Wat doen beleggers op de camping?

10 augustus 2022 - 08:15u

Wat doen beleggers op de camping?

De halfjaarcijfers van de beursfondsen vallen alleszins mee. Guru's spreken al van een campingrally. Een term die 25 jaar geleden is uitgevonden toen de mobieltjes gemeen goed werden en beleggers vanaf de camping hun orders konden doorgeven. 

De redenen voor de wat hogere koersen sinds juli zijn, behalve meevallende bedrijfswinsten, een beter dan verwachte economie in de VS. Zo groeide in juli de dienstensector en ook de Amerikaanse fabrieksorders trokken verder aan. Geen recessie dus? Tja. Volgens de Amerikaanse Minister van Financiën Janet Yellen verkeert de economie niet in een echte recessie maar wel in een technische. 

Positief en voorzichtig

Ook JP Morgan AM maakt zich geen al te grote zorgen over recessie en stagflatie. En de bank is positief over belegging in waarde- en dividendaandelen. Toch is voorzichtigheid geboden, volgens de Amerikaanse topbank.  

"Ik ben bang dat Europa een moeilijke winter tegemoet gaat. Het worst case-scenario is inmiddels het basisscenario geworden nu Rusland de gaskraan bijna helemaal heeft dichtgedraaid", aldus beleggingsstrateeg Vincent Juvyns.

In de eerste maanden van het jaar was er voor beleggers geen plek om te schuilen. Nu bieden obligaties weer potentieel. Bonds zijn back. Een paar maanden geleden tipten we Amerikaanse Treasuries, en dat bleek een sterke call. Sindsdien is de Amerikaanse tienjaars gedaald van 3,20% naar 2,70%. Dat is nog altijd heel veel meer dan begin dit jaar, toen de Amerikaanse tienjaars rond de 1,60% schommelde.

Nog te vroeg

Juvijns: "Het is nog te vroeg om met veel geld in de aandelenmarkt te stappen. Het wachten is op de negatieve winstaanpassingen van analisten. Ik heb het idee dat die wat achter de feiten aanlopen. In juni rekenden analisten nog op een gemiddelde Europese winstgroei van 12% voor dit jaar. Dat lijkt mij wat veel."

Toch blijft de Europese economie goed overeind. De grote recessie-angst is nog niet bewaarheid. De komende maanden zullen spannend zijn. Hoe koud wordt de aankomende winter? Europa zal dit jaar niet kunnen ontkomen aan een energiecrisis. Volgend jaar is Europa minder kwetsbaar. Mocht er een recessie komen, dan zal die niet lang duren.

Positief is dat Europa mede door de lockdowns een spaaroverschot van 10% van het BBP heeft opgebouwd. Er is 900 miljard euro extra gespaard. Het is een grote buffer. In de VS is er ook nog sprake van spaaroverschot, maar doordat de spaarquote er inmiddels lager is dan voor Covid begint dat spaaroverschot wel te dalen.

Enige afkoeling wenselijk 

Overigens is enige afkoeling van de economie vanwege de krapte op de arbeidsmarkt wenselijk. Maar door de teruglopende economische groei en stijgende inflatie is het stagflatiescenario wel trending geworden. JP Morgan is er niet bang voor. Het grote verschil met eerdere stagflatieperioden is dat er ditmaal geen sprake is van hoge werkloosheid.

Bovendien is stagflatie minder slecht voor aandelen en obligaties dan veel wordt gezegd. Zo was de jaarlijkse opbrengst van de Amerikaanse S&P in de jaren zeventig 5,8% per jaar. Amerikaanse staatsobligaties deden het toen nog iets beter. Wat niet lukte, was om de inflatie te verslaan. Die bedroeg toen 7%.

Waarde- en hoogdividendaandelen

Wat in de stagflatiejaren zeventig vooral werkte, waren beleggingen in energie-aandelen en waarde-aandelen. JP Morgan's huidige aandelenvoorkeur past hier mooi bij: waarde- en hoogdividendaandelen. In de jaren zeventig was dividend goed voor twee derde van het uiteindelijke aandelenrendement.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Koopadvies China

Van alle aandelenregio’s heeft alleen China een koopadvies. China gaat duidelijk tegen de trend in. De economie heropent, ze zijn er monetaire en fiscaal aan het versoepelen, van een energiecrisis is geen sprake, de inflatie is er laag. Voor de Chinese regering is er bovendien veel aan gelegen dat internationale beleggers het land weer aandoen. De focus van de bank in China ligt duidelijk op climate tech. Op milieugebied doet China bijvoorbeeld meer dan de VS. Voor de energietransitie zijn veel producten uit China nodig.

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be