Menselijk gedrag bepaalt succes belegger

8 mei 2022 - 07:41u

Menselijk gedrag bepaalt succes belegger

Er is één factor die bepaalt of beleggers succesvol zijn: menselijk gedrag. Bijvoorbeeld het gedrag dat wordt bepaald door een grote afkeer van verlies.

Wetenschappers hebben vastgesteld dat de psychologische pijn van verlies minstens twee keer zo sterk is als het plezier van winst. Vandaar dat veel beleggers met ondermaats presterende aandelen blijven zitten. Ze zijn psychologisch niet in staat hun verlies te nemen.

 

Ze, hullie en andere manipuleerders

Op de IEX forums zie je dan ook nog vaak dat iedereen - ze, hullie en andere manipuleerders - de schuld krijgt van dit verlies behalve de persoon die niet alleen heeft besloten de aandelen te kopen maar ze ook nog eens vast te houden toen het tegenviel.

En uiteindelijk, als de angst het wint van de verliesaversie, verkopen deze emo beleggers hun aandelen toch nog. Maar dan vaak weer op een verkeerd moment. Namelijk als het crasht. 

Nick Kirrage, fondsbeheerder bij Schroders, onderzocht de schokken en crashes die de afgelopen vier decennia op de aandelenmarkten hebben plaatsgevonden.

Beurscrashes

De Russische inval in Oekraïne en de pandemie liggen natuurlijk nog het meest vers in het geheugen. Toen zijn er grote dagverliezen geleden, maar die dalingen waren nog bescheiden ten opzichte van andere correcties sinds 1989.

De wereldwijde financiële crisis van 2008 leidde tot de ergste wereldwijde recessie sinds de jaren dertig van de vorige eeuw. In dat jaar is de FTSE All-Share met 30% gedaald, het slechtste jaarrendement sinds 1989. 

In 2001 daalde de FTSE All-Share index met 13%. Dit was na het uiteenspatten van de dotcom-zeepbel aan het eind van de jaren negentig. Het viel ook samen met de aanslagen op het World Trade Centre in New York in september van dat jaar. De periode werd ook gekenmerkt door een wereldwijde economische inzinking. De FTSE All Share index daalde met 22% tot eind 2002.

Kortom crashes vinden regelmatig plaats. Vandaar dat er veel redenen zijn om niet te beleggen.

De tabel toont genoeg wereldwijde gebeurtenissen die aandelenbezitters in een van die jaren hebben afgeschrikt. Volgens Nick Kirrage verliezen we al snel het zicht op wat er in het verleden is gebeurd. "Ingegeven door angst doen beleggers soms dingen die hun persoonlijke rijkdom nog jaren kan schaden", zoals Kirrage het omschrijft.

Er bestaat geen perfect moment

Want beleggers die voor cash kozen, zagen hun spaargeld door inflatie worden uitgehold, in een periode waarin de aandelenmarkt een opleving kende. Moraal van het verhaal: er bestaat geen perfect moment om geld in de aandelenmarkt te steken. Wie daarop wacht, is op de lange termijn waarschijnlijk slechter af dan degene die zijn geld in de tussentijd heeft laten werken.

Laatste blogposts

Guru's wereldwijd blijven ASML kopen

1 juni 2023 - 13:28u

Vrijwel alle guru's hebben ASML op Kopen staan. Het hoogste koersadvies van 791 euro komt van Bank of America. Het aandeel doet nu 680 euro. Er is geen beursanalist di... Meer »

Profiteer van dividendaandelen

23 mei 2023 - 10:19u

Nu de covid crisis achter de rug is, keren kwaliteitsbedrijven weer hoge dividenden uit. Vandaar dat deze topaandelen het aanzienlijk beter doen dan de brede markt. Meer »

ASML en WoltersKluwer absolute wereldtop

16 mei 2023 - 06:51u

ASML en WoltersKluwer behoren bij de bedrijven met de beste businessmodellen ter wereld. De VS heeft verreweg het meeste bedrijven op deze lijst. Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be