Niemand weet wat bitcoin waard is

15 november 2022 - 07:42u

Niemand weet wat bitcoin waard is

Niemand weet wat crypto's zoals de bitcoin waard zijn. Bij aandelen ben je mede-eigenaar van een te waarderen bedrijf, bij goud heb je iets tastbaars dat eeuwenlang zijn waarde heeft bewezen en bij valuta is de waarde gekoppeld aan wat een economie produceert. Crypto is gekoppeld aan niets behalve verwachting. 

De werkelijkheid is dat crypto's geen rol van betekenis spelen in de werkelijke wereld. Behalve in de wereld van crypto speculanten dan. En die wereld is, in tegenstelling tot wat crypto fanaten vaak beweren, helemaal niet veiliger dan de wereld van valuta. Het is een wereld vol witwassers, hackers en dieven. Niet allemaal natuurlijk maar het probleem is: je weet niet wie wel en wie niet betrouwbaar is. Dat blijkt nu weer voor de zoveelste keer.

Nooit zo'n ondeskundigheid gezien

Zeker 1 miljard dollar van klanten van het omgevallen Amerikaanse handelsplatform FTX zou spoorloos zijn. FTX maakte zelf bekend dat hackers ruim 600 miljoen dollar hebben gestolen. 

"Nooit in mijn carrière heb ik zo'n volledig gebrek aan bedrijfscontrole en betrouwbare financiële informatie gezien als hier", is het eerste oordeel van de ervaren curator Ray. "Van gecompromitteerde systeemintegriteit en gebrekkig toezicht in het buitenland tot de concentratie van de controle in de handen van een zeer kleine groep onervaren, ondeskundige en potentieel gecompromitteerde personen, deze situatie is ongekend."

Bitcoin onder de kostprijs?

Nu staat de koers van bitcoin op 16.832 dollar. Volgens JP Morgan kunnen we op nog meer ellende rekenen, waarbij bitcoin naar 13.000 dollar kan zakken, aldus Bloomberg Business. Dat is opmerkelijk want volgens de Amerikaanse bank zijn de productiekosten van bitcoin - voornamelijk de energiekosten voor het digitale mijnen - 15.000 dollar. 

Impact cryptomarkt

Hayden Hughes, baas van social trading-platform Alpha Impact ziet 13.800 dollar als potentieel steunniveau. Als we kijken naar de geschiedenis is de recente daling niet eens de ergste, zoals ook op bovenstaande afbeelding te zien is. Daarvoor moet bitcoin nog wel verder dan 13.000 dollar dalen.

De laatste grote opschudding in de cryptomarkt was afgelopen mei, toen 'stablecoin' TerraUSD en zustermunt Luna implodeerden. Het JP Morgan-team denkt dat de impact op de cryptomarkt als geheel dit keer wat kleiner zal zijn, omdat het TerraUSD-verhaal al behoorlijk wat risicobereidheid uit de markt heeft gehaald.

Crypto's: twee blauwe ogen

Maar al met al is dit drama ‘het tweede blauwe oog voor de cryptowereld’, aldus hoofd IEX Beleggersdesk Erik Mauritz in zijn IEX Premium-artikel. "Het toch al wankele vertrouwen in de cryptomarkt heeft weer een extra knauw gekregen."

"Als een grote, relatief open partij als FTX al  binnen één week weggevaagd kan worden waardoor klanten moeten vrezen voor hun geld, hoe groot zijn dan wel niet de risico’s van partijen die juist zoveel mogelijk buiten het oog van toezichthouders opereren?"

Maar volgens Mauritz is er ook een klein lichtpuntje te bespeuren. "Door alle breed in de media uitgemeten schandalen en enorme koersdalingen moet inmiddels echt wel duidelijk zijn voor particulieren dat er grote risico's aan crypto verbonden zijn."

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be