Traders let op: beurzen zijn geen supermarkten

1 mei 2022 - 07:46u

Traders let op: beurzen zijn geen supermarkten

U kent ze wel, de klagende traders op de IEX forums die steeds maar geld lijken te verliezen. Het zijn de meest actieve beleggers die dag in dag uit de beurzen volgen. Vandaar dat ze er ook echt verstand van hebben... zeggen ze zelf. 

De meeste, veelal oudere beleggers, zijn daar allang mee gestopt. Die weten namelijk:

a) dat individuele koersen van aandelen niet te voorspellen zijn. Als ze wel te voorspellen waren, bestond er namelijk geen markt maar kon je aandelen gewoon kopen in de supermarkt. 
b) dat het heel moeilijk is om een hard plan te maken en je daar aan te houden. Een hard plan betekent concreet geformuleerde verwachtingen betreffende een aandeel. En zo gauw een fonds daaraan niet voldoet, het aandeel van de hand doen. Ongeacht de verliezen.

Niet alleen u kan het niet

Dat het moeilijk is om met actief beleggen geld te verdienen, betreft niet alleen particuliere beleggers. Ook de meeste profs kunnen het niet. 

Actieve fondsmanagers (die dus voortdurend aan- en verkopen) blijken niet in staat om het beter te doen dan het gemiddelde van de markt. Of het nou om wereldwijde aandelen gaat, emerging markets, value of tech, actieve managers leggen het meestal af tegen vergelijkbare indexfondsen zoals ETF’s die simpelweg de onderliggende beursindex volgen.

Scott MacKillop van First Ascent Asset Management beschrijft dit fenomeen en geeft zijn visie waarom actief beleggen zo moeilijk is: Why Is Active Management So Difficult?

De profs kunnen het ook niet

De cijfers liegen er niet om, zegt hij. Uit onderzoek van Standard & Poor’s blijkt dat 72% van de Amerikaanse actieve fondsen in december 2021 het in de voorgaande drie jaar slechter had gedaan dan de S&P 1500-index.

Als de tijdshorizon wordt uitgebreid naar 5, 10, of 20 jaar wordt het beeld alleen maar grimmiger, met underperformance-percentages van respectievelijk 75%, 86% en 90%.

Gezien die prestaties is het geen wonder dat ETF's de laatste jaren veel klanten hebben weggekaapt bij de actieve fondsen. In 2018 waren passieve fondsen daardoor in de VS voor het eerst groter dan de fondsen die actief worden beheerd.

Het zijn overigens niet alleen de actief gemanagede aandelenfondsen die tegenvallen. Dezelfde patronen zijn te vinden bij obligatiefondsen, hedgefondsen en institutionele beleggers, zegt MacKillop. Hij heeft tien verklaringen gevonden waarom dit zo is.

1. Intuïtie

Beleggen is geen exacte wetenschap is. Actieve fondsmanagers gaan voor een groot deel af op hun intuïtie en toekomstverwachtingen, maar die hoeven niet te stroken met de werkelijkheid. Wat fondsmanagers goed kunnen, is terugkijken naar het verleden, maar dat zegt niet alles over de toekomst.

2. Een geweldig brein

Er zijn ongetwijfeld een hoop domme mensen actief op de markten. Maar de meerderheid bestaat toch uit weldenkende mensen die met hun investeringen hopen iets te verdienen. De financiële markten zijn de optelsom van al die verwachtingen, die zich bovendien razendsnel aanpassen aan de laatste ontwikkelingen. Het is niet zo makkelijk om de strijd aan te gaan met zo’n gebundeld netwerk van kennis.

3. Aantrekkelijk is voor iedereen anders

“Beauty is in the eye of the beholder”, is een zin bekend uit de pen van de Ierse auteur Margaret Wolfe Hungerford, maar volgens sommigen gaat het gezegde helemaal terug tot de Griekse filosoof Plato. Niet de eerste de beste dus. Vertaald betekent het dat iedereen een ander idee heeft van schoonheid.

Volgens MacKillop is dat ook van toepassing op fondsmanagers. Zij denken te weten wat de juiste prijs is voor aandelen. Maar er zijn altijd fondsmanagers die daar heel anders over denken. Wie heeft er gelijk?

4. Kennis neemt toe

De wereld van financieel analisten staat niet stil. Er komen steeds meer slimme mensen bij, met steeds betere opleidingen en steeds snellere computers. Op zich zou je zeggen dat die beter in staat zijn de markt te verslaan. Maar in werkelijkheid zorgt die gecombineerde kennis ervoor dat de markt als geheel slimmer en sneller wordt.

5. Gokken

Het is niet zo dat actieve managers er altijd naast zitten. Soms hebben ze alles goed gedaan en verslaan ze de markt met twee vingers in de neus. Maar soms zitten ze er ook helemaal naast.

Feitelijk sluit een fondsmanagers een serie weddenschappen af. Dat kan op basis van macro-economische, sectorale of bedrijfsspecifieke ontwikkelingen. Ongetwijfeld zitten er heel goede ideeën bij, maar het blijft gokken - wat vooral in tijden van marktturbulentie flink mis kan gaan.

Even the best ideas may struggle to take root during a market downdraft.

6. Kosten

Misschien wel de belangrijkste reden voor het achterblijven van actief gemanagede fondsen zijn de kosten die eraan verbonden zijn. Ten eerste is er de basisvergoeding. Daarnaast zijn er soms bonussen voor goede prestaties en er worden transactiekosten gemaakt. Al die kosten samen maken het een stuk lastiger om een ETF te verslaan waar bijna geen kosten aan verbonden zijn. 

7. Welke benchmark?

Er moet ook nog worden opgepast met welke benchmark - en daar zijn er vele van - een actief beleggingsfonds vergeleken wordt. Een valuefonds dat voor een groot deel in technologieaandelen belegt, kan misschien jaren achtereen de index verslaan. Maar dat hoeft niet te zijn omdat de manager het beter doet dan de markt; het kan zomaar zijn dat een handig gekozen index zelf ook achterblijft.

8. Welke periode?

Veel hangt daarnaast af van de periode waarover een fonds wordt beoordeeld. Fondsmanagers kunnen jaren slecht presteren, maar met een fantastisch jaar plotseling ver boven iedereen uitstijgen. Is dat dan een goede of een slechte belegger? Dat is een lastige vraag. Feit is dat de klant dan wel lang genoeg aan dat fonds moet vasthouden, en niet moet opgeven na een paar slechte jaren.

Als er puur naar vaste tijdsvakken gekeken wordt - bijvoorbeeld 1,3, 5, 10, 20 jaar – dan blijven de actieve fondsmanagers vaak achter bij hun benchmark, maar het kan zijn dat er bij die rigide manier van kijken te weinig rekening gehouden wordt met hun langetermijnvisie.

9. Enkele dagen zijn doorslaggevend

De beurs gaat constant op en neer, maar er zijn altijd een paar dagen in het jaar doorslaggevend voor het totaalresultaat. Dat zijn de dagen met heel grote winsten of verliezen. Als een fondsmanager daar de boot mist, kan een heel jaar van noest beleggen in het water vallen.

10. Een paar aandelen zijn doorslaggevend

Er is veel bewijs dat een klein groepje aandelen verantwoordelijk is voor het grootste deel van de winst van beursindices. In de vorige eeuw waren het bijvoorbeeld Exxon Mobil, Apple, General Electric, Microsoft en IBM die eruit sprongen en verantwoordelijk waren voor 10% van het totale rendement in de VS tussen 1926 en 2016.

Afgelopen jaar was het helemaal gortig met vijf aandelen die verantwoordelijk waren voor 31% van de winst van de S&P 500 (+28,7%). Dat maakt het voor actieve fondsmanagers lastig om de markt te verslaan. 5 op 500 aandelen: dat is lastig mikken. 

Conclusie

Het is niet de bedoeling van MacKillop om actieve fondsmanagers in diskrediet te brengen. Actieve fondsen kunnen beleggers wel degelijk helpen hun financiële doelen te realiseren.

Het belangrijkste punt dat hij wil maken, is dat financieel adviseurs geen valse illusies moeten wekken als ze aandelenfondsen aanprijzen bij hun klanten. Als ze in gesprek gaan met een klant moeten ze duidelijk maken dat het soms jaren kan duren voordat een strategie van een actief beleggingsfonds zijn vruchten afwerpt. Mensen die dat geduld niet hebben, kunnen beter in indexfondsen of ETF's beleggen.

Laatste blogposts

Bearmarkten veel korter dan bullmarkten

16 mei 2022 - 19:39u

Arend Jan Kamp zegt het mensen, dus we zitten formeel in een bearmarkt. Oftewel een langdurige periode van dalende koersen. Meer »

Menselijk gedrag bepaalt succes belegger

8 mei 2022 - 07:41u

Er is één factor die bepaalt of beleggers succesvol zijn: menselijk gedrag. Bijvoorbeeld het gedrag dat wordt bepaald door een grote afkeer van verlies. Meer »

Traders let op: beurzen zijn geen supermarkten

1 mei 2022 - 07:46u

U kent ze wel, de klagende traders op de IEX forums die steeds maar geld lijken te verliezen. Het zijn de meest actieve beleggers die dag in dag uit de beurzen volgen.... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be