Niets doen of handelen?

2 augustus 2022 - 09:10u

Niets doen of handelen?

Wat te doen in tijden van dalende koersen? Niets of de adviezen volgen van vijf van de bekendste professionele beleggers ter wereld. 

Onderstaande data van de gerenommeerde vermogensbeheerder Vanguard geven aan hoe moeilijk het is om door actief te handelen meer winst te behalen dan door stil te blijven zitten.

Van 1928 tot 2021 waren er meer dan 23.300 handelsdagen op de Amerikaanse aandelenmarkt. Daarvan waren de 30 beste handelsdagen goed voor bijna de helft van het marktrendement. Op het verkeerde moment uit de markt stappen is dus kostbaar. Veel van die beste handelsdagen vielen vrijwel samen met de slechtste dagen. Het geeft weer eens aan dat exacte timing van de markt bijna onmogelijk is.

De guru's

Toch is het altijd verstandig de adviezen van guru's tot je te nemen. De al even bekende vermogensbeheerder Capital Group vroeg vijf portefeuillebeheerders om de belangrijkste lessen van voorgaande bearmarkten te delen.

Deze experts hebben samen 171 jaar ervaring met beleggen op de financiële markten. 

1. Vermijd winnaars van de laatste cyclus

Lisa Thompson: "Omdat ik een hogere inflatie verwacht, houd ik me ver van veel snelgroeiende, vooral Amerikaanse bedrijven die de winnaars van de vorige cyclus waren. In plaats daarvan kijk ik naar kansen bij lager geprijsde bedrijven die een sterke cashflow genereren."

"Zie het als de 'wraak van de nerds'. Liever niet meer de hipsters van het afgelopen decennium – de blitse tech- en mediabedrijven – ik kies voor de impopulaire types in die sectoren die te lijden hebben onder de lage kapitaalkosten, slechte kapitaalallocatie en ongunstige regelgeving."

2. Scheid het kaf van het koren

Don O’Neal: "Kiezen voor de beste bedrijven met de beste groeiverhalen leek de voorbije 10 jaar een goede aanpak. Maar in de toekomst zal het moeilijker worden om goede rendementen te genereren, en de factoren die rendementen bepalen zullen hoogstwaarschijnlijk veranderen. Je kunt bijvoorbeeld niet langer de snelste groeiers kopen en vasthouden zonder naar de winst te kijken. Daarom zien we nu een welgekomen herwonnen aandacht voor de fundamentals."

"Wat mij betreft is het tijd om alleen de beleggingen waar je het meest van overtuigd bent aan te houden. Scheid dus het kaf van het koren. Dat kunnen groeibedrijven zijn op het gebied van halfgeleiders, clouddiensten of search, bijvoorbeeld. Maar meer waardegerichte bedrijven zoals verzekeraars of energiebedrijven zijn ook mogelijk."

3. Ruil het onaantastbare voor het tastbare

Carl Kawaja: "We zien allemaal hoe snel de elektrische auto terrein verovert, maar veel mensen onderschatten hoeveel nikkel en koper nodig zijn voor de accu's. Een ander voorbeeld van een tastbare belegging is ijzererts, een belangrijk ingrediënt van staal. Geen ander materiaal is zo sterk, goedkoop, licht en flexibel en kan zo makkelijk worden vervormd en vervoerd. Deze stof ligt aan de basis van enorm veel vooruitgang in de wereld."

"IJzererts is over de hele wereld te vinden, dus in theorie zouden veel mensen staal kunnen produceren. Maar er zijn eigenlijk maar twee plaatsen waar het lucratief kan worden gewonnen – Brazilië en Australië. Braziliaans ijzererts is bijzonder geschikt om met andere soorten te worden gemengd, omdat het minder productiekosten vergt om er bovendien sterker staal van te maken."

"Die kwaliteit kun je moeilijk ergens anders gaan uitvinden. Silicon Valley zal vast niet opeens de markt voor ijzererts op zijn kop zetten en briljante wetenschappers in Zwitserland zullen niet zo snel een andere manier ontdekken om het te produceren. De markt beweegt zich uiteraard in cycli, maar ik heb er vertrouwen in dat de productie van ijzererts over 50 jaar nog steeds belangrijk zal zijn."

4. Kies voor supertankers

Jody Johnson: "Gezien de grote onzekerheid concentreer ik me vooral op de ‘supertankers’: dominante bedrijven die een solide cashflow genereren, een sterke concurrentiepositie hebben en hun eigen groei kunnen financieren. Ik ben voorzichtiger met wat ik moonshots zou noemen – bedrijven met een hoger risico en een hogere opbrengst, die volatieler zijn."

"Ik zoek dus bedrijven met redelijke, begrijpelijke waarderingen op basis van de winst en de kasstromen op korte termijn. Denk aan leveranciers van hulpmiddelen in de gezondheidszorgsector, of verzekeraars die kunnen profiteren van stijgende rentes en niet al te gevoelig zijn voor de stand van de economie."

5. Bearmarkten kunnen uw vriend zijn

Steve Watson: "In mijn loopbaan heb ik 21 marktschokken meegemaakt, waaronder de ineenstorting van de Sovjet-Unie, het uiteenspatten van de techzeepbel, de financiële crisis en nu corona. Ik noem deze gebeurtenissen om te benadrukken dat de markten nu eenmaal om de zoveel tijd een crisis doormaken. Het is slechts een kwestie van tijd."

"Een belegger kan profiteren door te kopen tijdens de eerste fasen van marktherstel, wanneer pessimisme plaats maakt voor optimisme. Bearmarkten kunnen dus de vriend zijn van de belegger, op voorwaarde dat hij kalm en geduldig blijft en zich richt op de lange termijn."

"Ondanks mijn voorkeur voor waarde-aandelen blijf ik ook sterk geloven in de veerkracht van de techsector. Het instapmoment blijft wel belangrijk voor mij. Bovendien vind ik al lang dat dividenden de belangrijkste manier zijn waarop een bedrijf waarde overdraagt aan zijn beleggers. Naar mijn mening is de stabiliteit die dividendbetalers bieden tijdens marktturbulentie belangrijker dan ooit."

Laatste blogposts

Wat doen beleggers op de camping?

10 augustus 2022 - 08:15u

De halfjaarcijfers van de beursfondsen vallen alleszins mee. Guru's spreken al van een campingrally. Een term die 25 jaar geleden is uitgevonden toen de mobieltjes gem... Meer »

Niets doen of handelen?

2 augustus 2022 - 09:10u

Wat te doen in tijden van dalende koersen? Niets of de adviezen volgen van vijf van de bekendste professionele beleggers ter wereld. Meer »

Oekraïne oorlog heeft handelsstromen fundamenteel veranderd

24 juli 2022 - 19:50u

De oorlog in de Oekraïne gaat leiden tot een structurele wijziging van de handelsstromen. Het goede nieuws is: voor elke handelspartner die verdwijnt zal een ander in ... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be