&P 500 toch met winst - vaak zelfs met een forse winst.

'Yes and no', want de beurs stijgt bijna altijd

De verklaring die Fidelity geeft voor het feit dat een positieve januarimaand een betere voorspeller is dan een slechte eerste beursmaand, is dat beurskoersen nu eenmaal veel vaker stijgen dan dalen.

Wall Street heeft sinds de Tweede Wereldoorlog slechts 17 slechte beursjaren gekend. Kortom, de kalender wijsheid is waar maar voorspelt niet hoe uw beleggingen er aan het eind van het jaar voor staan.  

Welk aandeel moet u dan hebben? 

Als de beurs zo vaak stijgt welke aandelen moet u volgens de guru's dan hebben. 

Volgens het onafhankelijke beleggingsinstituut Morningstar is dat toppick: Just Eat Takeaway. Het bedrijf maakte in 2022 eindelijk een operationele winst van 16 miljoen euro.

Analist Pontikis wijst er wel op dat het aantal orders daalt. “Dat is te verklaren doordat in coronatijd consumenten ineens véél meer lieten bezorgen. In 2022, toen aan het begin van het jaar alles weer open ging, liep dat effect eruit. De daling is mijns inziens dan ook niet zorgwekkend”, aldus Pontikis. Bovendien steeg de omzet per order. “Restaurants wisten de inflatie door te berekenen aan klanten. Het gemiddelde bedrag per order steeg in Europa”, aldus de analist.

JET fair value: 81 euro

En de beleggers geloven er ook weer in. De koers van het aandeel staat voor het eerst in negen maanden weer boven de 23,50 euro. Nog een stuk lager dan de fair value van 81 euro die Morningstar op basis van fundamentele analyse toekent aan het aandeel.

“Dat de markt uit angst JET veel lager zette, was een kans om lekker laag in te stappen.” Just Eat Takeaway blijft een van Morningstar's toppicks in de sector consumentengoederen.

IEX Premium 

Ook Martin Crum van de IEX Beleggersdesk  is positief over het aandeel met een strong buy.

Hij geeft aan dat de ebitda over de tweede jaarhelft 150 miljoen euro positief bedroeg. Dat is veel beter dan verwacht. De eerste jaarhelft bedroeg de ebitda nog 135 miljoen negatief! "Wat een verbetering is hier gerealiseerd."

Hij denkt dat er, naast het schrappen van een beperkt aantal banen, ook is gesneden in de hoge marketingkosten. “We zullen echter op de definitieve jaarcijfers van 1 maart moeten wachten om inzicht te krijgen in hoe Just Eat Takeaway zo’n enorme verbetering wist te bewerkstelligen.”

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be