Koopjes terwijl een recessie aanstaande is

12 april 2022 - 10:04u

Koopjes terwijl een recessie aanstaande is

Er zijn steeds meer signalen dat er een recessie aan komt maar desondanks zijn er aandelen die nu aantrekkelijk geprijsd zijn zoals Philips. Morningstar geeft het aandeel dat nu zo'n 27 euro doet een koersdoel van 39 euro.

Na een fiks herstel van de beurzen begin maart zakken de koersen nu weer. De 600 is weer in zicht voor de AEX-index. Dat komt omdat de eerste barsten in de wereldwijde vraag al zichtbaar zijn, aldus Fabiana Fedeli, beleggingsstrateeg bij vermogensbeheerder M&G.
"Veel producenten van consumentengoederen in Europa en de VS wijzen op een afbrokkelende vraag. Dat gaat van modemerken en meubelfabrikanten tot makers van sportartikelen. Het sentiment onder consumenten versombert."

Minder te besteden

Mensen hebben minder te besteden en houden de hand op de knip. "Overheden koppelen het 'financiële corona-infuus' los en door de inflatie worden de hogere prijzen steeds beter voelbaar. Chipgigant TSMC heeft al laten weten dat de vraag naar consumentenelektronica aan het afnemen is."

"De benzineprijzen zijn zo hoog dat in de VS mensen al minder de deur uit gaan en minder geld uitgeven. Dat heeft zijn weerslag op de consumentenbestedingen. President Biden heeft er op aangedrongen dat de schalie-industrie meer olie moet gaan winnen, maar als dat lukt, dan duurt het nog zeker tot het vierde kwartaal voordat dit aanbod de markt bereikt", aldus de expert.

De-escalatie geeft alleen op korte termijn wat lucht

Als een akkoord wordt bereikt tussen de Oekraïners en de Russen kan dat een lichtpuntje zijn; dan kan de inflatiedruk iets afnemen. Maar het probleem is dat het opheffen van sancties nog niet 1, 2, 3 aan de orde is, weet Fedeli. "Een de-escalatie van het conflict kan de aandelenmarkten op korte termijn dus wel wat lucht geven, maar voor de wereldeconomie geldt dat niet."

Wel kan een akkoord zorgen voor een daling van grondstoffenprijzen. "Maar dat wil niet zeggen dat de prijzen zullen dalen naar het peil van vóór het conflict. Het hangt er vanaf hoe lang de sancties nog worden gehandhaafd."

Ondertussen trekken centrale banken alles uit de kast om de hoge inflatie te lijf te gaan. De hogere prijzen zorgen namelijk voor een afbrokkeling van de vraag. Hierdoor neemt het risico op stagflatie, al dan niet in combinatie met een recessie, toe, stelt Fedeli. En beursfondsen hebben over het algemeen behoorlijk last van een recessie.

Amerikaanse markt zal in recessie beter presteren

"We verwachten dat de Amerikaanse markt het in zo'n situatie beter zal doen dan andere markten, omdat de bedrijven daar sterker en veerkrachtiger zijn, en er veel geld kapitaal richting de Amerikaanse dollar stroomt. Europa en opkomende markten zouden dan minder goed moeten presteren."

Maar opkomende landen kun je natuurlijk niet op één hoop gooien. "Daar zitten grote verschillen tussen. India bijvoorbeeld, is sterk afhankelijk van de import van grondstoffen. Als de oorlog zich voortsleept zullen de gevolgen daar veel harder aankomen dan voor landen in het Midden-Oosten, die dankzij hun export van olie baat hebben bij de oorlog", besluit Fedeli. 

Philips

Maar juist in dit soort omstandigheden zijn er koopjes op de beurs. Ook in Europa. Zo zet Morningstar deze maand Philips op de lijst van aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen. De Eindhovense gigant is nieuw op de lijst net als de Duitse bedrijven BASF en Kion.

Volgens Morningstar profiteert Philips steeds meer van de al in de ziekenhuizen aanwezige beeldvormingsapparatuur, omdat het healthcare-concern daardoor aan cross selling kan doen; ze kunnen deze partijen ook andere apparaten verkopen. Dat maakt het voor kleinere concurrenten lastiger om zich in de markt te vechten.

Philips is verder leider in de markten voor slaapapneu en die voor elektrische tandenborstels. Dit biedt sterke groeimogelijkheden. Omdat diverse grote bedrijfsonderdelen van de hand zijn gedaan, is het imago van inefficient conglomeraat weg. Het zorgt voor beter zicht op de kasstromen en toekomstige groeipaden. Morningstar heeft een koersdoel van 39 euro voor het aandeel (bekijk hier de actuele koers).

IEX Premium

Martin Crum van de IEX Beleggersdesk wijst er wel op dat Philips nog niet verlost is van de problemen met de beademingsapparatuur. Onlangs kreeg het concern opnieuw te maken met een terugroepactie. “Het gaat echter om een actie van niet al te grote omvang en de financiële schade zal ook beperkt zijn”, schrijft hij in zijn IEX Premium-analyse

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be