Niet alleen op deze dag beleggen vrouwen beter dan die emotionele mannen

9 maart 2022 - 13:07u

Niet alleen op deze dag beleggen vrouwen beter dan die emotionele mannen

Vrouwen zijn, als het er op aankomt, minder emotioneel dan mannen en daarom duidelijk betere beleggers, gemiddeld dan. Wij verklappen op deze Vrouwendag hoe zij het doen.

Dit zijn de belangrijkste redenen waarom vrouwen betere rendementen behalen:

1. Vrouwen kennen zichzelf veelal beter dan mannen en kennen dus hun beperkingen.
2. Daardoor reageren vrouwen minder overmoedig en leiden ze minder verlies.
3. En ook zo'n misverstand. Vrouwen zouden emotioneler zijn dan mannen. Dat is niet waar. Vrouwen zijn in moeilijke omstandigheden veelal stabieler en rustiger dan mannen. En dus reageren ze minder impulsief.  

Extreme volatiliteit

En juist op die momenten van extreme volatiliteit wordt veelal winst en verlies bepaald bij beleggen op de langere termijn. De slechtste beleggers zijn namelijk de emo beleggers.

U kent ze wel. Op de IEX forums kom je ze namelijk voortdurend tegen: extreme schreeuwers en jankerds die absoluut niet tegen koersdalingen kunnen.
De veelal mannelijke posters die dan tekeer gaan tegen de directie of tegen mede posters die een andere beursvisie hebben. Of die alles wijten aan de ze/men/hullie die wereldwijd samenspannen om nou net hun aandeeltje te manipuleren. Tenminste als de koers in hun nadeel verandert.  

Vrouwen beleggen minder

Die nummer 1 (beter zichzelf kennen en dus hun beperkingen) is helaas ook een reden waarom vrouwen veel minder beleggen dan mannen. Ze weten dat ze er eigenlijk niet zoveel verstand van hebben.

Op de IEX forums is dagelijks te zien dat mannen zich daardoor niet laten weerhouden om hun mening over beleggen te ventileren. En dat terwijl het mij zou verbazen als meer dan een kwart van de overwegend mannelijke posters op de IEX forums de balans van een bedrijf kan lezen. 

Analistes

Uit een rapport van Fidelity over de jaarlijkse rendementen van 5,2 miljoen Amerikaanse beleggingsrekeningen tussen 2011 en 2020 blijkt dat vrouwen mannen overtreffen met gemiddeld 40 basispunten, ofwel 0,4 procentpunt.

Ook vrouwelijke analisten blijken hun collega's van het andere geslacht te outperforman. Volgens Goldman Sachs doen beleggingsfondsen die voor minimaal een derde door vrouwen bestuurd worden het beter dan fondsen met enkel mannen aan het roer. 43% van de door vrouwen gerunde fondsen slaagde er in 2020 in de benchmark te verslaan. Bij de fondsen met een man aan de knoppen was dit 41%.

Vrouwen handelen minder

De grote vraag is waarom vrouwen het beter doen. Een van de redenen die vaak wordt genoemd is dat ze vaker kiezen voor een buy-en-hold-strategie, waarbij aandelen na aankoop een tijdje op de plank worden gelegd. Mannen daarentegen hebben de neiging om vaker in- en uit te stappen en dat gaat vaak ten koste van het rendement.

Ook beleggen vrouwen vaker volgens een vooropgezet plan en handelen ze consistenter. Ze handelen minder impulsief, checken hun belegginsrekening minder vaak en hebben ook minder de neiging om de markt te timen.

Vrouwen houden meer cash aan

Zoals gezegd zijn veel vrouwen onzeker over hun beleggingsvaardigheden. Slechts een op de drie heeft voldoende vertrouwen om geheel zelfstandig beleggingsbeslisingen te nemen, zo blijkt uit een peiling van Fidelity onder 2.400 Amerikanen met een inkomen van minimaal 50.000 dollar per jaar.

Het zelfvertrouwen van vrouwen neemt wel toe naarmate ze ouder worden. 46% van de millennials acht zichzelf voldoende in staat om te beleggen. Onder de babyboomers is dat iets meer dan de helft (54%) en onder de generatie die voor de oorlog is geboren is dat toegenomen tot 60%.

Opvallend is ook dat veel vrouwen meer cash aanhouden voor noodgevallen dan eigenlijk nodig is. Hierdoor is de kans groot dat ze toekomstige beleggingswinsten mislopen.

Aandelen, staatsleningen of sparen


Volgens een berekening van Robeco van de rendementen van aandelen, staatsobligaties en spaargeld tussen 1900 en 2017 blijkt dat je met een aandelenportefeuille een gemiddeld rendement behaalt van 5% per jaar na aftrek van inflatie oplevert. De winst op een portefeuille vol staatsobligaties blijft steken op 1,8% winst per jaar en spaargeld op 0,6%.

Wie 1.000 euro belegt, ziet de waarde van de portefeuille na tien jaar stijgen tot gemiddeld ruim 1.600 euro. Een obligatieportefeuille dikt aan tot 1.195 euro en spaargeld tot een schamele 1.062 euro. Onnodig geld aan de zijlijn parkeren, gaat dus historisch gezien ten koste van rendement.

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be