Is een nieuwe bullmarkt nabij?

21 juni 2022 - 10:48u

Is een nieuwe bullmarkt nabij?

De huidige bearmarkt kan nog enkele maanden duren maar rond midden oktober gaan de markten weer stijgen. En niet zo'n beetje ook, is de verwachting van de Bank of America. Deze bank denkt dat over enkele maanden de S&P 500 van nu 3764 punten een snelle stijging gaat beginnen naar zeker 6000 punten. 

De hoofdstrateeg van de bank, Michael Hartnett, neemt de geschiedenis als leidraad. De gemiddelde daling van bearmarkten is 37,3% over een tijdsspanne van 289 dagen. Als we dat doorrekenen, zou de ellende op exact 19 oktober 2022 over moeten zijn. 

Nieuw begin

En ieder einde markeert ook een nieuw begin. De bank wijst erop dat de gemiddelde bullmarkt veel langer duurt, gemiddeld wel 64 maanden, met een rendement van 198%. "In dat geval kan de S&P 500 naar 6000 punten stijgen", aldus Hartnett.

Extreem bearish sentiment: koopmoment?

Ondertussen is de bull and bear-indicator van Bank of America zo ver als maar kan teruggevallen. De meter staat nu op 0,0, wat een extreem bearish sentiment betekent. Dat gebeurde eerder in augustus 2022, in maart 2020, september 2015, september 2011 en in juli 2008. 

Een onvervalst koopmoment? Volgens Hartnett moeten we bij een S&P 500-niveau van 3600 punten gaan 'knabbelen', bij een niveau 3300 punten gaan bijten en bij een niveau van 3000 punten mogen we echt gaan 'schrokken'. Bank of America denkt in ieder geval dat de sell-off voorlopig nog niet voorbij is, zoveel is wel duidelijk.

IEX Beleggersdesk

Ook Erik Mauritz, hoofd van de IEX Beleggersdesk, meent dat het op redelijk korte termijn weer goed kan komen met de aandelenmarkten.

Inflatie is het grote probleem van dit moment en het is zaak dat die onder controle komt, schrijft hij in een IEX Premium-artikel. Hij zet een aantal manieren uiteen waarop dat zou kunnen.

Olieproductie opvoeren

Een daarvan heeft te maken met de Amerikaanse president Biden en Saudi-Arabië. Biden probeert de Saudi’s te overtuigen de olieproductie op te voeren, zodat het energietekort dat is ontstaan na het wegvallen van de Russische aanvoer kan worden opgevangen.

"Hoe moreel dit is laten we buiten beschouwing, maar mocht dit lukken, dan kan het ervoor zorgen dat de inflatie in ieder geval niet toeneemt. Dit zal de noodzaak voor centrale bankiers om de rente (nog) sneller te verhogen, dan weer verkleinen."

Vertrouwen

Een andere mogelijkheid is dat de markt erop vertrouwt dat centrale banken de zaak onder controle krijgen.

"Direct na de aankondiging van Powell om de rente met 75 basispunten in plaats van de eerder gecommuniceerde 50 basispunten te verhogen, gingen Amerikaanse aandelen niet verder omlaag - mogelijk een teken dat Powell in staat zal zijn om het probleem onder controle te krijgen en misschien zelfs een zachte landing te bewerkstelligen."

Dempende werking van een terugval

Wat ook kan helpen is de dempende werking van de een terugval. "Als de groei inderdaad stokt, zaait dit ook de kiem van herstel. Immers, door de vraaguitval zullen prijzen dalen - kortom, lagere inflatie", aldus Mauritz.

Verder is het sentiment nu wel bijzonder negatief. Iedereen gaat uit van het ergste, zo lijkt het, van aanhoudend hoge inflatie tot een recessie. "Als dit ook maar een beetje meevalt, kan de markt ook snel weer in de risk-on-modus terugkeren."

Tekenen van ommekeer herkennen

Volgens Mauritz zijn veel minder gunstige scenario’s zeker niet uit te sluiten en kan het allemaal nog erger. Ook kunnen de hierboven genoemde punten voor een slechts tijdelijke opleving zorgen, de welbekende bear market-rally. "Toch is het goed om ook te kijken naar het positieve scenario, al is het alleen al om de tekenen te herkennen die kunnen wijzen op een ommekeer."

Laatste blogposts

Voor verkoop te laat, voor aankoop te vroeg?

29 juni 2022 - 06:49u

Als een recessie aanstaande is, is het veelal te laat om uw aandelen te verkopen. Dan is de tijd daar om een plan te maken welke aandelen u voor bodemprijzen wilt aans... Meer »

Is een nieuwe bullmarkt nabij?

21 juni 2022 - 10:48u

De huidige bearmarkt kan nog enkele maanden duren maar rond midden oktober gaan de markten weer stijgen. En niet zo'n beetje ook, is de verwachting van de Bank of Amer... Meer »

Risico's en kansen van klimaatverandering

14 juni 2022 - 07:40u

Klimaatdeskundigen verwachten dat het in 2030 zo heet is dat het voor boeren in India en Pakistan niet meer mogelijk zal zijn om hun land te bewerken. Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be