Eenderde guru's verwacht recessie, meerderheid IEX bezoekers niet

8 juni 2022 - 07:58u

Eenderde guru's verwacht recessie, meerderheid IEX bezoekers niet

De meeste guru's verwachten dat deze maand een stuk beter wordt dan mei. Een meerderheid verwacht een stijging van minstens 2 procent. Verder verwacht eenderde van de experts dat er een recessie komt terwijl van de IEX bezoekers 55 procent niet rekent op een langdurige teruggang van de bedrijvigheid.

Uit de maandelijkse Beursenquête van Corné van Zeijl van Actiam blijkt dat meer dan de helft van de experts denkt dat de AEX-index met meer dan 2% zal stijgen. Vooral van ASML en Aegon verwachten ze veel. Philips bungelt met afstand onderaan.

Vorige maand waren de experts vrij somber. Maar liefst 41% dacht dat de AEX zou dalen. Daar zag het aanvankelijk ook naar uit, maar dankzij een eindrally kon de AEX de meimaand toch vrijwel onveranderd afsluiten.

Erg optimistisch

Voor juni zijn de beleggingsexperts erg optimistisch geworden. Maar liefst 51% van de ondervraagden denkt dat de AEX met meer dan 2% gaat stijgen. "Zoveel optimisme hebben we afgelopen drie jaar maar eenmaal eerder gezien", merkt Van Zeijl op. Slechts een kwart van de 63 deelnemers verwacht een daling.

Dit beeld komt opvallend overeen met de uitslag van de IEX Bull Bear Enquête, waaraan lezers van IEX hebben deelgenomen. Ook hier ging meer dan de helft van de deelnemers uit van een koerssprong van minimaal 2% voor de AEX.

De stemming over juni onder de beursexperts is als volgt:

  • 50,8% is optimistisch (dat was vorige maand nog 27,9%)
  • 23,8% is neutraal (tegen 32,8% vorige maand)
  • 25,4% is pessimistisch (was 39,3%)
  • Saldo: +25,4% (was -11,5%)

Ook rest van dit jaar goed

Ook voor het komende halfjaar zijn de beleggingsexperts een stuk optimistischer, zij het in iets mindere mate dan voor de komende maand. Bij de vorige peiling zag slechts 19% het zonnig in. Nu is dat bijna 37%.

Dit zijn de verwachtingen voor de komende zes maanden:

  • 36,5%  is optimistisch (dat was vorige maand 19,7%)
  • 36,5% is neutraal (tegen 41,0% vorige maand)
  • 27,0% is pessimistisch (dat was 39,3%)
  • Saldo: +9,5% (was -11,5%)

Recessie onvermijdelijk

Nu het r-woord steeds vaker klinkt, was Van Zeijl benieuwd of de angst voor een recessie terecht is. Hij stelde de beursexperts daarom een extra vraag: komt er wel of geen recessie?

Dit waren de vier antwoordmogelijkheden:

  • Nee, daar zijn de huidige omstandigheden te goed voor (denk aan de lage werkloosheid)
  • Alleen als Poetin de gaskraan dichtdraait
  • Alleen als de inflatie verder oploopt
  • Ja, een recessie onvermijdelijk

Hierover bleken de meningen verdeeld. Volgens een derde van de beleggingsexperts is een recessie onvermijdelijk. Een kwart denkt dat een recessie uitblijft. 11% denkt dat er alleen een recessie komt als Poetin aan de gaskraan komt, en 32% verwacht alleen een recessie als de inflatie verder oploopt.

Op dit vlak zijn de lezers van IEX overigens een stuk optimistischer: meer dan de helft (55%) denkt dat er geen recessie komt.

Mei: te optimistisch over JET

Een vast onderdeel van de Actiam Beursenquête is het overzicht van de meest en minst favoriete aandelen van de beursexperts: de toppers en floppers. Hoe hebben de deelnemers aan de vorige peiling het ervanaf gebracht?

Heel aardig, zo blijkt. Shell liet een mooie plus van 8% zien, ondanks een dividendbetaling. Ook Prosus wist overtuigend de weg omhoog te vinden. Dat gold eveneens voor DSM, dat vorige week een miljardenfusie met het Zwitserse Firmenich aankondigde.

Ook het lijstje floppers bleek goed getroffen. Vooral de keuzes voor Just Eat Takeaway (dat 21% van zijn beurswaarde zag verdampen) en Adyen (-10,8%) waren geslaagd. Alleen ArcelorMittal wist tegen de verwachting in met 6,5% te stijgen.

Een long/shortfonds zou afgelopen maand ruim 9% hebben verdiend. Een mooie score, volgens Van Zeijl.

Toppers mei
Rendement Floppers mei Rendement
ASML -2,2% Philips -4,0%
Shell +8,0% Just Eat Takeaway -21,0%
Prosus +3,6% Adyen -10,8%
ASMI -0,2% ArcelorMittal +6,5%
DSM -2,1%    
Randstad +3,3%    


Juni: guru's adviseren ASML en Aegon

Tot slot de keuzes voor juni. Welke aandelen maken volgens de beursexperts komende maand een kans en welke kunnen we beter uit de weg gaan?

ASML blijft favoriet, gevolgd door Aegon, Heineken, ASMI en DSM.

Voor Philips en Just Eat Takeaway is de gifbeker volgens de beursexperts nog niet leeg.

Een opvallende naam in het lijstje floppers is Shell. ArcelorMittal en IMCD maken het verkooplijstje compleet.

Toppers juni
Saldo* Floppers juni Saldo*
ASML 7 Philips -10
Aegon 5 Shell -7
Heineken 4 Just Eat Takeaway -5
ASMI 3 ArcelorMittal -2
DSM 3 IMCD -2

* Het saldo staat voor het aantal positieve min het aantal negatieve antwoorden.

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be